POTPORE GOSPODARSTVU – Predstavljen Program dodjele potpora male vrijednosti u svrhu razvoja gospodarstva PSŽ

Datum objave: 10. 10. 2023. | Kategorija: Gospodarstvo

POŽEGA – Predstavljen je Program dodjele potpora male vrijednosti u svrhu poticanja razvoja gospodarstva na području Požeško-slavonske županije, uz najavu otvaranja Javnog poziva.  “Kada smo radili Program komunicirali smo s našom Županijskom gospodarskom komorom i relevantnim dionicima kako bi osmislili one mjere i potpore koje će najbolje pomoći našim poduzetnicima u njihovom rastu i razvoju. S ovim raspisivanjem natječaja želimo poslati poruku da nam je itekako važan razvoj gospodarstva naše županije,” naglasila je županica Jozić.

U sklopu Programa potpora male vrijednosti u svrhu poticanja razvoja gospodarstva na području Požeško-slavonske županije koji je usvojila Županijska skupština u lipnju ove godine nalazi se deset mjera, a ove godine u proračunu su osigurane potpore u visini od 190 tisuća eura . Od 16. listopada bit će raspisan i Javni poziv za devet mjera, najavljeno je na tiskovnoj konferenciji na kojoj su o Programu govorile požeško-slavonska županica Antonija Jozić i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Jelena Ferderbar Hak.

“Kada smo radili ovaj Program komunicirali smo s našom Županijskom gospodarskom komorom i relevantnim dionicima s ciljem da osmislimo one mjere i one potpore koje će najbolje pomoći našim poduzetnicima u njihovom rastu i razvoju. S ovim raspisivanjem natječaja želimo poslati poruku da nam je itekako važan razvoj gospodarstva naše županije. Javni poziv otvara se 16. listopada, a prijave će ići kroz naš novi sustav „e-Prijave“ (https://eprijave.pszupanija.hr) i sve buduće prijave koje ćemo imati od strane Požeško-slavonske županije bit će preko tog sustava. Time ćemo olakšati našim poduzetnicima i svima koji se prijavljuju na te mjere, a s druge strane i administrativno olakšati daljnje procedure donošenja odluka,” rekla je županica Jozić.

U sklopu Programa kreirano je deset mjera kroz dva Javna poziva. Jedan poziv namijenjen je razvoju gospodarstva, a drugi razvoju turizma, najavila je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Jelena Ferdebar Hak.

“Kroz Javni poziv razvoja gospodarstva osigurano je 150 tisuća eura, a obuhvaćeno je sedam mjera, a kroz sve mjere Županija će pokriti do 50 posto prihvatljivog ulaganja. Prva mjera je Potpora za izgradnju brenda proizvoda i usluga namijenjena poduzetnicima koji su kreirali ili rebrendirali svoj postojeći brend, a prihvatljivi su troškovi od 200 eura do 2000 eura. Druga mjera je Potpora za nabavu ili ugradnju strojeva i opreme. Tu očekujemo veliki broj prijava, prihvatljivi troškovi su od 400 do 4000 eura. Sljedeća mjera je Potpora za ulaganje u objekte za obavljanje gospodarske djelatnosti i ugradnju fiksne opreme, prihvatljivi su troškovi od 400 do 4000 eura. Tu je i Potpora za certificiranje proizvoda i procesa, a dodjeljuje se za troškove uvođenja i implementacije sustava upravljanja kvalitetom. Minimalni iznos koji se kroz mjeru dodjeljuje je 250 eura, a najveći je 2500 eura. Potpora za nabavu hardvera i softvera također ima minimalni iznos 250 eura, a najveći 2500 eura. Mjera 6 je Potpora za stručno osposobljavanje i usavršavanje zaposlenika i donosi od 700 eura. Tu je i Potpora za izlaganje i sudjelovanje na sajmovima i manifestacijama i tu ih podupiremo maksimalno sa 700 eura.”

Drugi Javni poziv usmjeren je mjere u turizmu – Potpora za autohtonu eno i gastro ponudu i Potpora za povećanje smještajnih kapaciteta. Potpora za autohtonu eno i gastro ponudu novina je  kojom se želi potaknuti ugostitelje i pružatelje turističkih usluga da stvaraju međusobnu suradnju te nabavljaju namirnice od lokalnih proizvođača. Kroz tu mjeru dodjeljuje se od 300 do 1000 eura svima koji dokažu da u pružanju turističkih i ugostiteljskih usluga koriste lokalne namirnice. Potpora za povećanje smještajnih kapaciteta već je tradicionalna, a ove godine najveći iznos potpore je 3900 eura.

Pozivi će biti objavljeni 16. listopada do 16. studenog, odnosno do iskorištenja sredstava. “Poučeni prošlogodišnjim iskustvom pozivam sve potencijalne prijavitelje da se dobro pripreme. Vezano uz administraciju, nismo zahtjevni, tražit ćemo račune i temeljne dokumente, a ostalo ćemo mi povlačiti iz vlastitih baza,” naglasila je pročelnica.

TEKST: Sanja Pok                FOTO: Sanja Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn