PREDSJEDNIK NACIONALNOG ODBORA ZA POLJOPRIVREDU HDZ, KRUNOSLAV ZMAIĆ: Učinili smo mnoge iskorake u poljoprivredi

Datum objave: 11. 12. 2019. | Kategorija: Razgovori

POŽEGA – U prostoru Veleučilišta u Požegi,11. prosinca održana je zajednička sjednica Nacionalnog Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo HDZ-a i Stručnog Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo HDZ-a Požeško-slavonske županije. Tim povodom razgovarali smo s predsjednikom Nacionalnog odbora prof.dr.sc. Krunoslavom Zmaićem.

Što je osnovna zadaća Nacionalnog odbora i koliko vas resorno ministarstvo čuje s vašim zahtjevima i savjetima?
Imamo preko 150 članova iz struke i činimo savjetodavno tijelo Vlade RH i ministarstva. Imamo dobru suradnju s ministarstvima i u kontinuitetu održavamo sastanke, svi zakoni i pravilnici koji se donose dolaze na raspravu na Nacionalni odbor, a sve kritike i dobre sugestije resorno ministarstvo prihvaća. U Nacionalni odbor su uključene sve županijske organizacije HDZ-a i imamo praksu da svaka tri mjeseca održavamo zajedničke sjednice sa županijskim odborima.

Koja je osnovna tema zajedničke sjednice u Požegi?
Svakako pregled aktivnosti iz područja rada Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo- namjera je bila da raspravimo sve uspjehe Vlade RH s našim resornim ministarstvom jer učinjeni su brojni iskoraci u poljoprivredi a dio tih mjera i danas se može vidjeti. Naravno, želimo i osnažiti suradnju nacionalnog Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo i županijskog Stručnog odbora.

Kako iz perspektive Nacionalnog Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo izgleda godina na izmaku upravo kada je riječ o poljoprivredi koja je u Požeško-slavonskoj županiji, pa i u cijeloj Slavoniji ključna za gospodarski razvoj?
I sam dolazim iz Slavonije, dekan sam na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti i vrlo dobro poznajem stanje u našem agraru. Moramo reći da smo učinili mnoge iskorake u odnosu na 2013 godinu – od promjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu do niza drugih mjera u Programu ruralnog razvoja, te u pokretanju određenih financijskih okvira i sredstava za sve poljoprivredne proizvođače, za sve pojedine sektore unutar toga. Iskreno treba reći da postoje određeni problemi koji su prvenstveno u provođenju određenih natječaja i dužini samoga provođenja tih natječaja. Ali evo, činimo maksimalne napore da uskladimo i što je više moguće pojednostavimo cijeli taj sustav kako bi poljoprivredni proizvođači koji se natječu za pojedine mjere unutar sklopa ruralnog razvoja mogli što prije dobiti ta sredstva, odnosno, kako bi što prije mogli ići u realizaciju svojih projekata sa svom opremom, ovisno o kojim se mjerama i sredstvima radi.

Koliko je dobar vjetar u leđa za poljoprivredu u Slavoniji daje Projekt Slavonija, Baranja i Srijem?
Apsolutno bih to želio istaknuti, napredak koji je učinila Vlada RH upravo po pitanju tog određenog projekta Slavonija, Baranja i Srijem.Tu su se našla mnoga financijska izdašna sredstva u kojima jedinice lokalne uprave i samouprave imaju mogućnosti za svoje lokalne različite projekte povući niz aktivnosti, a sve u cilju zadržavanja lokalnog ruralnog stanovništva, dao bih tu akcent na mlade koji se nalaze u ruralnom prostoru. Na koncu, mogu samo pohvaliti naše Ministarstvo poljoprivrede koje je kroz aneks ugovora osiguralo 15 milijuna kuna upravo kako bi dodatno sufinanciralo i dalo stipendije za studente koji će tako osjetiti pomoć i podršku, ali i potrebu da ostanu na ovom području te ga razviju i vrate dostojanstvo i agraru i poljoprivredi i ruralnom prostoru kako bi to i trebalo biti.

Skup u Požegi, koji je uz članove županijskog Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo predvođene predsjednikom Matejom Begićem, okupio i načelnike, gradonačelnice i gradonačelnike te predstavnike Veleučilišta prigodnim riječima pozdravili su predsjednik Županijskog odbora HDZ Požeško-slavonske županije dr. Željko Glavić te predsjednik GO HDZ Požega i gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn