POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE U VLASNIŠTVU DRŽAVE – Do sada 283 javnih natječaja za zakup i u pripremi još 72

Datum objave: 02. 8. 2023. | Kategorija: Gospodarstvo

POŽEGA – Do sada je 283 jedinica lokalne samouprave objavilo i dobilo suglasnost za objavu javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta, ukupne površine veće od 67 tisuća ha, a prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u pripremi su 72 nova javna natječaja.

Poljoprivredno zemljište u vlasništvu države dobro je od osobitog interesa RH i najvažniji poljoprivredni resurs. I zbog navedenog jedan od temeljnih ciljeva novih izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu je žurno raspisivanje natječaja i osiguranje dugoročnih uvjeta sigurnosti i stabilnosti korištenja državnog poljoprivrednog zemljišta. Do sada je 283 jedinica lokalne samouprave objavilo i dobilo suglasnost za objavu javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta, ukupne površine veće od 67 tisuća ha, a prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u pripremi su 72 nova javna natječaja.

Zakon o poljoprivrednom zemljištu propisuje obvezu Ministarstva poljoprivrede da preuzme raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem od jedinica lokalnih samouprava, ako iste ne raspišu natječaje sukladno rokovima propisanima Zakonom, osim u slučaju više sile ili drugog opravdanog razloga. Ministarstvo poljoprivrede je nakon preuzimanja raspolaganja od pojedinih jedinica lokalnih samouprava raspisalo 3 natječaja za zakup, a do sada su donesene odluke o preuzimanju raspolaganja za 20 JLS-ova. Od izmjena ZPZ obrađeno je 8 natječaja te je izdana prethodna suglasnost za odabir najpovoljnijih ponuda za zakup.

Odgovori na otvorena pitanja i dodatna tumačenja odredbi Zakona o poljoprivrednom zemljištu:

 Pojašnjenje kriterija odabira – Dosadašnji posjednik

Pojašnjenje kriterija odabira

TEKST: S. P.                FOTO: S. P.

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn