POTPISAN UGOVOR – Centar kompetencija za napredno inžinjerstvo vrijedan 120 milijuna kuna ide dalje

Datum objave: 14. 6. 2021. | Kategorija: Gospodarstvo

NOVA GRADIŠKA – Centri kompetencija predstavljaju novu vrstu istraživačke infrastrukture neophodne za razvoj gospodarstva temeljenog na znanju, inovacijama i novim tehnologijama koja će biti specijalizirana za davanje podrške poslovnom sektoru u istraživačko-razvojnim aktivnostima i komercijalizaciji inovacija. Cilj je to i kapitalnog projekta Centar kompetencija za napredno inžinjerstvo Nova Gradiška vrijednog gotovo 120 milijuna kuna za koji su Ugovor o pružanju usluga pripreme i provedbe postupka javne nabave potpisali Adam Đanić, direktor Centra i Dominik Nizić, a svečanosti je nazočio i prvi čovjek Grada, gradonačelnik Vinko Grgić

S ciljem unapređenja konkurentnosti poslovnog sektora i regije zapadne Slavonije uspostavom istraživačko – razvojne infrastrukture i povećanim ulaganjem u razvoj novih proizvoda i usluga zasnovanim na RDI aktivnostima, Grad Nova Gradiška od srpnja prošle godine provodi projekt Centar kompetencija za napredno inžinjerstvo. Riječ je o iznimno kompleksnom, kapitalnom projektu teškom gotovo 120 milijuna kuna kojim je, kroz provedbu 7 kolaborativnih istraživačko – razvojnih projekata u razdoblju od 4 do 5 godina od početka realizacije, planiran razvoj i komercijalizacija 7 inovativnih proizvoda za tvrtke i tržište, nova zapošljavanja visokoobrazovane radne snage, povećanje ulaganja privatnog sektora u RDI za 150 posto, što će dugoročno doprinijeti rastu zapošljavanja, prihoda tvrtki partnera, izvoza, profitabilnosti, kao i osnivanju 25 novih tehnološki orijentiranih tvrtki.

O zahtjevnosti projekta govori i činjenica da iza njega stoji čak 7 partnera-uz Industrijski park Nova Gradiška tu su još i tvrtke Klimaoprema d.d., Migautomatika d.o.o., Hladni val d.o.o., Altpro d.o.o., Inin d.o.o. i Strojarski fakultet Slavonski Brod, te 2 tvrtke suradnici- Atlantic Aminolabs d.o.o. i Clarum d.o.o. Novi korak u provedbi projekta najavio je i potpisan Ugovor o pružanju usluga pripreme i provedbe postupaka javne nabave kojih je, čak 28, za različite radove, robe i usluge. Ugovor su, u ime Centra potpisali direktor Adam Đanić i Dominik Nizić, a svečanosti je nazočio i prvi čovjek grada, saborski zastupnik, gradonačelnik Vinko Grgić koji je tom prigodom istaknuo kako je riječ o iznimno značajnom događaju za unapređenje gospodarstva grada, prije svega u smislu osiguravanja nužnih uvjeta za ostanak mladih.

“Projekt CEKOM u punom je smislu projekt budućnosti, jer riječ je o primjeni novih tehnologija, a raduje i činjenica kako će zahvaljujući njemu Nova Gradiška biti jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj u kojem će, uz mogućnost školovanja i rada vezanog uz primjenu najnovijih informatičkih znanja, biti instalirani i razni vrhunski strojevi najnovije generacije. “, rekao je gradonačelnik Grgić. Projekt Centar kompetencija za napredno inžinjerstvo vrijedan je ukupno 119, 2 milijuna kuna od čega čak 78,2 posto čine bespovratna europska sredstva. U prvom dijelu provedbe projekta predviđena je izgradnja poslovne građevine na površini od 3.074 m2 u vrijednosti ok 41,5 milijun kuna kao i opremanje laboratorija za 3D tehnologiju, visokobrzinsku i toplinsku obradu metala, laboratorija za automatizaciju i robotiku. te kupnja informatičke opreme u vrijednosti od 28 milijuna kuna.

TEKST: S. T.     FOTO: demosmedia.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn