PROMO: NOVI PLETERNIČKI TURISTIČKI PROJEKT – Interpretacijski centar Terra Panonica stavlja prirodnu baštinu u svrhu razvoja

Datum objave: 13. 12. 2018. | Kategorija: Promo

PLETERNICA – Grad Pleternica nositelj je projekta Interpretacijskog centra Terra Panonica čiji je cilj revitalizirati infrastrukturu za stavljanje prirodne baštine u svrhu gospodarskog razvoja. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u financijskom razdoblju 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je 24.718.714,00 kuna, a dodijeljena su sredstva u iznosu od 19.617.772,61 kuna. Projekt je predstavljen na početnoj konferenciji održanoj u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici u Pleternici.

Projekt će direktno doprinositi pokazateljima te će u sklopu projekta biti izgrađen Interpretacijski centar, multimedijalna dvorana, izložbeni prostor, poučne staze, sustavi evidentiranja posjetitelja, te održane edukacije ciljnih skupina te ostale aktivnosti koje ovaj projekt čine održivim u budućnosti.

Prirodna baština Grada Pleternice i Požeško – slavonske županije bit će temelj za razvijanje društvenog života koja će se temeljiti na edukacijama, terenskim posjetima, otvorenim danima, uspostavljanju volonterskih akcija u prirodi i slično. Sve navedene aktivnosti direktno i indirektno će poboljšati turističku ponudu Grada Pleternice i Požeško – slavonske županije što će rezultirati većim brojem dolazaka u Pleternicu.

“Interpretacijski centar Terra Panonica sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj iz programa za promicanje održivog razvoja prirodne baštine.Svrha projekta je osvijestiti lokalno stanovništvo i posjetitelje o važnosti prirodne baštine. Većina nas nismo ni svjesni kakvo prirodno bogatstvo imamo u neposrednoj blizini – naša rijeka Orljava i samo korito uz koju se ovaj projekt realizira dio je “Natura 2000″ ekološke mreže zaštićenih područja na području Europske unije koja je ujedno najveća koordinirana mreža očuvanja prirode na svijetu. Dakle, prirodna baština koja je na našem području ovim putem će se sačuvati i prezentirati za sve buduće generacije, kako za građane Pleternice tako i za posjetitelje turiste,” pojasnila je Marija Mitrović iz Poduzetničkog centra Pleternica koji je provoditelj projekta.

“Cilj projekt je održivo korištenje prirodne baštine te doprinijeti održivom društveno-gospodarskom razvoju grada Pleternice kroz uspostavu suvremenog i vrhunski opremljenog Interpretacijskog centra Terra Panonica. Pojednostavljeno, zgrada starog kina kroz ovaj projekt će dobiti novo ruho, novi izgled i nove sadržaje i bit će središnje mjesto za okupljanje posjetitelja, turista i svih onih koji žele cijeniti turističku baštinu,” naglasila je Marija Mitrović.

“Sve aktivnosti koje Grad radi idu u smjeru razvoja gospodarstva, a ovaj projekt vezan je konkretno uz razvoj turizma i odgovara na puno izazova- osim što će tu biti centar prirodne baštine, riješili smo jedan ključni problem a to je derutna zgrada stare kino-dvorane koja nije služila ničemu. Pleternica će dobiti prostor kakav zaslužuje. Naša knjižnica s 90 sjedećih mjesta postala je mala za sve manifestacije koje radimo, dok je školska sportska dvorana sa svojih 600 mjesta ponekad ipak prevelika. Ovaj budući Interpretacijski centar Terra Panonica s 255 sjedećih mjesta bit će jedan prekrasan prostor koji će zadovoljiti brojne potrebe naših udruga i građana. Radujem se da ćemo se u budućnosti moći družiti i susretati već sljedeće godine u lipnju u toj našoj obnovljenoj kino dvorani, odnosno multimedijalnom centru,” rekla je gradonačelnica Antonija Jozić.

Projekt se provodi 47 mjeseci. Partneri projekta su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško – slavonske županije i Turistička zajednica Grada Pleternice.

TEKST: S. Pok         FOTO : A. Nedela

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn