POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA – Župan Alojz Tomašević: Očekujemo dobar vjetar u leđa našim razvojnim planovima

Datum objave: 26. 12. 2016. | Kategorija: Razgovori

dsc07377

POŽEGA – “Ovo je godina koja čini jedan zaokret u upravljanju, ali i životu Županije. Glavnina napora koje smo imali uložena je u konsolidaciju i uređenje županijskog proračuna, problematiku s kojom se borimo desetak i više godina, ali to je nešto što se reflektira i na budućnost. Prostora za optimizam i djelovanje, posebice kroz brojne projekte, ima,” rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević u osvrtu na 2016. godinu.

Kada se podvuče crta pod postignuto u 2016. godini, što je doista obilježilo tu godinu u Požeško-slavonskoj županiji?
To je godina koja čini jedan zaokretu u vođenju, upravljanju ali i životu na području županije. Glavnina napora koje smo imali uložena je u konsolidaciju i uređenje županijskog proračuna, problematiku s kojom se borimo desetak i više godina, ali to je nešto što se reflektira i na budućnost. Stoga smo ove godine zadovoljni, proračun smo sredili, dobro posložili financije, a potvrdio je to i nalaz Državne revizije koji je, po prvi puta od osnutka županije, bezuvjetan, što znači da smo došli u okvire koje zahtjevaju i zakonski propisi. Nikome nismo dužni, osim kreditnih obaveza. Jasno da time nisam zadovoljan, ali isplatit ćemo u konačnici i te kredite kako bi mogli dalje razmišljati o razvoju.Važno je istaknuti kako ne postoji niti jedno ministarstvo gdje nisam bio sa suradnicima, gdje smo predlagali i pisali razne izmjene zakona i propisa u smislu poboljšanja učinkovitosti rada jedinica lokalne samouprave.

Javnosti je već predstavljen i niz projekta koji su neizostavni dio Strategije razvoja županije. Koji su projekti prioritetni i u idućem razdoblju, u godini pred nama?
Razvojna strategija je u završnoj fazi. U njoj smo pripremili 17 osnovnih velikih projekata s nizom manjih. U zadnjih nekoliko dana iskristaliziralo se njih pet, koji su doista iznimno važni za našu županiju jer  pokrivaju interese gotovo svih općina i gradova. Tu je svakako rješenje prometne izolacije koja je kočnica razvoja gospodarstva. Raspisan je natječaj za idejni i glavni projekt brze ceste Zakorenje – Godnjak i očekujemo da u 2017. godini dokumentacija bude dovršena, a početak radova očekujemo u 2018. godini. Tu je i izlaz na auto-cestu za gradove Pakrac i Lipik, što je izuzetno važno za razvoj zapadnog dijela županije. Veliki strateški projekt je i akumulacija Kamensko koji je intenzivno u pripremama u suradnji s Hrvatskim vodama, a kojim bi se rješio problem zaštite od poplava ali i navodnjavanja te otvorile određene turističke mogućnosti. Među većim projektima je i Kuća graševine gdje povezujemo tri vinarska prostora – Kutjevo, Pleternicu i Pakrac  i iznimno je važna u turističkom smislu te Centar kompetencija pri Poljoprivredno-prehrambenoj školi koji će dati višu razinu srednjoškolskom obrazovanju, novi zamah poljoprivrednoj djelatnosti te pripremiti naše mlade za tržište rada. Prostora za djelovanje ima, a uz to moramo i sve naše “mrtve kapitale” staviti u funkciju.

U planiranju razvoja na ovom području, prijašnjih godina velika kočnica bile su i površine pod minama. Ova godina donosi zaokret i u tom segmentu, zar ne?
Važno je svaku neobrađenu stopu zemlje staviti u funkciju. To je od vitalnog značenja. Minska polja bila su prisutna na našem području 20 i više godina. Potpisali smo ove godine ugovor o razminiranju 300 hektara zemljišta u vrijednosti 30 milijuna kuna europskih sredstava. Iduće proljeće čim se steknu uvjeti razminiranje će biti nastavljeno s tendencijom i suradnjom s Hrvatskim centrom za razminiranje kako bi  u 2017. godini potpuno očistili našu županiju. Uz to, u suradnji s Ministarstvom obrane, u Pakracu je pokrenuto čišćenje tog prostora, jer iako ne treba praviti usporedbe, Pakrac je poslije Vukovara najrazrušeniji grad.

Ove godine vrlo učinkoviti rezultati postignuti su u smislu energetske obnove školskih objekata. Nastavlja li se dobar trend u i 2017. godini?
Ponosan sam što smo ove godine u suradnji s Ministarstvom znanosti i Fondom za zaštitu okoliša, kroz niz projekata privukli gotovo deset milijuna kuna iz EU fondova. Od 33 projekata 8 je došlo u našu županiju i proglašeni smo za najuspješniju županiju po tom pitanju. Niti jedna osnovna i područna škola neće biti ugašena već radimo kako bi imale još bolji standard. Pripremili smo 92 objekata, neke smo prijavili, neke ćemo prijaviti u idućem razdoblju. Nećemo stati iduće godine, jer to je godina gdje očekujemo najveći dio sredstava iz EU fondova.

Govori se puno o projektu “Slavonija”, o sredstvima koja su pripremljena za ovo područje. Što doista možemo očekivati?
Projekt “Slavonija” bit će predstavljen u narednim mjesecima, pripremljeno je 2,5 milijardi direktno za raspolaganje prostoru Slavonije.Svakako očekujemo jedan dobar vjetar u leđa svim našim planovima. Uz novi model indeksa razvijenosti, možemo se nadati konačnom dizanju Slavonije na onu razinu razvijenosti koju zapravo ovaj prostor i zaslužuje. Često kaže, ako već ne možemo biti prvi, u sredini svakako možemo biti jer imamo pravo živjeti jednako dobro kao i drugi.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn