PROMO: PLUS HOSTING – 5 savjeta za odabir savršene domene

Datum objave: 14. 4. 2021. | Kategorija: Promo

Domena je vaša jedinstvena adresa na Internetu i treba je pažljivo odabrati, jer ćete na njoj stvarati identitet i ciljati željeno tržište. U nastavku donosimo 5 savjeta za pametan odabir.

  • Izaberite TLD koji cilja željeno tržište
  • Izaberite kratak i pamtljiv naziv
  • Pazite na brendove
  • Izbjegavajte posebne znakove i brojeve
  • Izgradite i zaštitite svoj brend

Izaberite TLD koji cilja željeno tržište

Za početak je potrebno odabrati TLD (vrhovni naziv domene) na kojem želite kreirati domenu. Izbora je jako puno, a u Plusu nudimo više od 200 TLD-ova.
Iako je .com domena i dalje najpopularnija na svijetu sa najvećim udjelom u broju registracija, ipak je bolje razmisliti i o alternativama ovisno o tome što želite postići. Obzirom da je .com domena na tržištu prisutna preko 30 godina, većina naziva je zauzeta pa ćete pri odabiru .com domene morati pristati na nazive koje niste prvotno imali u planu. Zato je bolje sagledati i druge opcije radi što boljeg brendiranja i jednostavnosti naziva.
Ako je vaše ciljano tržište Hrvatska tada je najbolje odabrati .hr ili com.hr domenu, a ako je vaše tržište Europska Unija, tada je bolje odabrati .eu domenu. Svaka država ima svoju vrhovnu domenu pa ovisno o tome gdje se nalazite i koje tržište ciljate, odaberite vrhovnu domenu te države.
Ako pak želite više generičku domenu tada možete odabrati .com, .net, .org, .biz, .info ili sličnu.

Izaberite kratak i pamtljiv naziv

Pri odabiru naziva domene razmišljajte kao korisnik. Što jednostavniji i kraći naziv domene odaberete, lakše će vas pronaći korisnici.Najlakše je zapamtiti i upisivati nazive domena koje imaju između 6 i 14 znakova (bez TLD-a). Plus.hr ima samo 4 znaka. Izbjegavajte posebne znakove i brojeve
Kako bi zadržali jednostavnost, izbjegavajte posebne znakove i brojeve, koji samo kompliciraju pamćenje i upisivanje naziva domene u adresnu traku. Iznimke su brendovi koji u nazivu sadrže broj, kao što je 9gag.com.

Pazite na brendove
Pazite da ne izaberete naziv domene koja je jednaka nazivu nekog brenda kako kasnije ne bi imali problema, jer postoji velika mogućnost da će vam domena biti oduzeta. Ako niste sigurni da li je željeni naziv brend, slobodno nas kontaktirajte da provjerimo za vas.

Izgradite i zaštitite svoj brend

I za kraj je najbitnije da razmišljate dugoročno i na domeni izgradite vlastiti brend. Ako se danas bavite samo jednom djelatnošću, nemojte stranicu nazvati samo po toj djelatnosti pogotovo ako ćete danas sutra proširiti djelovanje. Tada bi bilo najbolje koristiti naziv tvrtke ili čak skraćeni naziv ili neku riječ koja se ne ograničava samo na jednu djelatnost.
Naš savjet je da dobro razmislite pri odabiru naziva domene kako bi u potpunosti odgovarala vašim željama i potrebama.
Kao početak stvaranja online identiteta potrebno je odabrati domenski registar i web hosting providera. Kod nas u Plusu možete sve obaviti na jednom mjestu. Provjerite našu ponudu i domene na akciji na našoj web stranici: https://www.plus.hr/

IZVOR: Promo

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn