PREDSTAVLJEN AUREA FEST 2020 – Vrhunski spoj urbanog i tradicionalnog u tri festivalska dana, od 28. do 30. kolovoza

Datum objave: 10. 6. 2020. | Kategorija: Scena

POŽEGA – Predstavljen je program Aurea Festa 2020. godine koji će se u Požegi održati od 28. do 30. kolovoza. Ovogodišnji festival prilagođen je novonastalim okolnostima i epidemiološkim preporukama, a trodnevni program održat će se na jednoj lokaciji – središnjem Trgu Sv. Trojstva. Pri tom, kao i prethodnih godina neće nedostajati glazbenog užitka koji donosi jedinstveni spoj urbanog i tradicionalnog, rečeno je na konferenciji za novinare.

Nakon prošlogodišnje spektakularne proslave 50. obljetnice od prvog požeškog festivala, obavljene su i prve pripreme za Aurea Fest Požega 2020, koji će se u održati izdanju primjerenom za novonastale globalne okolnostima i epidemiološke preporuke. Ove godine Aurea Fest Požega održava se od četvrtka 28. kolovoza do nedjelje 30. kolovoza, a cijeli program održat će se na Trgu Sv. Trojstva, najavljeno je na konferenciji za novinare koju su održali gradonačelnik Darko Puljašić, direktor festivala Ivan Bunjevac, direktor festivala Zlatne žice Slavonije Krunoslav Dražić, Zvjezdan Marjanović, direktor Aurea Jazz Festa Zvjezdan Marjanović, te direktorica marketinga Aurea Festa Silvija Podoljak.

“Unatoč zbivanjima koja su se odrazila na cijeli svijet i sve nas, odlučili smo da će se održati 51. izdanje požeškog festivala, Aurea Fest Zlatne žice Slavonije. Jer, bilo bi šteta propustiti ovogodišnji festival te ne počastiti sve naše sugrađane, goste ali i širu javnost ne samo sa svim prekrasnim pjesmama koje su obilježile dosadašnje festivale već i s novim skladbama, izvrsnim izvođačima i vrhunskim kulturno-glazbenim doživljajem,” rekao je gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

Programu festivala održava se u skraćenom obliku, a o prvoj večeri koja je posvećena tradiciji i običajima govorio je direktor Ivan Bunjevac. “Unatoč skraćenom obliku, uvjeren sam da će i dalje svatko pronaći nešto za svoje glazbene afinitete. Festival će se održati na Trgu sv. Trojstva u večernjim terminima. Petak, 28. kolovoza, donosimo tradicionalni Festival običaja i kulturne baštine. Promocija je to običaja uz nastup kulturno-umjetničkih društava, ove godine u suradnji sa Zajednicom kulturnih društava Požeško-slavonske županije. Program će biti sačinjen tako da će biti nazočno i stručno povjerenstvo kako bi ujedno obavljena i kvalifikacija za državne folklorne smotre koje se organiziraju koncem ove godine. U okviru ovog festivala održat će se i izbor Naj Šokice gdje očekujemo djevojke i snaše iz cijele Slavonije i Baranje, a u kasnim večernjim satima nastupit će Gazde iz Zagreba”.

U subotu, 29. kolovoza održat će se festival tamburaške glazbe Zlatne žice Slavonije uz izravni televizijski prijenos, a u nedjelju 30. kolovoza pozornicu će preuzeti big Band Požega kako bi sa svojim gostima ponudili ovogodišnje izdanje Aurea Jazz Festa. Natječaj za Zlatne žice Slavonije je pri kraju, kao i izbor pjesama pri čemu bi do kraja srpnja gotove skladbe bile pripremljene za nosač zvuka, rekao je direktor festivala Zlatne žice Slavonije Krunoslav Dražić.

“U subotu, večer posvećenu Zlatnim žicama pridružit će nam se eminentna imena tamburaške glazbe – Viktorija Kulišić Đenka, Šima Jovanovac, Đuka Čaić, Boris Ćiro Gašparac, Branka Došen, svi dobro znani izvođači koji će nam upotpuniti tu glazbenu večer, uz nove izvođače i mlađe sastave koji će dobiti priliku pokazati se na ovom festivalu. Nakon novih pjesama, na trgu će slavljenički koncert povodom 55 godina rada održati tamburaška legenda Šima Jovanovac.”

Urbani zvuk, Aurea Jazz Fest u nedjelju 30. kolovoza otvorit će izvrsni i jedinstveni Damir Kukuruzović sa svojim bendom. Kultni glazbenik koji surađuje sa svim najboljim izvođačima gypsy jazza čiji je začetnik Jean “Django” Reinhardt zasigurno će i Požegi pokloniti nezaboravni doživljaj i dio jazz glamura sa svjetskih pozornica.

“Nakon Kukuruzovića nastupit će Big Band Požega s gostima, radi se o prvoj klasi hrvatske jazz i popularne glazbe, a poslije koncerta pokušat ćemo rasplesati trg s još jednom koncertnom atrakcijom. Dolazi nam “Dino Dvornik Tribute” band koji svira isključivo glazbu Dine Dvornika i svi članovi svirali su svojevremeno s Dvornikom,” najavio je direktor Aurea Jazz Festa Zvjezdan Marjanović.

“Ponosni smo da niti u jednom trenutku festival nije došao pod upitnik. Ovogodišnji festival u trajanju od tri dana obuhvaća tri kvalitetne večeri, svi programi su besplatni. Nakon proteklih fantastičnih godina, ovaj se festival profilirao kao jedan od top događaja kontinentalne Hrvatske, a vjerujemo da će doprinos tome dati i ovogodišnje izdanje,” naglasila je direktorica marketinga Silvija Podoljak uz napomenu kako je i ove godine partner festivala Kutjevo d.d.

Ove godine neće se tako održati Pop večer, dječji festival te drugi prateći sadržaji prepoznatljivi s razglednice dosadašnjih festivala, ali ako epidemiološke mjere to budu dozvoljavale, organizatori ostavljaju otvorenom mogućnost organizacije dodatnih sadržaja u Pješačkoj zoni te u Parku pod gradom.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn