PREDSTAVLJEN AUREA FEST 2019 – Pola stoljeća vrhunskog spoja urbanog i tradicionalnog

Datum objave: 29. 5. 2019. | Kategorija: Scena

POŽEGA – Predstavljen je program Aurea Festa 2019. godine koji će se u Požegi održati od 29. kolovoza do 1. rujna. Ovogodišnji festival u znaku je jubileja, 50. godišnjice od prvog festivala održanog 1969. godine i donosi niz sadržaja koji su spoj urbanog i tradicionalnog, rečeno je na konferenciji za novinare koju su održali gradonačelnik Darko Puljašić, direktor festivala Ivan Bunjevac, umjetnički direktor Damjan Pirović te direktorica TZ Grada Požege i marketinga festivala Silvija Podoljak.

Nekada Muzički festival Slavonije, potom Zlatne žice Slavonije, a sada Aurea Fest – od 1969 godine do danas, iz Požege se šire dobre vibracije i vrhunski spoj urbanog i tradicionalnog uz bogatu slavonsku eno i gastro ponudu. Stoga će ovogodišnje izdanje Aurea Festa biti po svemu posebno i spektakularno – od jedinstvene programske koncepcije koja posebno mjesto daje retrospektivi slaveći festivalskih pola stoljeća, do brojnih poznatih imena hrvatske glazbene scene i bogatog popratnog programa s kulturnim predznakom. Sve je spremno kako bi Požega zablistala u festivalskom ruhu, naglasio je gradonačelnik Darko Puljašić.

“Uz duge pripreme, dočekali smo i to – 50. obljetnica našeg festivala. Požeški festival je rastao, razvijao se i mijenjao u festival koji sada ima svoju budućnost. Jer, pobrinuli smo se kako bi postao drugačiji i poseban, a opet i dalje prepoznatljiv ponajprije po predstavljanju bogatstva Slavonije kroz glazbu, te eno i gastro ponudu. Naravno, tu je i onaj drugi dio ove dobre priče, a to je urbani duh koji Požega oduvijek gaji, od prvog festivala do danas, a koji i u ovogodišnjem jubilarnom izdanju ima svoj značajni prostor. Nitko nema ovo što imamo u Požegi – vrhunski spoj urbanog i tradicionalnog”.

Direktor Aurea Festa Ivan Bunjevac predstavio je programsku koncepciju festivala.”Ovogodišnji festival četverodnevna je kulturna manifestacija koja će se održati na čak devet atraktivnih lokacija u gradu. Dio bogatog programa posvećen je upravo 50. godišnjici od retrospektivne izložbe koja se priprema u suradnji s Gradskim muzejom Požega do retrospektive najvećih glazbenih uspješnica požeškog festivala u proteklih 50 godina koja će se održati 1. rujna. Iz Požege i ove godine šaljemo samo dobre vibracije, najveće hitove i jamčimo samo dobru zabavu s bogatom eno i gastro ponudom i s poznatom slavonskom gostoljubivošću,” rekao je Bunjevac.

I ove godine Aurea Fest donosi Festival popularne glazbe, Jazz Fest, Aurea fest elektronske glazbe, Superglas, Zlatne žice Slavonije te Urban Fest. Glavna lokacija je i dalje Trg Sv. Trojstva, a tu su i Trg Sv. Terezije ( na kojem će se odvijati niz sadržaja za najmlađe), Šetališna zona, Glazbena škola Požega i Platinum, Park Stari grad na kojem će biti likovna kolonija te Atletski stadion za jazz i urbanu glazbu.

Početak festivala 29. kolovoza, i ove će godine obilježiti tradicionalna festivalska povorka i Izbor naj šokice te Festival običaja i kulturne baštine na središnjoj pozornici na Trgu Sv. Trojstva, a potom na bivšem Atletskom stadionu 5. Aurea Jazz fest i Big Band Požega s gostima. Drugi dan festivala, 30. kolovoza, očekuje nas Festival popularne glazbe s poznatim imenima hrvatske glazbene scene. Zlatne žice Slavonije održat će se u subotu 31. kolovoza na središnjoj pozornici s novim tamburaškim skladbama, a Aurea Fest završava u nedjelju 1. rujna s retrospektivom najvećih festivalskih uspješnica.

Kako je najavio umjetnički direktor festivala Damjan Pirović ovogodišnje izdanje Aurea Festa, uz dvije festivalske večeri s brojnim izvođačima, dovodi legende tamburaške scene Slavonske lole, ali i Let3 te Psihomodo pop, hrvatsku glazbenu divu Gabi Novak uz pratnju Matije Dedića te energične SoulFingerse, a posebna poslastica bit će upravo Retrospektiva. “To je glavni događaj ovogodišnjeg Aurea Festa – retrospektiva požeškog festivala pod nazivom “Pjevat će Slavonija” na kojoj će 20 izvođača izvesti festivalske uspješnice uz veliki revijalni orkestar. Bezvremenskim tamburaškim hitovima podsjetit će nas koliko je sjajnih pjesama iznio požeški festival. Retrospektiva će biti kombinacija iskustva i mladosti a neke od pjesama koje ćemo čuti su “Dan plavetan kao lan”, “Stavi svjetiljku u prozor”, “Pjevat će Slavonija”, “Inati se Slavonijo”, “Ako zora ne svane” i druge.” rekao je Pirović.

Festival popularne glazbe i Zlatne žice Slavonije i ove se godine televizijski snimaju i bit će prikazane naknadno na HRT, dok će Retrospektiva imati direktni prijenos iz Požege na Hrvatskoj radioteleviziji. Ove godine Aurea Fest širi se i na tržište regije te će biti održan i međunarodni medijski stručni panel na kojem će se govori o poziciji glazbe u radijskim eterima.

Uz glazbene priredbe, Aurea Fest imat će i ove godine i popratne kulturne i zabavne sadržaje za sve uzraste i ukuse, najavila je Silvija Podoljak. “Art park je i ove godine umjetnička oaza u Parku pod gradom, a Dječji festival je na Trgu sv. Terezije. Tu je i tradicionalna Fišijada u Parku kod Orljave u petak 30. kolovoza koja će okupiti natjecatelje iz cijele Slavonije, a u Šetališnoj zoni bit će svakodnevni sadržaji na pozornici na kojoj će se izmjenjivati tamburaški sastavi i drugi bendovi uz ponudu rukotvorina i domaćih proizvoda,” najavila je Podoljak. Ove godine fokus festivala je na dobrim starim hitovima, na festivalskom gradu iz kojeg šaljemo dobre vibracije, zaključila je Podoljak.

Ovogodišnji festival je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn