PREDSTAVLJANJE VINSKE SLAVONIJE U BOŽIĆNOM IZDANJU – Eno blago kao prepoznatljivi turistički brend

Datum objave: 12. 12. 2023. | Kategorija: Gospodarstvo

SLAVONSKI BROD – Slavonia wine christmas party naziv je događaja na kojem su ,ovih dana, u Zagrebu, u organizaciji pet regionalnih turističkih zajednica okupljenih u Klaster Slavonija, predstavljena vina od Virovitice do Iloka. Nastavak je to sve ozbiljnije promocije turističkih potencijala kontinenta od kojih je eno blago zasigurno jedno od prepoznatljivijih.

Kutjevački podrum iz 1232. najstariji je u ovom dijelu Europe, onaj u Belju je najveći, iz iločkih podruma obitelji Odescalchi u svijet su se plasirala prva pakirana vina u Europi, u Erdutu je jedna od najvećih bačava na svijetu koja je još u upotrebi, tamo je i najveći plantažni vinograd u Hrvatskoj, a ljubitelji vina i stručnjaci znaju da boljih graševina od onih u Slavoniji i Podunavlju nema. Posljednjih desetljeća slavonski vinari okitili su se i brojnim nagradama za vrhunska crna vina, posebno za sjajnu frankovku, ali i cabernet sauvignon.

Da su vina iz ovog dijela Hrvatske savršena pratnja, kako uz finger food, tako i uz pikantna konkretnija jela, kao i uz tradicionalne, ali i moderne slastice, potvrdio je Slavonia Wine Christmas Party održan u hotelu Mövenpick Zagreb, sjajan događaj koji je okupio ljubitelje vina i prijatelje ovog dijela Hrvatske. U organizaciji pet regionalnih turističkih zajednica okupljenih u Klaster Slavonija na zagrebačkom partyju predstavila su se vina od Virovitice do Iloka. Široki spektar prvenstveno graševina – od pjenušaca do predikata, ali i prezentacija crne Slavonije s odličnim kompleksnim, harmoničnim, slasnim vinima, potvrđuju veliki iskorak istočnog dijela Hrvatske i pozivaju na istraživanje vrhunskih okusa u modernim butik vinarijama, ali i stoljetnim podrumima.

„Povijesni podrumi specifičnost su Slavonije i Podunavlja i sjajan su temelj za vinski turizam koji povezuje kulturnu baštinu, vino i gastronomiju, a tu su i brojni vinski festivali poput WineOsa koji se početkom siječnja odražava u Osijeku, Slavonije i Podravine, wine not!? u Virovitičko-podravskoj županiji, Festivala graševine u Kutjevu, Festivala Traminca u Iloku, Zalaska sunca u vinogradu u Brodskom Stupniku ili Večeri vina i umjetnosti u Osijeku… Treba se samo usuditi, stoga, predlažemo da sami sebi pružite priliku za poseban odmor i nova otkrića. Tko nikad nije bio, nakon prvog dolaska u Slavoniju sigurno će se vratiti. Slavonija – nema joj ravne“, poručila je, tom prilikom, Ivana Jurić, voditeljica Klastera Slavonija i direktorica TZ Osječko-baranjske županije. Na iznimna vina, posebno graševine, tijekom događaja osvrnuo se i poznati hrvatski sommelier Mario Meštrović. „Osim što graševina u Slavoniji ima standardiziranu izvrsnost u proizvodnji i što daje vrhunske rezultate u svim stilovima vina, grožđe ne nakuplja visoke kiseline tako da su vina pitka, cvjetno voćna s ugodnom sortnom gorčinom na završetku. Osim toga, globalno zatopljenje rezultiralo je i punim kremastim vinima od graševine koja su sjajni pratitelji slavonskih kao i jela drugih regija, zbog čega ih svakako valja probati”, poručio je Meštrović.

TEKST: S. T.               FOTO: TZ BPŽ

 

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn