POLJOPRIVREDA – Željko Jakopović: Obiteljska gospodarstva i mali proizvođači imaju tri ključna razloga za optimizam

Datum objave: 27. 7. 2016. | Kategorija: Gospodarstvo

DSC08716

POŽEGA – Iako je ovih dana situacija za poljoprivredne proizvođače iznimno teška, pri čemu je svoj nemili doprinosna području Požeško-slavonske županije dala i serija elementarnih nepogoda s više milijunskim štetama, ipak razloga za optimizam ima uvjeren je zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović. Uz mjere ruralnog razvoja, povećanje sredstava za izravna plaćanja u pripremi je i kvalitetnije uređenje tržišta poljoprivrednih proizvoda kroz čvrstu zakonsku regulativu, pojasnio je Jakopović.

Nedavno održano natjecanje orača Požeško-slavonske županije ukazalo je na važnost kvalitetnog oranja u suvremenoj poljoprivrednoj proizvodnji. Vrijednu manifestaciju podržalo je i čelništvo županije. Zamijenik župana Željko Jakopović i sam vičan poljoprivrednim radovima, upozorio je tom prilikom na značaj ovakvih okupljanja posebice mladih poljoprivrednika u smislu edukacije, razmijene iskustava i novih spoznaja bez kojih je teško zamisliti daljnji razvoj. Jer trendovi su potrebni čak i u poljoprivredi, naravno uz čvrstu i odlučnu političku volju, kaže nam zamjenik župana Jakopović.

“Treba zahvaliti svima koji se bave ovom organizacijom i njegovanjem tradicije natjecanja. Naravno, u odnosu na svijet smo još mladi u tom segmentu, ali po  mnogo čemu smo još daleko od svijet no trendovi su dobri i dobro je da se ovo razvija. Nažalost sve  dosadašnje vlade u hrvatskoj nisu našle pravo riješenje za poljoprivredu. Teški su dani za obiteljska poljoprivredna gospodarstva ali situacija koja dolazi ipak im ide u prilog, jer znamo da se mjere ruralnog razvoja moraju promijenit, svi su u političkim krugovima složni su kako glavnina sredstava mora ići upravo prema obiteljskim gospodarstvima i malim proizvođačima” kaže Jakopović.

Dodaje kako će to biti osnaženo i  EU sredstvima, ali i  čvrstom zakonskom regulativom koja će kvalitetnije urediti tržište poljoprivrednim proizvodima.  “Svake naredne godine iz Europskog zajedničkog fonda pet posto više sredstava ići će za izravna plaćanja našim OPG-ovima i poljprivredi. Razumljivo je da će se i obiteljska gospodarstva morati dodatno prilagoditi, promijeniti način i tehnologiju proizvodnje.Uz te dvije stvari, ruralni razvoj i izravna plaćanja, mislim da i tržište radi u korist male poljoprivrede i primarne proizvodnje jer svi inputi koji će u narednom razdoblju dolaziti u proizvodnju su niži nego što su bili. Uz to, i zakon o poštenoj trgovačkoj praksi uredit će dodatno tržište poljoprivrednih proizvoda te pripomoći jednoj stabilnijoj i kvalitetnijoj cijeni u poljoprivredi i proizvodnji. To su tri ključna razloga zbog kojih naša obiteljska poljoprivredna gospodarstva trebaju ostati u ovom poslu i razvijati ga, prihvaćati nove tehnologije, nove kriterije i sigurno da onda postoji perspektiva očuvanja i poljoprivrede i ruralnog prostora i tradicije,” zaključio je Jakopović.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn