PROMO: GRAD PLETERNICA – Otvoren Interpretacijski centar Terra Panonica

Datum objave: 30. 6. 2020. | Kategorija: Promo

PLETERNICA – Grad Pleternica nositelj je projekta Interpretacijskog centra Terra Panonica. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u financijskom razdoblju 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je 24.718.714,00 kuna, dodijeljena su sredstva u iznosu od 19.617.772,61 kuna. Uz poštivanje epidemioloških mjera Interpretacijski centar Terra Panonica službeno je danas otvoren.

Projekt Interpretacijski centar Terra Panonica provodi se 47 mjeseci. Partneri projekta su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško – slavonske županije i Turistička zajednica Grada Pleternice. Projektom Terra Panonica revitalizirala se infrastruktura za stavljanje prirodne baštine u svrhu gospodarskog razvoja. U sklopu projekta je izgrađen Interpretacijski centar s multimedijalnom izložbom, multimedijalna dvorana, te će do kraja godine biti održane edukacije ciljnih skupina, stručne konferencije i kampovi u prirodi za djecu te ostale aktivnosti koje ovaj projekt čine održivim u budućnosti.

“Prirodna baština Grada Pleternice i Požeško – slavonske županije je temelj za razvijanje društvenog života koji se temeljiti na edukacijama, terenskim posjetima, otvorenim danima, uspostavljanju volonterskih akcija u prirodi i slično. Sve navedene aktivnosti direktno i indirektno će poboljšati turističku ponudu Grada Pleternice i Požeško – slavonske županije što će rezultirati većim brojem dolazaka u Pleternicu,” rečeno je na današnjoj prigodnoj svečanosti.

“Danas vrata otvara naš Interpretacijski centar. Prošle smo godine 1. prosinca otvorili ovu multimedijalnu dvoranu, dali je na korištenje našim sugrađanima, no time naš projekt nije bio završen – naš projekt je zapravo još uvijek u tijeku. Ova izložba, odnosno, interpretacija prirodne baštine koju danas otvaramo, od danas pa u sljedećim mjesecima poziva prvenstveno djecu i mlade u obilazak i istraživanje prirodnih ljepota zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta Požeško-slavonske županije. Grad Pleternica se nalazi i u Ekološkoj mreži Natura 2000 koja je bila polazišna točka stvaranja ovog projekta Interpretacijskog centra Terra Panonica,” rekla je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić uz veliku zahvalu Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim područjem koja je bila izniman suradnik i pomoć u uspostavi centra.

“Želim svima koji posjećuju Pleternicu i Požeško-slavonsku županiju ukazati da od danas na području naše županije, najljepše županije u Hrvatskoj postoji još jedna točka koju vrijedi obići,” zaključila je gradonačelnica Jozić.

Interpretacijski centar Terra Panonica otvorio je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović. “Ovdje na djelu možemo vidjeti kako EU fondovi mijenjaju Hrvatsku. Preko 400 milijuna kuna projekata u Pleternici, preko 300 milijuna kuna projekata u Požegi, jedan cijeli niz dobrih projekata koji čine Pleternicu, koji čine Požegu, Požeško-slavonsku županiju boljim mjestom za život. Ono što danas možemo vidjeti projekt je koji podiže turističku svijest, kulturne sadržaje, sadržaje zbog kojih će se netko drugi odlučiti doći u Pleternicu. To je zaista nešto na što možemo svi biti ponosni,” rekao je ministar Aladrović otvarajući Interpretacijski centar.

Uz gradonačelnicu Jozić i ministra Aladrovića, današnjoj svečanosti nazočili su državni tajnik Ministarstva rada i mirovinskog sustava Dragan Jelić, pomoćnik ministra Dražen Opalić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, gradonačelnik Požege Darko Puljašić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Požege dr. Željko Glavić, drugi gradonačelnici i načelnici s područja županije, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima. dr.sc. Ivica Samarđić te zainteresirani mali i veliki Pleterničani koji su okusili draž stalne izložbe s proširenom i virtualnom stvarnošću. Svoj obol otvaranju dali su i mladi pleternički kazališni amateri koji su izveli kazališnu predstavu o posebnostima svijeta Terra Panonice, čiji scenario i režiju potpisuje kultni redatelj Mario Kovač.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn