PROMO: ENERGETSKA OBNOVA – Završen projekt energetske obnove zgrade Područne škole Cerovac

Datum objave: 10. 5. 2017. | Kategorija: Promo

n

CEROVAC – Završnom konferencijom u područnoj školi Cerovac Osnovne škole Mladost iz Jakšića obilježen je završetak energetske obnove škole. Vrijednost radova iznosi 335 tisuća kuna od čega je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjelovao sa 160.819,65 kuna, Ministarstvo graditeljstva sa 80.409,83 kuna te Požeško-slavonska županija s 94.440,77 kuna.

Osnovna škola „Mladost“ Jakšić je u suradnji s Požeško-slavonskom županijom i Regionalnom razvojnom agencijom Požeško-slavonske županije – PANORA d.o.o., pripremila dokumentaciju i uspješno prijavila projekt na Pilot projekt: energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja te je dana 13. srpnja 2016. godine potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.

Ukupna odobrena vrijednost projekta iznosi 335.670,25 kn, od čega Europski fond za regionalni razvoj (posredstvom Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja) sudjeluje s iznosom do 80.409,83 kn, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s iznosom do 160.819,65 kn, a iznos od 94.440,77 kn financira Požeško-slavonska županija. U tom iznosu je obuhvaćeno 10% ukupnih prihvatljivih troškova, ali i neprihvatljivi troškovi koje je bilo nužno izvesti kako bi se u potpunosti ostvario projekt energetske obnove. Realizacijom ovoga projekta ostvarena je trajna ušteda koja se očituje i u financijskom segmentu te će Škola u budućnosti imati više sredstava za poboljšanje odgojno obrazovnih djelatnosti te stvaranje boljih uvjeta za učenike.

2

Elementi projekta energetske obnove su: energetska obnova matične škole (u koju su uključeni građevinski radovi), tehnička pomoć (provedba energetskog pregleda i izrada energetskog certifikata te stručni nadzor građenja), promidžba i vidljivost te upravljanje projektom i administracija.  Građevinski radovi uključuju tri građevinske mjere: postavljanje toplinske fasade na vanjske zidove zgrade, toplinska  izolaciju stropa prema negrijanom tavanu te toplinska izolacija poda zgrade prema tlu, koje su izvedene kroz pripremne i fasaderske radove, radove izolacije stropa i poda, podopolagačke te limarske radove.
Provedbom energetskom pregleda i izradom energetskog certifikata nakon građevinskih radova postignuta je ušteda od 55,95% prosječne energije potrebne za grijanje/hlađenje te 55,95% doprinosa smanjenju potrošnje energije. Zgrada iz energetskog razreda „F“ prelazi u energetski razred „C“.

bole

U školi Cerovac koja je jedna od pet područnih škola na području Jakšića, trenutno je 11 učenika kojima će ovaj projekt omogućiti ugodniji i kvalitetniji obrazovni rad.”Prošle godine završili smo školu u Treštanovcima, sada bilježimo završetak u Cerovcu, idući tjedan obilježit ćemo završetak projekta energetske učinkovitosti u školi u Tekiću i ostaju nam još škole u Rajsavcu i Traparima, za koje se nadamo kako će biti obavljene iduće godine. Cerovac je ovo zaslužio, a vjerujem i kako će broj učenika rasti,” rekao je ravnatelj matične škole Mladost Jakšić Boško Obradović.

senka

“Posebno je zadovoljstvo kada završavamo jedan projekt doći i vidjeti rezultate. Važno je istaknuti kako je za ovu školu i projektna dokumentacija financirana iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a riječ je o iznosu od oko 50 tisuća kuna.Tako je ovdje objedinjena i projektna dokumentacija i sama realizacija projekta. Ovo je treća u nizu škola na kojima smo završili energetsku obnovu.Sedam škola na području Požeško-slavonske županije je bilo uključeno u projekt, još nam četiri ostaje za završiti. Projektne dokumentacije smo izrađivali za tri škole, što je također završeno, prijavili smo se na novi natječaj, devet novih škola što smo radili kao Razvojna agencija zajedno s Županijom i školama, te još tri koje su radile lokalne razvojne agencije na području županije – dakle, u realizaciji je oko 6 milijuna kuna, prijavljeno je nešto više od 20 milijuna kuna, nadamo se kako ćemo uspjeti na svim novim natječajima koji dolaze te da ćemo ostvariti sredstva, ” izvijestila je Senka Horvat ispred Županijske razvojne agencije Panora.

kova

Svoje zadovoljstvo uspješno provedenim projektom izrazio je i načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević koji je naglasio kako je općina obnovu škole popratila s financiranjem nabave novog namještaja u iznosu od oko 30 tisuća kuna. “Drago mi je zbog ove razdragane djece, prošle smo godine u suradnji s mjesnim odborom napokon uredili i igralište, a nadam se kako će iduće godine na red doći i vodovod te kanalizacija,” rekao je načelnik općine Ivica Kovačević.

1

Završetak radova prigodnim riječima pozdravili su i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, te saborski zastupnik Franjo Lucić, a svečanosti su nazočili i predstavnici Ministarstva graditeljstva i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te ravnatelji škola s područja županije.

cerovacSKOLADOLLJE

 

TEKST: S. P.      FOTO: S. P.

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn