PROMO: PLUS HOSTING – Uloga sys admina u poduzeću

Datum objave: 30. 6. 2021. | Kategorija: Promo

Administrator sustava mora dizajnirati, organizirati, modificirati i podržavati računalne sustave organizacije. Ako malo bolje razmislite, sve što vam treba da bi uspješno radili u nekom poduzeću pripada pod njihov opis posla.

U mnogim velikim tvrtkama svi znaju za sistem administratora, ali malo tko u stvari zna što konkretno sistem administrator radi. Administrator sustava za vas je možda neki tamo lik s dugom frizurom kojeg zovete kada nešto ne radi na računalima. No ti ljudi su izuzetno važni za ispravno funkcioniranje poduzeća koje svoje poslovanje bazira na računalima i mrežama.Ukratko, administrator sustava je osoba odgovorna za postavljanje i održavanje servera, mreže i čitavog računalnog sustava poduzeća. On ili ona može biti dio IT odjela tvrtke, ali i ne mora jer IT odjel može imati potpuno drugačije zadatke i odgovornosti u odnosu na administratore sustava.

Administrator sustava mora dizajnirati, organizirati, modificirati i podržavati računalne sustave organizacije. Na temelju zahtjeva organizacije i druge IT infrastrukture, administrator sustava ima zadatak pružiti pouzdano računalno i mrežno radno okruženje, posebno u situaciji u kojoj su računala s više korisnika povezana s LAN mrežom.

Zahtjevi uloge administratora sustava uključuju detaljno razumijevanje računalnog softvera, hardvera i mreža. U tu ulogu spadaju i popravci računala, mreže i perifernih uređaja poput printera. To ne znači da je sistem admin serviser, ali mora pratiti rad svih računala i prijaviti računalo ili dio mreže koji ne rade drugim osobama koje vrše popravke ili zamjene takvih dijelova infrastrukture.

Ako malo bolje razmislite, sve što vam treba da bi uspješno radili u nekom poduzeću pripada pod njihov opis posla. Od osiguravanja računala i mrežnog pristupa za vaše radno mjesto, do kreiranja domenskog pristupa i  elektronske pošte za vas osobno, preko instalacija svih potrebnih software-a na vaše računalo do praćenja licenci koje koristite na računalu ili u cloudu.  I da ne zaboravimo i sigurnost vašeg računala i mreže, no za to često surađuju s drugim stručnjacima u IT odjelima.

Najvažnija vještina koju jedan administrator sustava mora imati je rješavanje problema. I tu nema rasprave. To može dovesti do raznih vrsta ograničenja i stresa. Kad radna stanica ili poslužitelj padnu, za riješiti problem se zove sistem administratora. Treba moći brzo i pravilno prepoznati i dijagnosticirati problem. Mora shvatiti što nije u redu i kako se to najbolje može popraviti u što kraćem roku jer poslovanje trpi.

Svi gore navedeni detalji dokazuju da su administratori sustava nevjerojatno vrijedni za tvrtke iako često podcijenjeni, najčešće iz razloga nerazumijevanja njihovih zadataka. Kad se u vašem poduzeću stvari odvijaju glatko, lako je svima jednostavno zaboraviti da postoje administratori sustava koji su zaslužni za to.

Ponudu hosting paketa, domena I ostalih usluga koje Plus Hosting nudi potražite na : https://www.plus.hr/ Ako imate pitanja ili vam je potreban savjet, slobodno nas kontaktirajte putem maila info@plus.hr

TEKST: Promo      FOTO: Promo

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn