PROGRAM INTEGRIRANE REGENERACIJE – Nova Gradiška će dobiti vlastiti program za financiranje razvojnih projekata EU sredstvima

Datum objave: 26. 7. 2018. | Kategorija: Gospodarstvo

Mali gradovi_23_7_2018_5

NOVA GRADIŠKA – Nova Gradiška, Pleternica, Imotski, Slatina, Garešnica, Novska, Đakovo i Popovača – odabrani su gradovi koji će, odlukom ministrice Žalac, dobiti vlastiti program za financiranje razvojnih projekata EU sredstvima.

Riječ je o mogućem proširenju provedbe Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova, koji se kao pilot, trenutno provodi u pet malih depriviranih gradova-Kninu, Vukovaru, Benkovcu, Petrinji i Belom Manastiru. Prilika je to za male gradove i njihovu fizičku, socijalnu i gospodarsku regeneraciju. Spomenutim gradovima, odlukom ministrice Žalac, uz još sedam odabranih, pridružit će se i Nova Gradiška. Čini se, sasvim očekivano, jer, planirano je tako i ključnim gradskim dokumentom- Razvojnom strategijom grada, osim toga, Nova Gradiška je, posljednjih nekoliko godina, u stalnom procesu „make overa“. „Predradnje“ su to koje zahtijeva status „smart city-a“, a onda i sveučilišnog grada, jer čelni ljudi Nove Gradiške odlučni su da uz, postojeći studij sestrinstva“ u grad „dovedu“ bar još jedan, po mogućnosti IT studij, zbog čega je sve već spremno i za izgradnju sveučilišnog kampusa, osim toga, pojedini dijelovi grada nisu mijenjani desetljećima, a, iako je jedan od najmlađih, i Novoj Gradiški je već 270-ta.

Uspješna i među Novogradiščanima sjajno prihvaćena obnova gradskog parka, početak radova na središnjoj gradskoj ulici, kod sata, „šminkanje“ zgrade Blok centra, rekonstrukcija Gradskog muzeja, zgrade Katastra i suda ,novi trgovi i parkirališta, ulice i naselja, a onda i značajna poboljšanja prometne infrastrukture… Ovo je tek dio promjena koje posljednjih godina bilježi grad, ali i, kako se čini, najava novih trendova. Jer, planirano je puno toga. Od komunalne i društvene infrastrukture, do kulturno zabavnih sadržaja, od širokopojasnog interneta, do novih investicija u Industrijskom parku, pa i novih radnih mjesta. Vlastiti program  za financiranje razvojnih projekata EU sredstvima u svemu može samo pomoći.

TEKST: S. Tarbuk     FOTO: mrrfeu

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn