PROMO: ENERGETSKA OBNOVA – Završna konferencija projekta energetske obnove zgrade OŠ “Vladimir Nazor” Trenkovo

Datum objave: 22. 2. 2019. | Kategorija: Promo

TRENKOVO – U Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ Trenkovo održana je završna konferencija projekta energetske obnove, čime je završen i sedmi projekt energetske obnove s područja Požeško-slavonske županije u sklopu Poziva 4c1.3 „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“.Ukupna vrijednost projekta iznosi do 1.693.239,64 kn, od čega bespovratna sredstva iznose 966.483,49 kn, a dolaze iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Projektom energetske obnove obuhvaćeno je povećanje toplinske zaštite vanjskoga zida, zamijenjen je dio vanjske stolarije, ugrađen je novi visokoučinkoviti sustav grijanja te je izvedena nagibna rampa za osobe s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću. “Uz građevinsko-obrtničke i strojarske radove su sufinancirane aktivnosti stručnog nadzora građenja, provedba energetskog pregleda i izrada energetskog certifikata nakon izvedenih radova, promidžba i vidljivost, upravljanje projektom i administracija te stručna podrška Partnera. Partner na ovome projektu je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Izvedenim radovima ostvarena je ušteda primarne energije iznosu od 34,30% te ušteda godišnje potrebne toplinske energije za grijanje u iznosu od 54,44% u odnosu na stanje prije energetske obnove, a zgrada je iz energetskog razreda D prešla u energetski razred C,” naglasila je predstavljajući projekt Andreja Hajdinger iz Panore, Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije.

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 1.693.239,64 kn, od čega bespovratna sredstva iznose 966.483,49 kn, a dolaze iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost snosi dio troškova za aktivnost partnera na projektu, u iznosu do 4.411,77 kn. Ostatak iznosa je preuzela Požeško-slavonska županija kao osnivač Škole, ali se zahvaljujući Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU, koje je raspisalo Javni poziv za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata, udio financiranja Županije značajno smanjio. Naime, škola se uz pomoć Panore uspješno prijavila na navedeni poziv čime je osigurano do 488.124,84 kn za vlastiti udio financiranja, čime je za Županiju preostalo financirati 234.219,54 kn.

Treba napomenuti da je izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu zgrade financirana sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Pilot projekt 4c1.1 „Izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“, a ukupna realizirana vrijednost tog projekta iznosi 65.700,00 kn.

Uz predstavnike Panore i Fonda za zaštitu okoliša na konferenciji su bili nazočni načelnik Općine Velika Vlado Boban i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. Nazočne na konferenciji pozdravio je prigodnim riječima ravnatelj škole Josip Prološić. “Ovo je našoj školi poseban događaj i hvala svima koji su pomogli da školu obnovimo u energetskom smislu. Zadnja dva mjeseca imamo i više od 50 posto niže račune za grijanje, a osim toga škola je urednija, ljepša i radosnije dolazimo i mi i učenici. To je najveći zahvat na školi od kako je izgrađena 1986 godine,” naglasio je ravnatelj.

“Ovo je sedmi projekt koji je završen od 12 projekata energetske obnove u ovom natječaju. Ukupno je to 17-ti projekt energetske obnove škola u našoj županiji koji je završen. Imamo još 18 projekata u provedbi koji vezani uz javne ustanove, na kojima radimo, a sveukupno je to 100 milijuna kuna vrijednosti projekata koji su završeni ili u provedbi. Možemo biti ponosni, s tim projektima došli smo i do podatka koji je ovih dana objavljen na stranicama Ministarstva regionalnog razvoja a koji kaže da smo četvrta županija u RH po povlačenju europskih sredstava po glavi stanovnika u razdoblju od 2014. godine od kada povlačimo ta sredstva,” rekla je ispred Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije Panore ravnateljica Senka Horvat.

Općina Velika prati aktivnosti ove škole pa tako već tri godine nabavlja radne materijale za sve učenike, a osigurava i nagrade za najbolje među njima. Obnovljena škola razlog je za ponos i zadovoljstvo, naglasio je i načelnik Općine Velika Vlado Boban, a svoje zadovoljstvo nije krio ni požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

“Zbog ovakvih ušteda postignutih energetskom obnovom krenut ćemo i u nove investicije. Ovih dana obilazimo sve osnovne i srednje škole, bilježimo potrebe te krećemo u novi ciklus i zamah ulaganja i to uređenja škola iznutra. Puno je toga što još moramo popraviti i nabaviti – od namještaja do opreme,” najavio je župan Tomašević.
U prigodnom programu nastupili su mladi tamburaši, članovi školskog tamburaškog orkestra pod vodstvom profesora Zvjezdana Marjanovića.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn