PROMO: PLUS HOSTING – Što je cache ili predmemorija?

Datum objave: 13. 8. 2021. | Kategorija: Promo

Cache ili predmemorija sadržaja je softver ili uređaj dizajniran da bude implementiran ispred poslužitelja. Posao predmemorije je presretati određene zahtjeve i odgovarati u ime aplikacije ili web stranice, čime se smanjuje broj zahtjeva poslanih na pozadinske servere ili procese.

Uobičajeno je da su presretnuti zahtjevi već viđeni, pa će predmemorija pohraniti odgovore na te zahtjeve, a ako presretne sličan ili isti zahtjev ponovno, može odgovoriti na isti način i prikazati informaciju koju ima spremljenu, a da ne šalje novi zahtjev na pozadinsku bazu. Kada se implementira predmemoriranje na strani poslužitelja, prvi posjetitelj web stranice nakon isteka predmemorije zatražit će sadržaj od izvornog poslužitelja koji se zatim poslužuje predmemorijom i posjetiteljem. Svi sljedeći posjetitelji biti će posluženi iz predmemoriranog sadržaja izravno – što više sadržaja na web stranici koja je predmemorirana, to će vrijeme učitavanja stranice biti brže.  Jednostavan primjer bila bi predmemorija slika na web stranici. Klijent (tj. Preglednik) će pitati web poslužitelj za sliku na stranici. Kada se neka slika zatraži prvi put, predmemorija će je morati preuzeti s web servera, no za sljedeće zahtjeve te iste slike jednostavno će je poslužiti izravno.Ideja je da će web poslužitelj imati puno manje posla jer predmemorija može poslužiti velik dio sadržaja vrlo brzo.

Čemu služi cache?
Primarna svrha cache-a je da ubrza učitavanje web stranice, odnosno to je ono što je uglavnom bitno korisnicima i posjetiteljima stranice. Iako je vidljiv rezultat brže učitavanje i prikazivanje u stvari je najveći benefit smanjenje latencije i smanjenje prometa prema serveru.
Latencija se smanjuje jer se zahtjev izvršava iz cachea, koji je „bliži“ klijentu nego baza iz koje dolaze podaci i time je potrebno manje vremena da se učita. Istovremeno se smanjuje i prometno opterećenje jer se koristi ista reprezentacija podataka iz cachea za više posjetitelja koji traže istu informaciju.

Zašto implementirati cache na web stranicu?
Čak i ako ništa ne razumijete o ovome, ono što svakako trebate znati je da je predmemoriranje web stranica jedna je od najkorisnijih dostupnih tehnologija. Učinkovito postavljanje predmemorije najvažnija je stvar koju jedna web stranica može učiniti kako bi što brže poslužila sadržaj posjetiteljima, poboljšala vrijeme učitavanja front-end i back-end informacija i smanjile opterećenje na server. Ukratko, web stranice čini izuzetno brzima, što dovodi do rezultata i povećanog zadovoljstva korisnika.

Posjetite našu novu web stranicu : https://plus.hr/ te provjerite koje usluge nudimo.
Ako imate pitanja ili vam je potreban savjet, slobodno nas kontaktirajte putem maila info@plus.hr

IZVOR: Plus.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn