POKRENUT PROJEKT SLAVONIJA – Za oživljavanje rasta i razvoja istočne Hrvatske injekcija od 18,75 milijardi kuna

Datum objave: 10. 2. 2017. | Kategorija: Gospodarstvo

slavonija

POŽEGA – Pokrenut je „Projekt Slavonija, Baranja i zapadni Srijem“ kako bi se osiguralo 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz EU fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija.Kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija te kroz Program ruralnog razvoja, do sada je u okviru „Projekta Slavonija“ ugovoreno je oko 2,3 posto sredstava, odnosno više od 420 milijuna kuna.

“Ovim velikim i važnim projektom želimo vratiti ljude na područje Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, omogućiti im nova radna mjesta i pokrenuti rast i razvoj gospodarstva u tim krajevima. Zaustavit ćemo negativan demografski trend koji je već dugo prisutan u istočnoj Hrvatskoj i vratiti dostojanstvo nekadašnjoj zlatnoj žitnici Hrvatske,” naglasila je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

“Projekt Slavonija, Baranja i zapadni Srijem pravi je odgovor na sva naša dosadašnja traženja. To je upravo ono o čemu pričam kroz sve godine svog mandata.U Požeško-slavonskoj županiji imamo resurse, imamo vrijedne ljude i projekte, a ovo je upravo onaj snažni poticaj koji smo dugo očekivali s državne razine, konačno su glave okrenute prema Slavoniji.Uvjeren sam kako će  Projekt  Slavonija doista donijeti jedan novi zamah u razvoju gospodarstva, a posebice poljoprivrede što će u konačnici zaustaviti i sve one “crne” trendove od iseljavanja mladih do loše demografske slike na ovim područjima. Ponuđen nam je pravi alat, na nama je da osmislimo prave načine za njegovu najkvalitetniju upotrebu,” rekao nam je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

n11

„Projekt Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem“ uključuje provedbu nekoliko novih mjera, a one najvažnije omogućuju projektima s područja manje razvijenih županija prednost u sufinanciranju putem izravnih dodjela, kao i mogućnost da ostvare dodatne bodove prilikom odabira projekata u otvorenim postupcima dodjele bespovratnih sredstava. Uvođenjem ovog projekta omogućen je usmjereniji pristup korištenju sredstava EU fondova kako bi se na području slavonskih županija osigurala što veća apsorpcija EU sredstava i znatno ojačali kapaciteti dionika na razini lokalne i područne samouprave za pripremu i provedbu projekata u ovom financijskom razdoblju.

Jedan od važnijih ciljeva je i stvoriti preduvjete za uvođenje posebnog regionalnog ‘Operativnog programa za područje Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema’ u sljedećem financijskom razdoblju Europske unije od 2021. do 2027. godine. Kako bi se omogućilo brže i učinkovitije korištenje europskih strukturnih i investicijskih fondova, u okviru „Projekta Slavonija, Baranja i zapadni Srijem“ očekuje se i provedba mjera kao što su izrada novog modela indeksa razvijenosti, izrada mape siromaštva i indeksa višestruke deprivacije te izrada analitičke podloge za redefiniranje statističkih regija u novom financijskom razdoblju.

Kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija te kroz Program ruralnog razvoja, do sada je u okviru „Projekta Slavonija“ ugovoreno je oko 2,3 posto sredstava, odnosno više od 420 milijuna kuna.
Tablicu s ugovorenim projektima možete preuzeti na poveznici: http://bit.ly/2liQ0ki

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn