PROJEKT SVIJET GRAŠEVINE – Posjet nacionalnih novinara prepoznatljivim vinskim destinacijama

Datum objave: 17. 9. 2023. | Kategorija: Promo

POŽEGA – U sklopu Projekta Svijet graševine organiziran je dvodnevni posjet nacionalnih novinara Požeško-slavonskoj županiji kako bi se upoznali s ovim vinorodnim područjem. Nositelj projekta je grad Pakrac, a partneri su Grad Pleternica, Požeško-slavonska županija, Muzej grada Pakraca, Gradska knjižnica Pakrac, TZ Požeško-slavonske županije i Javna ustanova Pleternica.

U sklopu projekta Svijet graševine  jedan segment unutar skupa aktivnosti je medijsko putovanje nacionalnih novinara u Požeško-slavonsku županiju kako bi se upoznali s realizacijom projekta i područjem Svijeta graševine. Novinari su posjetili Pakrac gdje je u Kuriji Janković održana prezentacija projekta, a potom i Vinogorje Kutjevo gdje su se okušali u berbi vinograda te IC Muzej bećarca i Trg bećarca u Pleternici.

Nositelj projekta Svijet graševine je Grad Pakrac, a partneri projekta su Grad Pleternica, Požeško-slavonska županija, Muzej grada Pakraca, Gradska knjižnica Pakrac, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije i Javna ustanova Pleternica, a tehničku pomoć u pripremi i provedbi projekta pruža Regionalni koordinator razvoja PSŽ. Ukupna vrijednost projekta je 8.729.448,53 EUR, a iznos EU sufinanciranja je 7.364.372,69 EUR. Razdoblje provedbe projekta: 29.09.2017.-29.06.2024. Svijet graševine objedinjuje tri vinogorja Požeško-slavonske županije – Vinogorje Kutjevo, Vinogorje Požega-Pleternica i Vinogorje Pakrac.

U sklopu projekta opremljen je i otvoren Muzej bećarca koji sadrži Malu kuću graševine te cjelokupni prikaz prožimanja bećarca, pri UNESCO-u zaštićene nematerijalne kulturne baštine,  kroz svakodnevni život. Nadalje, još uvijek su u tijeku radovi drugog objekta u sklopu projekta kako bi nastao hibrid muzeja i knjižnice naziva Spahijski podrum te je cijelo područje dobilo na korištenje brend Svijet graševine uz dokumentaciju za Kuću graševine.

Posebnosti Svijeta graševine su: vinski podrum iz 1232. godine u Kutjevu, vrhunska vina, najbolje svjetske graševine, velike i male vinarije na sva tri vinogorja, a vinogorja se nalaze na 45,3 paraleli na kojoj se nalaze i sve najznačajnije svjetski poznate vinske lokacije. Dosadašnja ulaganja temelj su za umreženi daljnji razvoj i suradnju svih dionika.

TEKST: Promo                          FOTO: Promo

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn