PROMO: OBRT „MAĐARICA KOLAČI“ – Nije sve u čokoladi, ima nešto i u kolačima Obrta „Mađarica“

Datum objave: 29. 3. 2016. | Kategorija: 034, Promo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

NOVA GRADIŠKA – Povjesničari tvrde kako je običaj pečenja kolača i slastica star gotovo kao i ljudsku rod. Jer u slasticama ( doduše, značajno različitima od današnjih ), uživali su još i stari Egipćani, služeći se obilato medom.Grci su, navodno, obožavali kolač od sira, a dekadentni Rimljani voćne kolače. Za torte su znali samo najrazvijeniji i najbogatiji dijelovi svijeta, poput Fracuske, čiji je dvor među prvima uveo običaj posluživanja slatkog na kraju ručka i večere. Priča o povijesti slastica nikako ne bi bila potpuna bez Slavonije i generacija njenih snaša koje su gotovo do savršenstva dovele vještinu pripreme kolača. A jedna od njih, Emica Ivković, popularna „Mađarica“ iz Nove Gradiške,  kraljica je tradicijske slastičarske priče.

I baš kao što niti jedne uspješne priče o Slavoniji nema bez kobasice i kulena, slavonske trpeze nema niti bez kolača. Uostalom, svaka prava slavonska snaša prepoznaje se po kulinarskim vještinama, ali zasigurno i vještini pripreme slastica. Jer, nema Slavonke koja ne poznaje sve tajne dizanog i vučenog tijesta, nadjeva, pita i ostalih slatkih čudesa. I nema fešte, službenog ili neslužbenog okupljanja koje ovdje može proći bez kolača. Istih onih za koje je zadužena Emica Ivković, majstorica  od slastica, glavnog sastojka priče o uspješnom obrtu „Mađarica“.

I kako to obično biva sa svim uspješnim pričama i ova je počela slučajno. Pravljenjem ukusnih kolača za najbliže, a onda i za sve one koji ne znaju ili nemaju vremena, a ludi su za tradicionalnim,“starinskim“ slavonskim kolačima, pripremljenim na način i po receptima naših baka.Polako, samozatajno, s tek pokojim uvježbanim i uspješno isprobanim receptom, od sajma do sajma. Najprije onih lokalnih, ( a nije mala stvar među Slavonkama, sve odreda vrsnim slastičarkama, pokazati kako se prave kolači),  a onda i renomiranih, s međunarodnim ugledima, na koje kupci dolaze tražeći , isključivo, nadaleko poznate tradicijske slastice.A, onda, vrlo brzo, gotovo da više i nije bilo mjesta na kojemu nisu degustirani kolači novogradiške kraljice slatkog, kolači koji traže još, ali i koji se, u skladu s tradicijom, mijese i pripremaju danima, šireći kućom mirise oraha, maka, pekmeza, asocirajući na blagdane, kirvaje, rođendane, svadbe, krštenja…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Paprenjaci,medenjaci, šape, breskvice, pogačice, dizana tijesta, prhka tijesta, pogačice, salenjaci, nezamjenjive orehnjače i makovnjače, nadaleko čuvene slavonske krafne pripremane u svinjskoj masti… Znajući kako je tradicija iznimno cijenjena, a ručno rađen proizvod itekako tražen, Emica ili vam je draže Mađarica ( uostalom, upravo je to naziv još jednog posebno voljenog i traženog slatkog specijaliteta), sve svoje slastice priprema onako kako se to u Slavoniji radi oduvijek.Ipak, kao prava uspješna poduzetnica, prepoznaje i zahtjeve modernih kupaca, pa u svojoj kuhinji kreira i brojna suvremena slastičarska čudesa, ukrašena nevjerojatnom kreativnošću i vještinom, bez kojih ne može proći niti jedna svečanost.

Obrt „Mađarica“ trenutno u ponudi, ali i glavi u kojoj se čuvaju recepti, ima 55 različitih slastica namijenjenih svadbenim svečanostima, ali i 18 različitih torti. Sve ono što nudi, možete bez problema naručiti i biti sigurni kako će vaše fešte biti događaj koji se ne propušta. Uostalom, tko bi odbio slavonske kolače? Pogotovo priprema li ih Emica Ivković? Stoga, iz ovih stopa krenite na stranicu  http://ivkovicemica.com.hr/ ili navratite u ulicu Kralja Petra Krešimira IV broj 25.u Novoj Gradiški.Majstorica kolača čeka vaš telefonski poziv i narudžbu, stoga okrenite 035/ 360 330 ili 095/823-1553, ili svoje slatke želje izrazite na mail ivkovicemica@gmail.com. Da prste poližeš! Jer iako je, kažu, sve što nam treba ljubav, dobro je tu i tamo, začiniti je kolačima.

TEKST: S. Tarbuk    FOTO: promo

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn