PREDSTAVLJANJE U POŽEGI – Zadruga za etično financiranje predstavila svoj rad i projekt osnivanja etične banke u Hrvatskoj

Datum objave: 06. 4. 2016. | Kategorija: Gospodarstvo

n

POŽEGA – Zadruga za etično financiranje u suradnji s Požeško-slavonskom županijom danas je u prostoru Hrvatske gospodarske komore u Požegi predstavila svoj rad te projekt osnivanja prve etične banke u Hrvatskoj.

Etične banke u cijelome svijetu sve su važniji instrumenti održivog razvoja, a njihov cilj je rad za zajedničko dobro kroz odgovorno upravljanje zajedničkim resursima lokalnih zajednica te stavljanje tih resursa uslužbu poticajnog financiranja projekata obrtnika, poljoprivrednika, mali i srednjih poduzeća i svih koji doprinose stvaranju novih vrijednosti u svojim sredinama. Iako zvuči idealistički, riječ je o projektu na potpuno realnim temeljima, naglasio je regionalni razvijatelj poslovne mreže Zadruge  Đuro Ružičić koji je zajedno s upraviteljem Zadruge Goranom Jerasom govorio na predstavljanju.

DSC04726

“Zadruga koja je osnovna 2014. godine preduvjet je kako bi otvorili prvu etičnu banku u Hrvatskoj. Očekujemo prvetransakcije  u siječnju 2017. godine a sada smo u fazi prikupljanja temeljnog kapitala. Kako bi banka počela s radom želimo skupiti 150 milijuna kuna da bi funkcionirali bez problema. Premda još nema banke, Zadruga je članica Federacije etičnih i alternativnih banaka Europe  koja okuplja 28 banka s ukupno više do 40 milijardi eura. To je i nama na raspolaganju, novac nije problem i trebamo samo dobre projekte. Banka će ulagati naime samo u održive projekte, pratit će se ti projekti, a klijen, odnosno, član zadruge koji je i suvlasnik banke uvijek je na prvom mjestu. Više do 90 posto svoje dobiti banka će vratiti kroz društveno-korisne projekte u lokalnu zajednicu,” naglasio je Ružičić. Uz fiksne kamatne stope od 0 do 4 posto, brojne su druge prednosti etične banke u odnosu na komercijalne banke, dodaje Ružičić uz napomenu da njihovi klijenti neće imati dozvoljen minus i kreditne kartice. Klijenti banke mogu biti sve fizičke i pravne osobe, a detaljnije informacije kao i pristupnicu mogu pronaći na službenim stranicama zef.hr.

DSC04738

Požeško-slavonska županije daje podršku svim razvojnim projektima pa tako i osnivanju etične banke u kojoj svoju priliku mogu pronaći ovdašnji gospodarstvenici i poljoprivrednici, naglasio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević koji je zajedno sa zamjenicima Ferdinandom Trohom i Željkom Jakopovićem nazočio predstavljanju. “Činimo sve da pokrenemo gospodarstvo te pružimo poticaj kako bi ovaj prostor oživio u tom smislu. Jedan od modela je i osnivanje etične banke i doista dajemo potporu. Želimo čuti koje novine donosi ta banka i koje razlike u odnosu na komercijalne banke koje “prodaju” novac kako bi pokrenule gospodarstvo. Ovdje je jedan drugi pristup prepoznata u svijetu i Europi gdje su klijenti istovremeno i suvlasnici. Pratim razvoj tog projekta te smo dali prijedlog da se taj model financiranja predstavi i našim gospodarstvenicima. Vjerujem da će poduzetnici, ali možda i veliki sustavi u tom svemu pronaći svoj interes. Mi ćemo definirati odnose kada projekt preraste u banku, dajemo potporu i volio bih kada bi  posebice naši poljoprivrednici, ovaj model iskoristili na najvišoj razini,” naglasio je župan Tomašević.

TEKST: Sanja Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn