PROMO: ENERGETSKA OBNOVA DRUŠTVENOG DOMA ZARILAC – Nekada derutan dom sada u novim vizurama

Datum objave: 06. 5. 2021. | Kategorija: Promo

PLETERNICA/ ZARILAC – U sklopu sveobuhvatne energetske obnove zgrada javnog sektora na području Grada Pleternice, pri završetku je projekt „Energetska obnova zgrade Društvenog doma Zarilac na adresi Zarilac br. 104, Pleternica”. Ukupna vrijednost projekta je 427.520,56 kuna, a sufinancirala ga je Europska unija. Gradilište su danas posjetile gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić sa zamjenikom Domagojem Katićem i direktorica Poduzetničkog centra Pleternica Marija Šarić.

Projekt energetske obnove zgrade Društvenog doma Zarilac čiji je nositelj Grad Pleternica, izravno će doprinijeti smanjenju potrošnje energije u zgradi društvene namjene te oslobađanju sredstava za kvalitetniji sustav društvenog djelovanja. Korisnici zgrade dobili su ugodnije mjesto za boravak, a istovremeno, porast će i svijest o važnosti korištenja ENU, racionalnijem gospodarenju energijom te smanjenju emisije C02 u okoliš.

Vrijednost projekta je 427.520,56 kuna, a europsko sufinanciranje iznosi 270.723,83 kune, sredstva pristigla iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Projekt je počeo krajem srpnja 2019. godine i traje 24 mjeseca. Dom je doživio svoju rekonstrukciju i vrlo uskoro će biti predan na korištenje mještanima.

“Ovo je osmi od devet projekata koje smo u prethodnom razdoblju provodili na području našeg grada čiji je nositelj bio Grad Pleternica.Naravno tu je i obnova osnovne škole “Fra Kaje Adžića” koji je deseti projekt i čiju je obnovu nosila Požeško-slavonska županija. Ovdje smo promijenili stolariju, postavili fasadu, postavlja se sustav grijanja na pelete te nova rasvjeta. Dom koji je do prije nekog vremena uistinu bio derutan doživio je promjenu i nadam se da će koristiti svim mještanima naselja Zarilac, za sve njihove potrebe i aktivnosti koje će imati u ovom prostoru,” rekla je gradonačelnica Antonija Jozić.

“Tako potvrđujemo ono što dugo govorimo – da nam je itekako važan ravnomjerni razvoj svih naših naselja i da u svakom naselju moramo imati uređenu temeljnu infrastrukturu koja je potrebna stanovnicima tih naselja,” dodala je Jozić.

Poduzetnički centar Pleternica, jedan o najuspješnijih po pripremi i provedbi EU projekta na razini države, provodi i ovaj projekt u Zarilcu. “Ovo je jedan od ukupno deset projekata energetske obnove na području Pleternice. Ostaju nam još tri projekta za završiti, a paralelno pripremamo dokumentaciju za nove projekte jer nam je cilj da svi društveni domovi, sportski rekreacijski centri, vatrogasni domovi dobiju ove vizure kakve ima i ovaj dom,” rekla je direktorica Poduzetničkog centra Pleternica Marija Šarić.

“Pokušavamo uvijek prvo pronaći europska sredstva, no kada ne uspijemo, idemo manjim koracima, vlastitim sredstvima, ali uvijek na dobrobit stanovništva i razvoj cijele zajednice,” zaključila je Šarić.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“

TEKST: S. Pok               FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn