POSEBAN, SLOBODAN, SAMO SVOJ – Još jedno sjajno izdanje festivala Rock Starci, najbolje čuvane slavonske tajne

Datum objave: 23. 7. 2022. | Kategorija: Scena

STARCI – Da je rock and roll, posebno onaj sirovi, neušminkani, garažni, unatoč sveprisutnim opskurnim glazbenim žanrovima, itekako živ i vitalan, još je jednom dokazao dragulj od festivala, najneformalniji i najugodniji glazbeni open air event na kontinentu, Rock Starci 2022. Najbolje skrivena slavonska tajna živa više od dva desetljeća, poznata po jedinstvenoj energiji, nepretencioznosti, entuzijastičnoj ekipi organizatora i iznimnoj lokaciji, ove je godine, na brdo iznad Starog Petrovog Sela dovela Liku Kolorado, Kojote, Queen real tribute i Detroit groove gang, servirajući publici događaj za pamćenje.

Da su i ove godine, dvadeset i neki put za redom, publici uspjeli servirati najneformalniji i najugodniji glazbeni open air festival na kontinentu, dokazala je ekipa Udruge za integraciju glazbene kulture mladih Starci 2001., potvrdivši još jednom kako je riječ o najbolje čuvanoj slavonskoj tajni koja, unatoč sve većoj prepoznatljivosti i pozicioniranosti, uspješno bježi “off the greed”.

Možda je upravo to recept uspjeha priče pod nazivom Rock Starci, nastale sasvim slučajno, a onda, kvalitetom, spontanošću i iznimnom lokacijom, kao i zaslugom entuzijastičnih organizatora predvođenih Vatroslavom Babićem, prerasle u svojevrstan fenomen. Dodajmo tome pozornicu pod ljetnim zvjezdanim nebom, pametno složen line-up, vrhunski sound, zarazno dobru energiju, besplatan ulaz, posjetitelje svih generacija i eto događaja koji, itekako s razlogom, zaokuplja pažnju svakog pravog zaljubljenika u dobar rock and roll.

Uz mnogobrojnu publiku, složili su se s tim i ovogodišnji izvođači – koji su posjetitelje držali na nogama do ranih jutarnjih sati. Prilika da probiju led pripala je Lici Kolorado, iz album u album, sve boljem pop rock bendu pitkog zvuka, predvođenom Filipom Riđičkim, publici poznatom i kao Kipo iz serije “Crno bijeli svijet”.

Nakon uvodnih 60 minuta, stage su, u punom smislu te riječi, pojeli Kojoti, bend koji se, nakon uspješne epizode tijekom 90-tih, s razlogom ponovno okupio nakon punih 17 godina, želeći svima pokazati kako uistinu zvuči prljavi, sirovi, čisti garažni rock.”Ludi od slobode”, Kojoti su kolopletom izabranih starih i novih melodija, kako je to rekao “lead” vokal Alen Marin, razvalili i potvrdili kako dobre stvari uspješno polažu test vremena. Ali i kako im, unatoč i usprkos činjenici da “Evolucija ide u pogrešnom smjeru”, ni danas, dva desetljeća poslije, ne nedostaje ni kreativnosti ni energije zbog čega su zasigurno i jedan od tek nekoliko naših najboljih rock bendova ikada.

Za međunarodni karakter festivala pobrinuli su se, potom, gosti iz Beograda, Queen real tribute, bend sjajne svirke čiji frontmen, po skromnom mišljenju autorice teksta, poklonice djela jednog od najvećih bendova 20.stoljeća, unatoč snažnom vokalu i dobro “skinutim” pokretima, nije uspio prenijeti ni dio Fredijeve iskonske karizme, što, ostatku publike, na sreću nije smetalo.

Za veliku završnicu pobrinuli su se Detroit Groove gang, po meni, istinsko otkriće suvremene domaće rock scene, sjajna, žestoka mlada ekipa koja je ostavila “srce na terenu”,jasno i glasno, kako svirkom, tako i vokalom, demonstrirajući vlastiti glazbeni rukopis nastao pod utjecajem najvećih- poput mladog Iggy Popa, ranih Stoogesa, MC5, ali i funk legende kao što je James Brown. Taman da poželite još…i jedva čekate sljedeće izdanje priče zvane Rock Starci. Ako ste bili, sve vam je jasno. Ako niste, nacrtajte se tamo 2023. Respect ekipa!

TEKST: Simonida Tarbuk            FOTO: Dorian Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn