PROMO: PLUS HOSTING – Razlika između managed i unmanaged hostinga

Datum objave: 27. 1. 2022. | Kategorija: Promo

Gotovo svaki business počinje s malim stvarima i s vremenom raste s pravilnim marketingom i investicijama. Ako su razlike između managed i unmanaged hostinga nešto što sada tražite onda ste vjerojatno dosegnuli razinu gdje pojačan promet prema vašim stranicama izravno utječe na brzinu vaših stranica. To znači da ste toliko sretni da je vaš posao prerastao mogućnosti hostinga koji koristite te je vrijeme za nešto snažnije i bolje.

Osim što postoje razlike između managed i unmanaged hostinga tako postoje i razlike između VPS-a i dediciranog hostinga.

Razlike između VPS i dediciranog hostinga

VPS hosting (Virtual Private Server) je sličan dijeljenom hostingu u smislu da je više web stranica na istom serveru, ali zahvaljujući virtualnom okruženju imate točno određenu snagu CPU-a i RAM-a te bandwidth-a koji su dodijeljeni vašoj stranici.Resursi se uzimaju od drugih virtualnih okruženja na istom serveru koji ih ne koriste trenutno.
VPS hosting prikladan je za web stranice malih tvrtki ili velike osobne web stranice kojima trebaju pristojna ograničenja resursa. Nitko ne želi da se zbog male brzine učitavanja web stranice gube klijenti, ili još gore, da se web stranica neprestano ruši. Zato je VPS hosting često adekvatan za velik broj klijenata – fleksibilan je u obradi velikih skokova prometa i generalno nije preskup.

Dedicirani hosting smatra se možda najboljom verzijom hostinga. Tu u stvari imate cijeli fizički server za sebe. Kompletna snaga CPU-a, količina RAM-a i hard diskovi su vaši te ne morate dijeliti resurse ni s kim drugim. U usporedbi s bilo kojim virtualiziranim rješenjem, namjenski poslužitelj uvijek će raditi bolje.Od samog početka imate više pouzdanosti, stabilnosti, potpunu kontrolu i možete odabrati vlastita ograničenja resursa. Namjenski hosting obično je namijenjen web stranicama za srednje i velike tvrtke, ali ako ste ambiciozni, dugoročno možete uštedjeti vrijeme i gnjavažu tako što ćete se prijaviti za namjenski plan čak i ako krećete kao mali business.

Razlike između managed i unmanaged hostinga

Osim što postoje razlike između namjenskog i virtualnog hostinga, priču dodatno komplicira i to da možete birati između managed i unmanaged hostinga.

Managed VPS hosting
Za održavanje i nadogradnju poslužitelja brine se pružatelj usluge hostinga. To mogu biti razne odgovornosti poput temeljnih i regularnih ažuriranja, automatizirani backup, održavanja baza, sigurnosna provjera i nadziranje performansi, instalacija dodatnih softvera i dosta toga još.
Nešto je viša cijena, ali je bolji izbor za manje iskusne te one koji sigurnost i nadogradnje prepuštaju pružatelju usluga. Vlasnik businessa može se u potpunosti koncentrirati na rast poslovanja. Jednostavnim rječnikom managed VPS hosting je pristup “ključ u ruke”.

Unmanaged VPS hosting
Davatelj usluga hostinga brine se samo o održavanju fizičkog poslužitelja i zajamčenom radu, što znači da se vi, kao vlasnik tvrtke, morate pobrinuti za sve odgovornosti poslužitelja, sigurnost, optimizaciju, praćenje opterećenja i zadatke održavanja.
Jeftiniji u usporedbi s upravljanim VPS hostingom, ali idealan za iskusne korisnike. Ako se odlučite za unmanaged VPS hosting, trebali biste imati osobu ili namjenske resurse čija je tehnička stručnost dovoljna za upravljanje vašim poslužiteljem, operativnim sustavom i ostalim resursima povezanim s poslužiteljem. Čak i ako ste tehnički dobro obrazovani, unmanaged VPS hosting je prikladniji ako ste etablirana tvrtka za razliku od nove, jer je glavni fokus nove tvrtke uspostavljanje vašeg poslovanja na tržištu i bolje je prepustiti pozadinu hostinga davatelju usluga.

Managed dedicirani hosting
Managed namjenski poslužitelji potpadaju pod punu odgovornost tvrtke poslužitelja hostinga koja zapošljava stručnjake za nadgledanje, konfiguraciju i rukovanje poslužiteljima. Hosting poslužitelj na ovaj način daje i veću sigurnost putem svojih upravljanih namjenskih poslužitelja redovitim ažuriranjem i praćenjem otkrivanja zlonamjernog softvera, DDoS zaštitom i brigom o automatskim sigurnosnim kopijama podataka.
Obično se za upravljane namjenske poslužitelje odlučuju tvrtke koje se ne žele zamarati svakodnevnom administracijom poslužitelja jer im je to previše zahtjevno i dugotrajno za njihove raspoložive ljudske resurse ili jednostavno takve resurse uopće nemaju.

Unmanaged dedicirani hosting
Gotovo svi zadaci održavanja (osim samo fizičkog servera) padaju na teret vlasnikovog poslovanja i organizacije, uključujući instaliranje skripti, redovite nadogradnje svih ažuriranja i povezanih problema s kompatibilnošću, ublažavanje sigurnosnog rizika i obuzdavanje napada.Ovo može biti jeftinija opcija za tvrtke koje imaju ljudske resurse sa stručnošću koje žele primijeniti na upravljanje poslužiteljima, jer će pružatelj hostinga biti odgovoran samo za to da infrastruktura bez problema radi s hardverske perspektive.

Pogledajte našu ponudu hosting paketa na www.plus.hr/   i javite nam se kako bi i vaše web stranice bile smještene na najboljoj infrastrukturi u Hrvatskoj. Imate li pitanja? Slobodno kontaktirajte naše agente na info@plus.hr.

IZVOR: Plus Hosting

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn