PROMO: IVONA TAKAČ, NAJMLAĐA PREDSJEDNICA STRANKE – Političke stranke moraju imati cjelovit program, a ne parcijalne programe, često vezane uz dnevnu politiku

Datum objave: 20. 3. 2017. | Kategorija: 034, Promo

FullSizeRender

POŽEGA – Ivona Takač od 2014. godine na čelu je požeškog HSLS-a i tada je vjerojatno postala najmlađa predsjednica ogranka neke stranke. Članica je Središnjeg vijeća HSLS-a (najvećeg tijela stranke) i to kao druga po broju osvojenih glasova na jesenas održanom saboru stranke.Ivona je i dalje aktivna i u mladeži HSLS-a, te je od nedavno u nacionalnom predsjedništvu,gdje obnaša dužnost političke tajnice. Razgovarali smo s njom o njenim i stranačkim planovima.

Prije tri godine postali ste predsjednica požeškog HSLS-a te time postali najmlađa predsjednica gradskog ogranka neke stranke u RH. Tada ste još bili studentica. Što se promijenilo od tada u Vašem životu?
U međuvremenu sam magistrirala te se vratila u Požegu. Odradila sam stručno osposobljavanje, nakon čega sam se nastavila školovati u Zagrebu i raditi na doktoratu. Zagreb mi daje više mogućnosti za školovanje i usavršavanje, ali želja mi je vratiti se u Požegu i pomoći svojoj Slavoniji znanjem i sposobnostima koje ću steći.

Znači li to da smatrate da gradska vlast nije puno napravila za zapošljavanje, posebno mladih?
Odmah na početku treba reći da ne može vlast biti ta koja će otvarati radna mjesta. Međutim, očekivali smo izgradnju poduzetničkog inkubatora i gospodarske zone. Ne podržavamo to da se Grad kreditno zadužio za bazen, trg i vrtić, a da prethodno nije napravljen barem poduzetnički inkubator. Politika svake vlasti se očituje kroz proračun. Mi u stranci radimo analizu zadnjeg proračuna za kojeg je prihvaćeno izvršenje, a to je onaj za 2015. godinu i vidimo da se on bitno ne razlikuje on onog iz 2011. godine, kojeg smo analizirali u našem programu za izbore 2013. godinu. Kada kažem „gradska vlast“, onda mislim na gradonačelnika. Odnosno, mi u HSLS-u smatramo da nije dobro što je koncentrirao vlast u svojim rukama, zanemarujući pri tome one koji su ga na vlast doveli, a to je prije svega njegova vlastiti stranka, ali i koalicijski partneri.

Spomenuli ste prethodno analizu proračuna i program požeškog HSLS-a za lokalne izbore 2013. godinu. Radite li na programu za ove izbore?
Požeški HSLS je jedina stranka koja je prije prošlih lokalnih izbora izašla sa svojim programom i predstavili smo ga na 6 ili 7 tiskovnih konferencija u pretkampanji. Naš partner na prošlim lokalnim izborima, načelno je prihvatio taj program, odnosno nisu imali zamjerki na njega. Nažalost, birači ni tada, a ni danas nisu čitali programe. Posljedica je to činjenice da velika većina stranaka i nema lokalne programe pa onda niti mediji ne nameću to pitanje. Usprkos tome, mi ćemo napraviti program i objaviti ga na našoj  FB stranici. To je ono o čemu ćemo govoriti u iduće 4 godine i nadamo se da ćemo biti u prilici tražiti  da se barem dio programa i realizira.

Kažete da se nadate da ćete moći program i realizirati. Znači li to da ćete se kandidirati za gradonačelnicu?
Na Facebook stranici: Požega u anketi, koja je javna, imali ste i najveću podršku.
Politička stranka kao cilj ima preuzimanje odgovornosti, a to znači ulazak u vlast. Razni pokreti u RH registriraju se kao političke stranke, ali im je cilj djelovati kao civilno društvo i zato su takvi pokreti kratkog vijeka (Laburisti, OraH, Nacionalni Forum, Naprijed Hrvatska…), a bit će tako i sa Živim zidom… Lokalno se i pojedinci kandidiraju za političke funkcije, a u vlast ne žele, ili ako uđu, za 5 minuta se predomisle, jer vide da će ostati bez svog rejtinga. Političke stranke moraju imati cjelovit program; a ne parcijalne programe, često vezane uz dnevnu politiku. One moraju težiti ulasku u gradska vijeća i ulasku u vlast, kako bi svoj program i provele. To je cilj i požeškog HSLS-a. Mi nismo nerealni i znamo da bi, za sada, kandidatura bila neozbiljna te da nema prostora za čak tri kandidata koja su potekla iz HSLS-a. Ne isključujem mogućnost da ću se 2021., ukoliko budem u prilici, kandidirati za gradonačelnicu, ako u Požegi bude mladih ljudi koji će željeti promjene.

TEKST: S. P./ promo     FOTO: promo

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn