PROMO: EU PROJEKT REVITALIZACIJE PROSTORA – Resnički Mali dom kulture na veliku dobrobit zajednice

Datum objave: 20. 10. 2020. | Kategorija: Promo

PLETERNICA/ RESNIK – KUD Svilenka iz Buka, s partnerom Grad Pleternica, u razdoblju 2020.-2022. provodi projekt„Mali dom kulture“ u mjestu Resnik, broj 48. Projekt je ukupne vrijednosti 751.800,00 kuna i financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda. Mali dom kulture unaprijedit će postojeće aktivnosti u zajednici i ponuditi prostor za razvijanje novih, rečeno je na danas održanoj početnoj tiskovnoj konferenciji.”To je projekt kojim se pokazuje i dokazuje da i male udruge poput KUD-a Svilenka iz Buka mogu raditi velike europske projekte,” naglasila je pleternička gradonačelnica Antonija Jozić.

“Mali dom kulture” objekt je u selu Resnik koje se nalazi administrativno na području Grada Pleternice te je u vlasništvu Grada Pleternice. Prijavitelj projekta je “KUD Svilenka iz Buka” koji ima bogato iskustvo u aktivnostima očuvanja tradicije, folklora, pjesme i plesa. Kako je budući “Mali dom kulture” seoska kuća starog tipa gradnje, jasno je da je privukla pozornost Svilenkinih čuvari tradicije koji su s partnerom, Gradom Pleternicom, osmislili pravi projekt baš po mjeri starinske ljepotice.

Aktivnosti koje se planiraju provoditi u sklopu projekta su. Razvoj i provedba programa društvenih centara u zajednici, odnosno program OCD-a koji doprinose razvoju zajednice, Prilagodba prostora u javnom vlasništvu za organiziranje odabranih projektnih aktivnosti iz Elementa – vanjsko uređenje i opremanje objekta Malog doma kulture u Resniku. Ciljna skupina projekta su 5 organizacija civilnog društva koji će proći edukaciju povlačenja bespovratnih sredstava, a krajnji korisnici su ostalo lokalno stanovništvo s cijelog područja Grada Pleternice koji će se uključivati u aktivnosti, pojasnila je voditeljica projekta Snježana Markota.

“Sam objekt predstavlja projekt od općeg interesa za građane budući da će se kroz korištenje javnog prostora unaprijediti postojeće aktivnosti, razvijati i nuditi nove aktivnosti te ćemo unaprijediti kapacitete udruge za lokalni razvoj. Aktivnosti koje se planiraju provoditi u sklopu projekta su razvoj i provedba programa društvenih centara u zajednici – održavamo 14 obaveznih aktivnosti na mjesečnoj razini (8 folklornih, 4 amatersko-dramske, 2 psihološke radionice), a uz ove obavezne imamo i druge kreativne radionice. Imamo i mjesečnu izvedbu kalendara aktivnosti koji izrađujemo svaki mjesec i objavljujemo kako bi korisnici bili upoznati što će se u narednom mjesecu u Malom domu kulture raditi. Planirano je o 8 okruglih stolova s minimalno pet organizacija civilnog društva na temu kulturne baštine, te edukacija o pisanju projekata. Uz to u sklopu projekta adaptirat ćemo prostor te nabaviti potrebnu opremu za planirane radionice,” upoznala je Markota.

Ukupna vrijednost projekta je 751.800,00 kuna. Projekt je 100 posto financiran iz Europskog socijalnog fonda, putem Poziva “Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice”. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna RH 15 posto i iz Europskog socijalnog fonda 85 posto. Trajanje projekta je 24 mjeseca, počevši od 29. svibnja 2020. godine.

Ovim projektom prijavitelj i partner nude relativno novi oblik organiziranja sadržaja te upravljanja javnim prostorom. Projekt će se provoditi po načelima civilno-javnog partnerstva kao osnovnog modela razvoja i ustrojstva Malog doma kulture. Potvrdile su to i predsjednica KUD-a Svilenka iz Buka Branka Leist te gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

“Krenuli smo već s određenim aktivnostima, iako smo složenije stvari ostavili za sam kraj projekta. Želimo upravo u ovom prostoru pokazati mladima kako se rade autohtoni ručni radovi, a ponosni smo na činjenicu da se ovdje u kreativnim radionicama okupljaju svi uzrasti – neki da pokažu i poučavaju, neki da uče. Promičemo kulturu i tradiciju, planiramo radionice izrade autohtonih frizura te oblačenja nošnji, a u sklopu projekta zamislili smo i oživjeti neke već zaboravljene vještine i običaje. Sretni smo što ćemo u našem mjestu dobiti jednu prekrasnu zgradu koja će, uz nas, živjeti novi život,” rekla je predsjednica Leist.

“Ovaj projekt me izuzetno veseli iz nekoliko razloga – to je projekt kojim se pokazuje i dokazuje da male udruge poput KUD-a Svilenka iz Buka mogu raditi velike europske projekte, ” rekla je gradonačelnica Pleternice Natonija Jozić.

“Uz to, projekt je vezan za našu kulturnu baštinu, za tradiciju i običaje pa je na određeni način povezan i sa svim onim drugim aktivnostima koje radimo u našem gradu. Jer, želimo od našeg grada stvoriti grad bećarca pa smo u čast i slavu nematerijalne baštine koja je upisana i u registar UNESCO-a izgradili i Trg bećarca te započeli projekt Muzej bećarca. I još jedan razlog – pokazuje se i ovim projektom da veliki europski projekti mogu doći u male sredine – ne samo u Pleternicu koja je uistinu promijenila svoje vizure zahvaljujući EU fondovima, već i u sva naša okolna naselja. U većini naših naselja, našim znanjem i iskustvom, provodimo projekte financirane iz sredstava Europske unije i u konačnici – ovaj projekt će kada završi, iznjedriti ljude koji će znati pripremati nove europske projekte,” naglasila je Antonija Jozić.

TEKST: Sanja Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn