PODUZETNIČKA ZONA PAKRAC – U planu proširenje zone i treći inkubator

Datum objave: 24. 1. 2016. | Kategorija: Gospodarstvo

241989_360612877343160_1292962567_o

PAKRAC – Poduzetnička zona i Poduzetnički centar u Pakracu primjer su kako dobre ideje uz kvalitetnu pripremu i upornost mogu doživjeti realizaciju. Poduzetnička zona ostvarila je svoj puni rezultat i trenutno poduzetni Pakračani razmišljaju o njenom proširenju, a u planu je i treći poduzetnički inkubator.

Prema zadnjem popisu stanovništva Grad Pakrac ima 8400 stanovnika, zaposleno je njih 2200, a gotovo jednak broj je umirovljenika. Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje registrirano je preko 700 nezaposlenih osoba. To je u najkraćim crtama, osobna karta Pakraca kada je riječ o njegovom stanovništvu. Mali grad kojem je, od ratnih razaranja do danas, jedini prioritet razvoj, posebice gospodarski. Stoga ne čudi kako je njihova Poduzetnička zona jedna od najuspješnijih, pa je Grad Pakrac unazad nekoliko godina i nagradu Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva za najbolju poduzetničku zonu u Hrvatskoj (2011), za najbolji poduzetnički centar (2008)  te za najbolji poslovni inkubator (2010).

“Poduzetnička zona ili zona male privrede koju smo pokrenuli prije desetak godina dala je puni rezultat i zbog toga krećemo u proširenje, u Poduzetničku zonu Pakarac pet na južnom ulazu u grad. U Poduzetničkoj zoni je sagrađen prvi inkubator, sagrađena je pristupna cesta,  i kompletna infrastruktura koja je financirana iz predpristupnih fondova. Prije dvije godine otvoren je drugi inkubator i pripremamo projektu dokumentaciju za treći. Danas u našoj prvoj poduzetničkoj zoni radi oko 500 zaposlenih i to nam daje razloga da idemo dalje. Za gradnju nove zone osigurali smo inicijalna sredstva i očekujemo raspisivanje natječaja,” rekao je gradonačelnik Pakraca Davor Huška.

nn

U poduzetničkoj zoni posluje 12 tvrtki, a najznačajniji u zoni upravo su inkubatori, stoga se ozbiljno priprema izgradnja trećeg, kaže Ivana Orban, direktorica Poduzetničkog centra od svibnja prošle godine. “Inkubatori su popunjeni poduzetnicima, u svakom imamo tek po jedna prostor slobodan, imamo zainteresirane koji se najavljuju da bi realizirali svoje poduzetničke pothvate u veljači. Natječaj za zakup je cijelo vrijeme otvoren, a u sklopu tih pregovora pokazala se potreba za trećim inkubatorom u smislu karakterista prostora. Naime, ovi postojeći prostori koje imamo u dva inkubatora su prosječne kvadrature do 200 kvadrata, a pokazalo se kako ima dosta poduzenika koji su zainteresirani a imaju potrebe za većim prostorima. Treći bi bio jedna velika hala sastavljena od možda dva prostora koji bi bili modularni u slučaju da netko treba svih 800 kvadrata,” rekla je Orban dodajući kako se na redovitim radnim sastancima s poduzetnicima polako ali sigurno javlja optimizam te su primjetni i pozitivni pomaci.

Pakračani od nove ministarske garniture očekuju podršku svojim poduzetnim zamislima, a isto tako, očekuju i što skorije raspisivanje željenih natječaja.

TEKST: S. Pok    FOTO: PCP/ Pakrački list

 

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn