PROMO: ENERGETSKA OBNOVA – Početak energetske obnove područne škole u Ljeskovici

Datum objave: 08. 12. 2017. | Kategorija: Promo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LJESKOVICA – Početna konferencija za javnost i medije povodom početka projekta energetske obnove zgrade područne škole Ljeskovica održana je jučer u prostorijama škole u Ljeskovici. Ukupna vrijednost projekta iznosi do 479.325,71 kn, od čega Europski fond za regionalni razvoj financira do 214.817,70 kn, a ostatak preuzima Požeško-slavonska županija kao osnivač Škole. Škola se uz pomoć Panore prijavila i na Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata koji je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, od kojeg je odobreno do 88.603,78 kn.

Projekt su predstavili ravnateljica Osnovne škole Stjepana Radića Čaglin, Slađana Švajda, direktorica Razvojne agencija Požeško-slavonske županije Panora d.o.o., Senka Horvat, načelnik općine Čaglin, Dalibor Bardač te predstavnik fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Tomislav Ilić.

“Svaka energetska obnova područnih škola jako je bitna jer time ulažemo u našu djecu, u njihove  obitelji i čuvamo radna mjesta. Zahvaljujem se svima koji nas podržavaju u radu, prije svega osnivaču, Požeško-slavonskoj županiji zbog koje čvrsto stojimo na nogama. Ulaganja u škole su svakako opravdana jer ako ugasite školu u nekom selu, ugasili ste i selo. Odnos Županije prema našoj školi dokazuje taj stav da nam je svako dijete bitno i da sva djeca zaslužuju jednake uvjete školovanja. Prije nekoliko tjedana završili smo sanaciju krovišta, odnosno njegovu rekonstrukciju u vrijednosti u 126 tisuća kuna što je također platila Županija. Daljnjim radovima se očekuje povećanje energetske učinkovitosti škole, planiramo promijeniti i izgled te dovesti uvjete školovanja u područnoj školi Ljeskovica na jednu višu razinu.”, rekla je ravnateljica škole Slađana Švajda.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Danas započinjemo s radovima na energetskoj učinkovitosti ove područne škole nakon koje će se djeca vratiti u potpuno drukčije i bolje uvjete za rad i razvoj. Energetskom obnovom zgrade financirane su aktivnosti izrade glavnog projekta, povećanje toplinske zaštite vanjskoga zida, povećanje toplinske zaštite poda prema tlu, povećanje toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru, zamjena vanjske stolarije, izvedba rampe za invalide i osobe smanjene pokretljivosti, stručni nadzor građenja, energetski pregled zgrade, izrada izvješća o energetskom pregledu zgrade i energetskog certifikata nakon provedene energetske obnove, promidžba i vidljivost projekta, upravljanje projektom i administracija te stručna podrška Partnera. Partner na ovome projektu je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Postići će se energetska učinkovitost od 58 posto, a zgrada će iz energetskog razreda E prijeći u energetski razred C. Završetak radova je planiran za svibanj sljedeće godine”, rekla je direktorica Razvojne agencije Panora d.o.o Senka Horvat.

Spomenula je iskustvo područne škole u Treštanovcima koja je bila pilot projekt obnove.”Kad smo krenuli u obnovu, ta je škola bila pred zatvaranjem. Imala je tri učenika, do završetka obnove i završne konferencije imala je šest učenika, a danas ima 10 učenika i to je dokaz kako svaka ovakva investicija opravdava svoje postojanje,” zaključila je Horvat.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nazočnima se prigodnim riječima obratio i načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač.”Razmišljanja i odluke o ukidanju područnih škola nisu bila dobra i takve odluke bi bile pogrešne. Kao što je i ravnateljica naglasila, ukidanjem škola, ukidate i sela. Praktički šaljete poruku svim stanovnicima koji žive na određenom prostoru kako nemaju više što tu tražiti i šaljete poruku i mladima da za njihovu djecu ne postoji obrazovna ustanova u njihovim selima. Ovo što se sad događa, energetske obnove područnih škola su sigurno jedan bolji put, bolji pokazatelj kojim putem trebamo ići. Sigurno je da se na ovakav način našem stanovništvu šalje jedna pozitivna poruka da mladi na ovim prostorima trebaju ostati te kako za ove krajeve još uvijek ima perspektive”, poručio je Bardač.

cerovacSKOLADOLLJE

TEKST: Bojan Miščević      FOTO: B. Miščević

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn