POSLJEDICE NEVREMENA U ŠUMAMA – Ogromne štete s dalekosežnim posljedicama

Datum objave: 08. 8. 2023. | Kategorija: Gospodarstvo

POŽEGA – Prve procjene šteta su zastrašujuće, radi se o ukupno 1.205.000 m3, a samo vrijednost te drvne mase da nije oštećena i uništena iznosila bi cca 100 milijuna eura. Na području Požeško-slavonske županije procjene su da je polomljeno i izvaljeno 45.000 m3 drvne mase.

Srpanjsko olujno nevrijeme nanijelo je goleme štete na stambenim i gopodarskim objektima, ali i na poljoprivrednim površinama te šumskim predjelima. Hrvatske šume obavile su prve procjene koje su pokazale razmjere šteta čija će sanacija trajati više desetljeća.

Najveće štete su u Upravi šuma podružnica Vinkovci, čak 850.000 m3, od čega samo Šumarija Otok 400.000 m3. Uprava šuma podružnica Nova Gradiška pretrpjela je štete na 205.000 m3. Na području UŠP Bjelovar, šteta od olujnog nevremena je nastala primarno i u najvećoj mjeri na području šumarije Lipik. Štete ima i na susjednim šumarijama, Pakrac i Garešnica, cca 5.000 m3, tako da je gruba procjena ukupno za UŠP Bjelovar 60.000 m3.

Od posljedica olujnog nevremena velike su štete nastale na području južnog dijela Požeško slavonske županije, potez Brestovac – Požega – Pleternica na stambenim i gospodarskim objektima, električnim vodovima, te na prometnicama  koje su zakrčene izvaljenim i polomljenim stablima.
Velike su štete i na našim šumskim sastojinama na području šumarija Požega, Pleternica te šumarije Čaglin, a procjene su da je polomljeno i izvaljeno 45.000 m3 drvne mase.

Štete su ogromne, a oporavak i revitalizacija šuma, ne samo zbog komercijalne vrijednosti drvne mase već ponajprije zbog njihovog značaja za održivost cijelog ekosustava nadajmo se da će biti među nacionalnim prioritetima.

TEKST: S. P.               FOTO: Hrvatske šume (UŠP Nova Gradiška)

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn