PROMO: ENERGETSKA OBNOVA – Završen projekt energetske obnove zgrade Područne škole Rajsavac, OŠ “Mladost” Jakšić

Datum objave: 25. 5. 2018. | Kategorija: 034, Promo

skola

RAJSAVAC – U Područnoj školi Rajsavac, Osnovne škole „Mladost“ Jakšić danas je održana završna konferencija projekta energetske obnove zgrade škole. Ukupna vrijednost projekta iznosi 465.192,39 kn, pri čemu je iznos bespovratnih sredstava  260.326,37 kn, financiran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok je ostatak preuzela Požeško-slavonska županija kao osnivač Škole.

Osnovna škola „Mladost“ Jakšić je u suradnji s Požeško-slavonskom županijom i njezinom Razvojnom agencijom PANORA u veljači 2017. godine aplicirala je projektni prijedlog na Poziv: „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“, referentne oznake 4c1.3, te je dana 25. listopada 2017. godine potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s predstavnicima Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u ovome projektu ima dvojaku ulogu. Jedna je uloga Posredničkog tijela razine 2 koja kontrolira provedbu projekta, dok je druga uloga Stručna podrška Partnera koju pruža korisnicima prilikom provedbe projekata.

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 465.192,39 kn, od čega Europski fond za regionalni razvoj financira do 260.326,37 kn, dok ostatak preuzima Požeško-slavonska županija kao osnivač Škole. Uspješnom prijavom na Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata koji je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, osigurano je do 112.031,98 kn vlastitih troškova, čime se uvelike smanjio iznos koji je korisnik dužan osigurati.

naslovna

Projekt je predstavila Andreja Hajdinger. “Projektom energetske obnove financirane su aktivnosti izrade projektne dokumentacije, građevinsko-obrtnički radovi, usluga stručnog nadzora građenja, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon provedene energetske obnove, promidžba i vidljivost, upravljanje projektom i administracija te stručna podrška Partnera. Sami radovi na energetskoj obnovi uključivali su toplinsku izolaciju vanjskoga zida, toplinsku izolaciju poda prema tlu i prema negrijanom prostoru, toplinsku izolaciju stropa prema negrijanom prostoru te zamjenu dijela vanjske stolarije. Na ovome Pozivu također je ostvarena prilika za sufinanciranje izvedbe nagibne rampe za olakšani pristup i kretanje osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću. Izvedenim radovima ostvarena je ušteda primarne energije u iznosu od 56,93% te ušteda godišnje potrebne toplinske energije za grijanje u iznosu od 61,50%, u odnosu na stanje prije energetske obnove. Zgrada je iz energetskog razreda E prešla u energetski razred C,”pojasnila je Hajdinger.

“Učenici su se vratili u školu nakon što su bili nekoliko mjeseci u matičnoj školi u Jakšiću. Svih pet područnih škola smo obnovili, a nadamo se kako nas iduće ljeto čeka obnova i matične škole u Jakšiću,” rekao je ravnatelj OŠ Mladost Jakšić Boško Obradović.
“Zadovoljstvo je biti danas ovdje jer najljepše je doći na završnu konferenciju kada je projekt uspješno završen. Ne samo da smo postigli energetsku učinkovitost već smo ostvarili ljepše uvjete za rad učenicima i nastavnicima, a vjerujem kako će se objekt koristiti i za druge društveno korisne svrhe. Ovdje smo uspjeli napraviti i rampu za osobe posebnim potrebama i to je novina u ovom natječaju,” rekla je direktorica Razvojne agencija Panora Senka Horvat. Ispred Fonda za zaštitiu okoliša i energetsku učinkovitosti prigodnim riječima obratio se Tomislav Ilić, a ispred Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Andreja Horvat Friščić, dok su svoje zadovoljstvo izrazili su i načelnik Općine Jakšić ivica Kovačević i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

ivca lojza

“Ovo je četvrti projekt koji je realiziran na našem području. Sve područne škole dobit će novu vizuru novu opremu i novi izgled te puno bolje uvjete za učenike i djelatnike.Ovaj projekt, kao i svi ove vrste, na boljitak su naše djece i mladeži koji su naša budućnost. Stoga svima čestitam na uspješnoj realizaciji. Zahvaljujem se Županiji na pomoći i potpori,” rekao je načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević.

“Ovo je veliki događaj za Rajsavac, Općinu Jakšić i Požeško-slavonsku županiju. Županija je osnivač 11 osnovnih i sedam srednjih škola, 42 područne i dva đačka objekta.Prije tri godine bilo je namjera zatvarati neke škole no nismo to dopustili.Nastavit ćemo s ovim projektima do kraja zahvaljujući resornom ministarstvu i Fondu jer i oni su važni za ostanak na ovom području,” rekao je između ostalog, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.
elementi

TEKST: S. Pok        FOTO: D. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn