PROMO: POČETNA KONFERENCIJA – Predstavljen Projekt energetske obnove zgrade doma za starije i nemoćne osobe Požega

Datum objave: 02. 10. 2019. | Kategorija: Promo

POŽEGA – U prostorima Doma za starije i nemoćne osobe Požega  2. listopada 2019. godine održana je početna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Doma za starije i nemoćne osobe Požega na adresi Dr. Filipa Potrebice 2a, Požega“ iz Poziva 4c.1.4, „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“. Ukupna vrijednost projekta iznosi do 10.819.306,25 kuna, od čega Europski fond za regionalni razvoj osigurava bespovratna sredstva u iznosu do 6.287.188,12 kuna. Ostatak iznosa financiranja na sebe je preuzela Požeško-slavonska županija kao osnivač Doma.

Dom se na navedeni Poziv uz pomoć Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije Panora prijavio u rujnu 2018. godine, dok je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan 17. siječnja 2019. godine. Projektom energetske obnove financiraju se aktivnosti izrade projektne dokumentacije, radovi na energetskoj obnovi zgrade, usluga stručnog nadzora građenja, projektantskog nadzora te koordinatora zaštite na radu, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon izvršenih građevinskih radova te aktivnost promidžbe i vidljivosti.

Izvođenjem građevinsko-obrtničkih, elektrotehničkih i strojarskih radova poboljšat će se toplinska zaštita krova iznad grijanog prostora, toplinska zaštita vanjskog i ukopanog zida, toplinska zaštita poda prema vanjskom i negrijanom prostoru, toplinska zaštita stropa prema negrijanom prostoru, zamijenit će se postojeća vanjska stolarija grijanog dijela zgrade, poboljšat će se postojeći sustav grijanja, zamijenit će se postojeći sustav pripreme potrošne tople vode sustavom koji koristi obnovljive izvore energije te će se unutarnja rasvjeta zamijeniti energetski učinkovitijom. Realizacijom navedenih mjera će se uštedjeti 54,50% godišnje potrebne toplinske energije za grijanje u odnosu na stanje prije energetske obnove, a zgrada će iz energetskog razreda E prijeći u energetski razred C.

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 10.819.306,25 kuna, od čega Europski fond za regionalni razvoj osigurava bespovratna sredstva u iznosu do 6.287.188,12 kuna. Ostatak iznosa financiranja na sebe je preuzela Požeško-slavonska županija kao osnivač Doma. Zahvaljujući Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, koje je raspisalo Javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, udio vlastitog sufinanciranja značajno je umanjen. Naime, Dom se uz pomoć Panore prijavio na navedeni Poziv te je pristigla odluka o sufinanciranju provedbe EU projekta u iznosu do 2.870.857,07 kuna, a uskoro se očekuje i potpis pripadajućeg ugovora.

Zgrada Doma izgrađena je 1990. godine na način koji ne odgovara suvremenim standardima uštede i racionalnog trošenja energije. Visoki energetski troškovi koji iznose oko 1,5 milijuna kuna godišnje, znatno opterećuju proračun ove ustanove. Stoga je energetska obnova kroz financiranje sredstvima EU bila jedinstvena prilika da se ovaj veliki i značajan objekt obnovi na način koji odgovara suvremenim standardima te dovede u energetski prihvatljivo stanje, naglasila je ravnateljica Doma Ružica Alaber.

“Sretni smo, jer će nakon provedene energetske obnove naš Dom nakon punih 30 godina dobiti novo lice, novo ruho i jednu novu kvalitetu. Prvenstveno očekujemo da na našim računima budu vidljive uštede koje ćemo moći usmjeriti na viši standard u pružanju socijalnih usluga za 188 korisnika, a 80- tak zaposlenika dobit će bolje i kvalitetnije uvjete za rad,” dodala je ravnateljica Alaber.

Zadovoljstvo projektom izrazila je i ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja PSŽ “Panora” Senka Horvat. “Biti dio ovog tima nešto je što nas svaki dan ispunjava jer svakodnevno vidimo i rezultate tog rada. Stoga želim zahvaliti svima koji su dali svoj doprinos kako bi došli do ove faze projekta. Vjerujem da ćemo jednako tako dobro realizirati i do kraja ovaj projekt,” rekla je Horvat.

Nazočne je u ime osnivača Požeško-slavonske županije pozdravio zamjenik župana Vedran Neferović, a početnu konferenciju su svojim dolaskom uveličali i ravnateljice i ravnatelji ostalih javnih ustanova s područja županije te korisnici i djelatnici Doma.

Danas su potpisani i ugovori s izvođačima radova i ugovor o projektantskom stručnom nadzoru. Završetak radova se očekuje do kraja kolovoza 2020., a završetak cijelog projekta energetske obnove do siječnja 2021. godine.

 

TEKST: S. P.       FOTO: S. P.

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn