PROJEKT ŽENA ZAŽELI, ŽENA RADI – Zaposleno 50 žena koje će dvije godine skrbiti o 200 starijih i nemoćnih osoba

Datum objave: 04. 4. 2018. | Kategorija: Gospodarstvo

ng

NOVA GRADIŠKA – „Žena zaželi, žena radi“ naziv je europskog projekta vrijednog 6,7 milijuna kuna kojim će Grad Nova Gradiška u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Centrom za socijalnu skrb u naredne dvije godine na poslovima njege starijih i nemoćnih osoba zaposliti teško zapošljive žene s novogradiškog područja . Njih 50, tim su povodom s Gradom potpisale ugovor i preuzele bicikle, prijevozno sredstvo neophodno za rad.

Pravo na rad jedno je od temeljnih ljudskih prava, aktivnost bez koje nema egzistencije ni samopoštovanja. Vrijednosti su to koje će, u naredne dvije godine, uz niz potrebnih novih znanja i vještina, kroz europski projekt „Žena zaželi žena radi“ , steći 50 teško zapošljivih žena s kojima je Grad Nova Gradiška, tim povodom, potpisao i Ugovore o radu. Pomno odabrane između 200 prijavljenih, vodeći, posebno računa o socijalno osjetljivim kategorijama, žene su to iz svih skupina nezaposlenih-dugotrajno nezaposlene, slabijeg imovinskog stanja, s više djece, žene koje će kroz projekt skrbiti o 200 korisnika-starijih i nemoćnih osoba, s visokim postotkom invalidnosti , s novogradiškog područja.

ng1

Uz ugovor o radu, projektom „Žena zaželi žena radi“, za novozaposlene njegovateljice osigurani su bicikli, korisno prijevozno sredstvo u obavljanju posla, kućne potrepštine u vrijednosti od 200 kuna mjesečno po korisniku, kao i mogućnost obrazovanja i osposobljavanja prema vlastitim interesima i potrebama u vrijednosti do 7 tisuća kuna -prilika koju će u svibnju iskoristiti 25 zainteresiranih žena. Nastojeći poboljšati negativnu statistiku, te prije svega, pružiti priliku onima koje do sada nisu bile dio tržišta rada, projektima „Žena zaželi, žena radi“ na području Brodsko posavske županije, dodijeljeno je 40 milijuna kuna, od čega je 25 namijenjeno provedbi u njenom zapadnom dijelu.

ng2 ng3

Osim toga, od 200 ukupno zaposlenih žena koje će skrbiti za tisuću osoba, njih čak 50 zaposleno je u Novoj Gradiški što je i najveći broj projektom zaposlenih žena u jednoj jedinici lokalne samouprave. Zadovoljstvo projektom, na svečanosti potpisivanja ugovora, izrazio je gradonačelnik Vinko Grgić, podsjećajući kako je riječ“ o velikom poslu koji ćemo napraviti u naredna 24 mjeseca, ali i prilika dugotrajno nezaposlenim ženama da se osjećaju važnima jer doprinose sebi, svojim obiteljima i vlastitoj sredini.“ Uz osiguravanje egzistencijalnog minimuma, radni staž i ulazak na tržište rada, upravo je socijalna komponenta projekta-mogućnost uključivanja u život lokalne zajednice, dodatna vrijednost projekta „Žena zaželi, žena radi“, što je posebno naglasila i njegova autorica, Ivana Trupina, zamjenica gradonačelnika, najavljujući novi projekt sličnog cilja. Uz čelne ljude Grada, potpisivanju ugovora nazočili su i Mihaela Đeraj, voditeljica Odjela društvenih djelatnosti, Gordana Šimić, voditeljica projekta i Branko Medunić, ravnatelj Centra za socijalnu skrb, partnera na projektu.

TEKST: S. Tarbuk      FOTO: F. S.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn