PODUZETNIČKI INKUBATOR POŽEGA – Zadovoljni stanari složni: inkubator nam je pružio sve potrebno za daljnji razvoj!

Datum objave: 23. 1. 2020. | Kategorija: Gospodarstvo

POŽEGA – Nakon što je krajem studenoga 2018. godine osnovana Javna ustanova Lokalna razvojna agencija Požega, a potom u povodu Dana grada Požege 2019 i svečano otvoren, poslovni prostori i hale Poduzetničkog inkubatora već nekoliko mjeseci na usluzi su svojim brojnim stanarima. Poduzetnički inkubator i njegove stanare danas je posjetio požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

Podsjetimo, Poduzetnički inkubator u Industrijskoj ulici u Požegi, projekt je sufinanciran od EU i Europskog fonda za regionalni razvoj ukupne vrijednosti 18.642.984,00 kuna, od čega je Europska unija sufinancirala iznos od 17.363.220,00 kuna. Nositelj projekta Poduzetničkog inkubatora je Grad Požega, a partneri su javna ustanova regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije i Grad Kutjevo. Suradnici na projektu su Veleučilište u Požegi, Općina Velika te četiri srednje škole iz Požege – Ekonomska, Tehnička, Obrtnička i Poljoprivredno-prehrambena škola. Inkubator je opremljen i zauzima prostor od oko 1500 kvadratnih metara. Raspolaže s četiri proizvodne hale s vlastitim uredom i sanitarnim čvorom s oko 150 kvadratnih metara, 12 uredskih opremljenih prostorija te konferencijskom i edukacijskom dvoranom veličine 55 kvadratnih metara koje su opremljene suvremenom prezentacijskom i multimedijalnom opremom.

“Već nekoliko mjeseci Poduzetnički inkubator “diše punim plućima”, no namjera nam je čuti od samih korisnika koliko im je ovaj projekt i prostor podrška, koliko im pomaže u prvim poduzetničkim koracima. Jer, jedino tako, razvoje poduzetništva i otvaranjem novih, kvalitetnih radnih mjesta možemo vlastitim snagama podići kvalitetu života u Požegi i Slavoniji. Poduzetnički inkubator najvažniji je dio cijele Industrijske zone sjever koju ćemo mi, nadam se , u idućih nekoliko mjeseci staviti u punu funkciju. Planirano je da ovaj inkubator bude samo početna faza punjenja naše Industrijske zone,” rekao je gradonačelnik Darko Puljašić.

Natječaj za odabir korisnika u Poduzetnički inkubator bio je proveden od srpnja do studenog prošle godine, a ukupno je sklopljeno 14 ugovora od čega deset vezanih za uredske prostore te četiri koji se odnose na hale. Vrijeme u kojem korisnici mogu biti u prostoru inkubatora je pet godina od sklapanja ugovora, ovisno o tome je i iznos subvencija. U prvoj godini poduzetnici početnici ne plaćaju ništa, a potom tek u petoj godini plaćaju puni iznos cijene.Na raspolaganju su im zajedničke prostorije, parkirna mjesta, video nadzor, konferencijska dvorana i sala za sastanke, pojasnila je ravnateljica Andreja Menđel.

“Ukupno je u inkubatoru 14 poduzeća koja zapošljavaju više od 20 radnika, a riječ je o poduzetnicima početnicima, ali i razvojnim timovima – imamo 11 poduzetnika početnika i 3 razvojna tima. Tu je široki spektar usluga, od usluga stručnog nadzora građenja, projektiranja, zaštite do radu do auto-servisa. Radi se o mladim perspektivnim ljudima, a mi kao lokalna razvojna agencija smo tu njima na raspolaganju – dijelimo zajedničke prostore, dajemo savjetodavne usluge, izrađujemo poslovne planove, a naglasak nam je na tome da naše korisnike pokušamo prijaviti na nacionalne i EU projekte te da im što više približimo to financiranje kako bi im pomogli da se razviju. Nas je tu četiri djelatnika i na raspolaganju smo i ostalim građanima za njihove projekte i poduzetničke ideje, a također se po dogovoru mogu koristiti i naši prostori, konferencijska dvorana i sala za sastanke za razna događanja, ” rekla je Menđel.

Među mladim poduzetnicima koji su svoje mjesto pod suncem pronašli u inkubatoru je Autoservis Gavran. Inkubator nam je pružio sve što nam je potrebno, kaže Davor Gavran.

“Kad mlada osoba kreće u neki posao i nema svoj vlastiti prostor, upravo prostor je jedna od najvećih prepreka da se u taj posao krene prema planu i u punom zamahu. Teško je pronaći dobar prostor, jako su skupi, a ako pri tom krećete bez većeg kapitala, to je jako veliki problem.Mislim da je to jedna od najvećih činjenica zašto se mladi ljudi odluče ili ne odluče na otvaranje firme. Inkubator nam je pružio sve što nam je potrebno, odličan prostor s odličnim uvjetima i s povlaštenom cijenom od Grada Požege i mislim da je to jedna od stvari zbog koje smo ostali u Požegi nešto pokrenuti,” rekao je Davor.

Njegovo mišljenje dijeli i njegov kolega Josip Milković iz autoservisa “Joka” koji je zauzima jednu od hala.”Odlučio sam se na ovaj korak, bilo me, priznajem i strah otići od privatnika gdje sam do tada bio. Ali, evo kada sam čuo uvjete i kako ostvariti svoju ideju, nisam vjerovao dok nisam ovdje došao. No doista je sve kako su mi i rekli i nadam se kako će se ostvariti još ovakvih projekata za druge mlade jer ovo je prava stvar! Ja sam prezadovoljan, preporučujem mladima – krenite, nema razloga za strah,” rekao je Joka.

Jedan od uredskih prostora zauzeo je Antonio Ferhatović. U inkubatoru je otvorio ured ovlaštenog inženjera elektrotehnike. “Prije toga godinu dana sam radio u više različitih prostora i tražio sam prikladno mjesto kojih po gradu baš i nema. Kada se otvorila ova prilika s inkubatorom, nisam dugo razmišljao i vrlo sam zadovoljan. Za moju djelatnost ured je odličan i doista se slažem da ovo ne bi trebao biti jedini prostor za rad,” kazao je Antonio. A svoje zadovoljstvo s uredom iskazali su i predstavnici tvrtke ZIS Konzalting koja radi poslove zaštite na radu, koordinaciju gradilišta i drugo.

“Naša tvrtka prva je u županiji koja je dobila odobrenje resornih ministarstva za vođenje poslova zaštite na radu, a smještaj u inkubatoru je vrlo dobar za naše potrebe. Uz to, stručna ekipa koja je ovdje, uvijek je na usluzi svima kojima je potreban savjet tako da doista možemo izreći samo pohvale,” rekao je Robert Knežević ispred tvrtke ZIS Konzalting.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn