PROMO: PROJEKT CVJETNA BUDUĆNOST II – Za osnaživanje kompetencija i veće mogućnosti zapošljavanja žena

Datum objave: 11. 12. 2018. | Kategorija: Promo

PLETERNICA – U prostoru Hrvatske knjižnice i čitaonice u Pleternici danas je održana početna konferencija projekta „Cvjetna budućnost II“ čiji ne nositelj Grad Pleternica. Projekt je nastao kao akcijski plan Grada Pleternice, a partneri su Poduzetnički centar Pleternica d.o.o., HZZ PU Požega, Hrvatsko žensko društvo Pleternica, Pleternički komunalac d.o.o. te Regionalni koordinator razvoja PSŽ. Ukupna vrijednost projekta je 984.399,00 kn i financiran je iz Europskog socijalnog fonda u 100-postotnom iznosu.

Projekt je nastao kao akcijski plan Grada Pleternice kojim će se učinkovito provesti dio Županijske strategije razvoja ljudskih potencijala PSŽ, za razdoblje 2015.-2020, a njime se žele povećati kompetencije i mogućnosti veće zapošljivosti nezaposlenih žena na pleterničkom području. Tako želi ih se ohrabriti na aktivnije sudjelovanje u svim društvenim aspektima, utjecati na poboljšanje njihovog obiteljskog i društvenog života, a time utjecati i na ukupno pozitivnije ozračje života u sredini. Projekt “Cvjetna budućnost II” nastavak je na uspješno provedeni prethodni projekt, također nositelja Grada Pleternice, „Floral Future-Cvjetna budućnost“, koji je bio kao i ovaj projekt, usmjeren ka ženama u nepovoljnom položaju. Projekt će aktivirati 41 nezaposlenu ženu te im pružiti kroz program osposobljavanja i edukacije, realne mogućnosti za zapošljavanje.

“Drago mi je da nastavljamo partnersku suradnju, a Gradu Pleternici se želim zahvaliti na odluci da prijavi projekt koji se bavi jačanjem znanja i vještina nezaposlenih žena budući da su žene i dalje jedna od teže zapošljivih skupina na našem tržištu rada,” naglasila je Jasminka Antunović predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje PU Požega.

Po završetku programa, svaka će polaznica dobiti certifikate/potvrde, za osposobljavanja i edukacije: Uzgajivačica cvijeća (upis u radnu knjižicu), Uzgajivačica ljekovitog bilja (upis u radnu knjižicu), Aranžer, cvjetni dizajner (potvrda), Osposobljavanje Tehnike kompostiranja (potvrda).

Dodatno će pohađati i online tečaj izrade CV-a, online tečaj traženja posla, te proći psihološke radionice u svrhu osnaživanja i motiviranja za aktivaciju ulaska na tržište rada. Nakon osposobljavanja i edukacija, polaznice će imati praksu u postojećem plasteniku, koji je proizašao iz prethodnog projekta, a cvijeće nastalo radom polaznica u plasteniku, ukrašavat će gradske javne površine. “Ostvarenjem ovih ciljeva projekta, ranjivim skupinama, ženama iz ruralnih sredina pružit će se mogućnost i motivacija za vlastito napredovanje, a time će se unaprijediti i kompetentnost nezaposlenih žena na području Pleternice,”naglasila je predstavljajući projekt Marija Mitrović iz Poduzetničkog centra Pleternica. “Ovo je jedan od 11 europskih projekata koji se provode na području našeg grada i značajan je jer je usmjeren ženama. Poslali smo i javni poziv ženama da se uključe u ovaj projekt i drago nam je da već od sutra za 41 ženu kreće ciklus edukacija,” rekla je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić pozdravljajući nazočne na početnoj konferenciji.

“Kada smo potpisivali taj ugovor u Zagrebu, samo su dvije jedinice lokalne samouprave potpisale taj ugovor – jedna od njih je bio grad Pleternica a drugi jedna općina sve ostalo su bili zavodi za zapošljavanje ili centri za edukacije. Vrlo malo se jedinica lokalne samouprave odlučilo prijaviti za takav projekt koji je zahtjeva i ima brojne aktivnosti, ali s druge strane osjećam da i ovim projektom dokazujemo koliko je nama u Gradu Pletenici bitno gospodarstvo i koliko je bitno da se žene , koje su i u postotku više nezaposlene od muškaraca, zaposle na području našeg grada. Sve aktivnosti koje radimo idu u pravcu razvoja gospodarstva, jer razvoj gospodarstva nam jamči i ostanak na ovim područjima i zapošljavanje, bez toga nema dalje i nema budućnosti,” naglasila je gradonačelnica Jozić.
Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda u 100 %-tnom iznosu od 984.399,00 kn te traje 24 mjeseca.

TEKST: A. Nedela       FOTO: A. Nedela

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn