PROLJETNA BICIKLIJADA U ORGANIZACIJI BK PSUNJ – Otkrijte čari vožnje na dva kotača, vjetrić u kosi i dobar „feeling“ musculfibera

Datum objave: 09. 4. 2017. | Kategorija: Sport

N

NOVA GRADIŠKA – Čuvajući višegodišnju biciklističku tradiciju grada, otkrivajući potencijale kontinentalnog turizma, ali i afirmirajući zdrave stilove življenja, ekipa jedinog novogradiškog Biciklističkog kluba „Psunj“, proljeće je i početak sezone pozdravila Proljetnom biciklijadom.

Biciklizam je puno više od fizičke aktivnosti i načina provođenja slobodnog vremena. Riječ je o stilu življenja, filozofiji koja uključuje druženje, osvješćuje značaj  rekreacije i boravka na svježem zraku za zdravlje i psihu, učeći nas povoljnijim, svima dostupnim, ekološkim načinima transporta, postavljajući uz put i temelje za sve privlačniju, ali i sve razvijeniju granu turizma, onu zvanu cikloturizam. Razlog je to zbog čega se i sve više urbanih sredina, promišljajući o suvremenoj gradskoj infrastrukturi, ponosi i biciklističkim stazama. Spajujući turističke potencijale kontinenta sa zdravim načinima života, iako tek u začecima, čari vožnje na dva kotača, kao i dobar „feeling“ muculfibera, polako otkrivaju i Novogradiščani.

Dokazali su to rekreativci ali i odavno zagriženi biciklisti, koji su, uz organizacijsku pomoć članova Biciklističkog kluba „Psunj“, tradicionalnom Proljetnom biciklijadom otvorili sezonu Da je Nova Gradiška grad s dugom biciklističkom tradicijom, do nedavno je potvrđivao jedan od neuobičajenih, ali i stalnih gradskih suvenira -bicikl starog, čuvenog Franje Belara Dide, počasnog predsjednika prvog poslijeratnog gradskog biciklističkog kluba. Riječ je o vozilu proizvedenom davne 1949.godine koji je obitelj Belar darovala Turističkoj zajednici grada, ali i koji je, nekoliko prijašnjih godina, pametno pozicioniran na ulazu u Ulicu Slavča, označivao početnu točku zanimljive biciklističke staze preko Cernika i Giletinaca do Mašićke Šagovine i crkve Svetog Linarte. Jedinstveni je to artefakt povijesti koji je svoje mjesto pronašao u (za sada još uvijek neslužbenom) Tehničkom muzeju Old timer kluba „Classic 99“.

NN

Na žalost, biciklističkih je klubova malo. Tim je značajniji onaj jedan čija je misija, uz okupljanje entuzijasta i istomišljenika i revitalizacija tradicije. Riječ je o Biciklističkom klubu „Psunj“ osnovanom 2013.godini, ekipi koja intenzivno nastoji mijenjati navike sugrađana, približavajući im čari amaterskog biciklizma.Iako je iza njih tek 4 godine, uspjeli su privući pažnju javnosti, ali i organizirati nekolicinu iznimno atraktivnoh događaja, među kojima se posebno ističe utrka „Psunj uphill“. Znajući kako je proljeće idealan trenutak za guštanje u vožnji na dva kotača, bicklisti „Psunja“ organizacijom nove Biciklijade u idealnim meteorološkim okolnostima, označili su početak sezone.

Na proljetnom druženju i zajedničkoj vožnji atraktivnom turističkom destinacijom-Posavskom poučnom cestom i općinom Vrbje, okupili su 40-ak rekreativaca, ali i prijatelje im po vokaciji iz Biciklističkog kluba „Sveti Franjo“ Okučani, SSD Slavije Staro Petrovo Selo, kao i dvojicu istinskih entuzijasta koji su, ( a, kako drugačije nego biciklom)  stigli iz Lipika. Nakon sjajne vožnje, ekipa je ugodni osjećaj musculfibera liječila u Ribljem restoranu na Visokoj Gredi, uz čvrsti dogovor za nova slična druženja.

TEKST: S. Tarbuk      FOTO: BK Psunj

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn