PROJEKT AGLOMERACIJA NOVA GRADIŠKA – Strateški investicijski projekt ulazi u završnu fazu

Datum objave: 12. 4. 2018. | Kategorija: Gospodarstvo

ag

NOVA GRADIŠKA – Razvoj vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Nova Gradiška, strateški investicijski projekt Republike Hrvatske, „težak“ skoro 179 tisuća kuna, ulazi u završnu fazu. Zajednička je to projektna „priča“ Vodovoda Zapadna Slavonija d.o.o kao nositelja i partnera-Grada Nova Gradiška i općina Cernik i Rešetari , čije su, do sada realizirane faze, analizirane i predstavljene na radnom sastanku svih dionika, održanom u domaćinstvu Općine Cernik.

Dvije i pol godine nakon potpisivanja ugovora usklađenog s europskom Direktivom o vodi, odvodnji i pročišćavanju otpadnih voda, projekt aglomeracije Nova Gradiška, uvršten na listu nacionalnih strateških investicijskih projekata, ulazi u završnu fazu. Ostaje još završiti infrastrukturu, odraditi postupak javne nabave, izgraditi uređaje za pročišćavanje otpadnih voda, te, konačno, u dogovoru sa zainteresiranim korisnicima, mještanima Nove Gradiške, Cernika i Rešetara, pripremiti kućne priključke na vodovod. Rezime je to radnog sastanka sazvanog na inicijativu Davora Vukmirića, zamjenika direktora Hrvatskih voda, koji je, u domaćinstvu Općine Cernik, na jednom mjestu okupio sve projektne dionike- predstavnike nositelja, tvrtke Vodovod zapadna Slavonija d.o.o./ranije Slavča, te partnere na projektu- čelne ljude Grada Nova Gradiška i općina Cernik i Rešetari-gradonačelnika Vinka Grgića i načelnike Vitomira Žakića i Zlatka Agu.

Riječ je o, podsjetimo, mega projektu razvoja vodno komunalne infrastrukture, „teškom“ 178 961,846 kuna, priči koju sa čak 100.616 kuna, sufinancira Europska unija sredstvima Kohezijskog fonda, usmjerenoj na poboljšanje sustava javne odvodnje, smanjenje gubitaka u sustavu javne vodoopskrbe te rješavanje probema pročišćavanja otpadnih voda. S do sada realiziranim fazama projekta na radnom su sastaku upoznali Davor Rukavina, jedan od direktora i član Uprave Vodovoda Zapadna Slavonija i voditelj projekta, Ivan Kožoman, podsjećajući kako će njegova prva faza-vodosprema na Bačici- biti završena do kraja srpnja, nakon čega, u drugoj fazi, slijedi izgradnja kanalizacijske mreže s pripadajućim objektima i sustavom pročišćavanja otpadnih voda, tijekom iduće godine.Važno je spomenuti i kako će svi mještani na području vodno komunalne aglomeracije Nova Gradiška vlastita domaćinstva moći potpuno besplatno priključiti na sustav, uz uvjet da se prijave najkasnije do 30.travnja.

ag2

S realizacijom ovog, za Novu Gradišku i njenu okolicu, životno važnog projekta, iznimno je zadovoljan Davor Vukmirić, zamjenik direktora Hrvatskih voda, jer, osim što je riječ o „priči“ koja će, u infrastrukturnom i vodnokomunalnom smislu Novu Gradišku i okolicu približiti europskim standardima, riječ je i o projektu u kojem su predstavnici partnera, iako različitih političkih opcija, dokazali kako je, u interesu grada i njegovih mještana, itekako moguće surađivati. Recimo još i kako projekt aglomeracije uključuje rekonstrukciju 8 retencijskih bazena, izgradnju 27,7 km gravitacijskih kolektora, 6,6 km tlačnih cjevovoda, 12 crpnih stanica, uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, vodospreme kapaciteta 3 tisuće kubika, pripremu za kućne priključke, 3,8 km magistralnog cjevovoda, kao i nabavu opreme za učinkovitije upravljanje sustavom.

Sve će to, dugoročno, poboljšati prikupljanje i pročišćavanje otpadnih voda, zaštititi postojeće količine podzemnih voda povećanjem postotka prikupljenih otpadnih voda, očuvati prirodna bogatstva i ekosustav, te poboljšati uvjete života na području koje će aglomeracija obuhvatiti. Uz gradonačelnika Nove Gradiške, Vinka Grgića, domaćina sastanka, načelnika Općine Cernik, Vitomira Žakića, načelnika Općine Rešetari, Zlatka Agu, predstavnike Hrvatskih voda i tvrtke Vodovod zapadna Slavonija, sastanku su nazočili i predstavnici izvođača radova -tvrtke Koming i nadzora, tvrtke Sedra.Nakon radnog djela, sastanak je završio posjetom dijela gradilišta u cerničkoj Potočnoj ulici i vodospremi na Bačici.

TEKST: S. Tarbuk        FOTO: F. S.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn