PROJEKT “CRNA SLAVONSKA SVINJA” – Potpore uzgajivačima koji se odluče za ovu autohtonu pasminu

Datum objave: 04. 11. 2015. | Kategorija: Gospodarstvo

DSC00658

POŽEGA -Požeško-slavonska županija otvorit će natječaj za potpore  obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koja se odluče baviti uzgojem crne slavonske svinje-fajferice. Natječaj će biti otvoren u ponedjeljak, a potpora će iznositi 1.300 kuna po svinji, najavio je na konferenciji za novinare župan Alojz Tomašević.

Crna slavonska svinja – fajferica neopravdano je gotovo gurnuta u zaborav iako je riječ o iznimno kvalitetnoj, autohtonoj pasmini svinje, kvalitetnog mesa i malih zahtjeva. Upravo stoga važan je projekt koji pokreće Požeško-slavonska županiija, naglasio je župan Alojz Tomašević pozivajući obiteljska gospodarstva ali i pojedince da se prijave. “Stručna analiza je pokazala da slavonska crna svinja ima preko 65 posto genetske čistoće. Upravo stoga želimo poticati kupnju suprasnih nazimica koje ne mogu biti manje od 75 kilograma. Potpora je u skladu sa smjernicama Europske unije te propisima Ministarstva poljoprivrede. Osigurali smo 1.500 kuna po komadu, a raspored je napravljen do 2020 godine. Vidjet ćemo  kakav će biti interes ali želimo već do kraja ove godine utrošiti 100 tisuća kuna. Upravo kkroz crnu slavonsku svinju možemo revitalizirati naša sela i obiteljska gospodarstva I staviti u punu funkciju dio neobrađenih poljoprivrednih površina koje zadovoljavaju potrebe crne slavonske svinje, a to su hrana,voda i obitavalište u prirodnim uvjetima,” naglasio je župan Tomašević.

DSC00260

Dodaje kako je limit deset tisuća kuna po OPG-u odnosno iznos za sedam do osam nazimica, a cijeli project provodit će se u u suradnji s Poljoprivrednom agencijom. “Svjedoci smo da se danas u Hrvatskoj 99 posto ljudi odlučuje za uzgoj bijele svinje, a o crnoj nema niti govora. Vlada trenutno daje potporu isključivo  za bijele svinje, a potpore za crne svinje su I nekoliko puta manje. U budućem program razvoja poljoprivrede želimo poticati  upravo uzgoj te crne slavonske svinje. Njeno mesto posebne  je kvalitete a takva kvaliteta ima u europskim zemljama daleko veću cijenu. U županiji ali i na državnoj razini učinit ćemo sve da tu slavonsku svinju vratimo u program uzgoja i na tržište,” naglasio je saborski zastupnik Franjo Lucić.

TEKST: Sanja Pok    FOTO: S.Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn