PROMO: ENERGETSKA OBNOVA – Završen projekt energetske obnove zgrade OŠ Vilima Korajca u Kaptolu

Datum objave: 27. 4. 2018. | Kategorija: 034, Promo

naslovna

POŽEGA – U OŠ Vilima Korajca u Kaptolu danas je održana završna konferencija projekta “Energetska obnova zgrade Osnovne škole Vilima Korajca”.Ukupna vrijednost projekta iznosi do 1.060.745,00 kn, od čega Europski fond za regionalni razvoj posredstvom Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja sudjeluje s 30% prihvatljivih troškova, odnosno do 287.904,75 kn, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjeluje sa 60% prihvatljivih troškova, odnosno do 575.809,50 kn, dok ostatak do 197.030,75 kn financira Požeško-slavonska županija.

Osnovna škola Vilima Korajca u Kaptolu je u suradnji s Požeško-slavonskom županijom i Regionalnom razvojnom agencijom Požeško-slavonske županije – PANORA d.o.o. u prosincu 2015. godine aplicirala projektni prijedlog na Pilot projekt: energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja, referentne oznake 4c1.2 . Prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava koji je potpisan u srpnju 2016. godine, ukupna vrijednost projekta iznosi do 1.060.745,00 kn, od čega Europski fond za regionalni razvoj posredstvom Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja sudjeluje s 30% prihvatljivih troškova, odnosno do 287.904,75 kn, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjeluje sa 60% prihvatljivih troškova, odnosno do 575.809,50 kn, dok ostatak financira Požeško-slavonska županija, kao osnivač škole, u ukupnom iznosu do 197.030,75 kn. Uspješnom prijavom na Javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini koje je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije osigurano je do 80% prihvatljivih troškova korisnika.

m1 ans

Projekt je podijeljen na 4 logička elementa: element Energetska obnova zgrade Osnovne škole Vilima Korajca, Kaptol, kojim su obuhvaćeni građevinski radovi na povećanju energetske učinkovitosti, element tehničke pomoći u kojem su uključeni stručni nadzor građenja te provedba energetskog pregleda i izrada energetskog certifikata, element promidžbe i vidljivosti te element upravljanja projektom i administracije. “Energetskom obnovom ostvarena je ušteda prosječne energije za grijanje/hlađenje u iznosu od 52,58%, te doprinos smanjenju potrošnje energije u iznosu od 52,57% u odnosu na stanje prije energetske obnove. Zgrada je iz energetskog razreda C prešla u energetski razred B. Treba napomenuti da je izrada glavnog projekta energetske obnove financirana kroz Pilot projekt „Izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“, referentne oznake 4c1.1. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 55.700,00 kn, a sufinanciran je od strane Europskog fonda za regionalni razvoj, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Požeško-slavonske županije,” predstavila je projekt u ime Razvojne agencija Panora Andreja Hajdinger.

nino

“Zadovoljan sam na ovoj završnoj konferenciji jer bilo je problema, mijenjali smo izvođača, odužila seobnova na više od godinu dana i nije bilo lako sve to izdržati. No, sada kada je sve gotovo – zadovoljni smo i sretni.Nakon 32 godine, ova škola zaslužila je tu obnovu koja nam zaista puno znači. Ugodne promijene osjetimo na svakom koraku, pedagoški standard nam je na višem nivou i to je jedan civilizacijski doseg koji nam je zaista trebao,” rekao je ravnatelj škole Nino Diklić.

Završnoj konferenciji, uz direktoricu Razvojne agencije Panora Senku Horvat, prisustvovali su načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, zamjenik župana Vedran Neferović, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja Davor Huška, te predstavnica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Amalija Šimunković koja je naglasila kako je u Požeško-slavonskoj županiji odrađeno 14 projekata od ukupno 105 potpisanih ugovora i na tome je povučeno gotovo 6 milijuna bespovratnih kuna.
Nazočne je prigodnim riječima pozdravio i pomoćnik ministrice regionalnog razvoja Davor Huška.

huska

“Volim reći kako su ekipe iz razvojnih agencija naša produžena ruka, a to se upravo ovdje pokazuju na ovim projektima kao jedna odlična formula. Posebno mi je zadovoljstvo dolaziti ovdje, bilo za početne ili završne konferencije, za cijeli niz EU projekata u Požeško-slavonskoj županiji.Ovako dobro korištenje sredstava otvara nam put za prema toliko željenom novom operativnom programu za Slavoniju, Baranju i Zapadni Srijem koji se kroz projekt Slavonija priprema za novu financijsku perspektivu,” rekao je između ostalog Huška.
cerovacSKOLADOLLJE2

TEKST: S. Pok      FOTO: D. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn