PODUZETNIČKI CENTAR PLETERNICA – Želimo osvijestiti poduzetnike o mogućnostima koje se nude

Datum objave: 26. 8. 2014. | Kategorija: Gospodarstvo

P1060435

PLETERNICA –  Poduzetnički centar Pleternica osnovan je prije deset godina kao potporno-poduzetnička institucija koja je radila projekte za Grad Pleternicu. U zadnje dvije godine je više orijentiran na tržište. Ojačao je na temelju svog iskustva pisanja projekata kroz niz godina i dobivanja projekata za Grad Pleternicu. Više o svemu rekla nam je direktorica Poduzetničkog centra Pleternica, Marija Šarić.

“Odlučili smo napraviti iskorak i više izaći na tržište, pišemo projekte za gospodarstvenike s našeg područja i šire. Od svibnja 2013. godine otvoren je Poduzetnički inkubator Pleternica u koji je smješten poduzetnički centar. Prvenstveno je bio u Gradu Pleternici zatim je preseljen u Poduzetnički inkubator koji je dobio na upravljanje i  glavni posao, osim besplatnog savjetovanja poduzetnika i pisanja projektnih prijava je provođenje projekata. Jedna od zadaća nam je  ispuniti prostor inkubatora, dovesti nove stanare i pomoći im u njihovu razvoju,” rekla je Šarić.

Dodaje kako u inkubatoru poduzetnici imaju prvu godinu besplatan najam, drugu godinu imaju sufinanciran najam te ga plaćaju samo 25 posto, treću godinu 50 posto,a puni iznos od četvrte godine. Plaćaju samo administrativne troškove koji su minimalni. “U svim sferama poduzetnicima dajemo poticaje i podršku, kako bi uz što manje troškova oformili svoj posao. Nije nam  cilj da oni ostanu kod nas deset godina, nama je cilj da oni ojačaju kroz nekoliko godine i da izađu na tržište u svom poslovnom prostoru ili da izađu u poduzetničku zonu te naprave svoju halu. Uvijek ima inovativnih ideja koje moramo malo pogurati i ohrabriti ih. Baš smo sada dobili novu stanarku, sada imamo samo jednu halu slobodnu, a jedan poslovni prostor će biti popunjen u rujnu, tako da smo skoro puni – priča nam Marija Šarić.

P1060431

Naglasila je kako je sada najaktualniji projekt “Poduzetnički impuls” gdje okupljaju poduzetnike, nude im besplatno savjetovanje i besplatno im pišu projekte. “Radimo okrugle stolove s poduzetnicima s našeg područja gdje ih svakih mjesec i pol dana informiramo o mogućim natječajima. Trenutno obilazimo naše OPG-e pa im možemo omogućiti da se doregistriraju jer temeljem novog pravilnika o dopunskim djelatnostima mogu se doregistrirati, proširiti posao u vidu turizma i slično. Cilj nam je napraviti puno zanimljivih turističkih priča. Iako oni žive od poljoprivrede, ovo će im biti jedna dopunska djelatnost kojom će upotpuniti svoje zvanje,” naglasila je Šarić dodavši kako je jedna od zanimljivosti projekta istraživanje ženskog poduzetništva.

„Od šest ureda koje imamo ovdje u Pleterničkom inkubatoru dva su „pink uredi“– uredi za žene poduzetnice. Mi želimo potaći žensko poduzetništvo što potiče Europska unija i njezini programi. U sklopu tog istraživanja obilazimo naše OPG – e i obrte gdje su vlasnice žene poduzetnice jer za njih postoji puno mogućnosti rasta i razvitka. Imamo dosta dobar odaziv, želimo ih osvijestiti o mogućnostima koje imaju u svom poslu. Istraživali smo i tako smo došli do gospođe koja ima novi obrt – proizvodnju, šivanje materijala i izradu unikata. To je jedan od rezultata tog istraživanja i vjerujemo da će ih biti još,“ zaključila je Šarić.

http://www.plink.hr/

TEKST: Tomislav Milanović    FOTO: Tomislav Milanović

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn