PLUS HOSTING: Domene – što je sve potrebno znati o domenama

Datum objave: 29. 11. 2023. | Kategorija: Promo

Domena je najjednostavnije rečeno, jedinstveno ime, adresa ili naziv web stranice – npr. www.plus.hr i taj naziv je vidljiv u adresnoj traci kad posjetite neku web stranicu. Ako se pitate jesu li domena i web stranica ista stvar. Možete to posmatrati na sljedeći način – Kad bi vaša web stranica bila kuća, tada je domena njen kućni broj.

Glavni cilj naziva domene je omogućiti povezivanje s internetskim poslužiteljem korištenjem lako pamtljivog imena, umjesto njegove IP adrese. Na primjer, www.plus.hr je lakše zapamtiti nego 185.220.27.145.

Kompletan naziv domene ima strukturu od tri dijela. Započinje imenom stroja ili glavnog računala (kao što je “www” za označavanje “world wide web”), nakon čega slijedi naziv same web stranice i na kraju TLD (poput .com ili .hr).

Čemu služi domena?
Naziv domene bitan je dio uspostavljanja vaše online prisutnosti. To je jedinstveni identifikator vaše web stranice koji pomaže ljudima da vas pronađu na internetu.

Zašto je potrebna domena?
Stvorite trajan prvi dojam: naziv domene je prva stvar koju će potencijalni kupac vidjeti na vašoj web-lokaciji i to je njihova početna interakcija s vašim brendom. Jedinstveno ili nezaboravno ime domene govorit će o onome što žele i ostati im u glavi. Neprikladna domena, s druge strane, može odbiti potencijalne kupce.

Brendiranje i vjerodostojnost: naziv domene može se koristiti za trenutno obraćanje vašoj robnoj marki, dajući kupcima do znanja tko ste i što prodajete. Naziv domene koji odgovara nazivu vaše marke olakšava ljudima da zapamte vašu web stranicu i pronađu vas na mreži. Također pomaže u zaštiti identiteta vašeg brenda i sprječava druge da ga koriste.

Online prisutnost i optimizacija za tražilice (SEO)
Naziv domene ključan je za izgradnju vaše online prisutnosti i poboljšanje rangiranja u tražilicama. Pomaže tražilicama da identificiraju i indeksiraju vašu web stranicu, što olakšava ljudima da vas pronađu na mreži. Naziv domene koji sadrži ključne riječi također može poboljšati rang vaše tražilice i povećati vašu vidljivost u rezultatima pretraživanja.

Vrste domena
Unutar registra naziva domena postoji hijerarhija koja razlikuje domene jedne od drugih. Niže su opisane vrste domena:

Top-Level Domain (TLD) – Domena najviše razine
TLD je kratica za vršnu domenu i opisuje dio URL-a koji predstavlja završni dio naziva domene. Na primjer, u nazivu domene plus-hosting.com, TLD je .com.

Generic Top-Level domain (gTLD) – Generička domena najviše razine
Generička vršna domena (gTLD) je TLD koji nije specifičan za određenu zemlju ili teritorij. Postoji nekoliko vrsta gTLD-ova, uključujući:
.com: za trgovačke subjekte
.org: za neprofitne organizacije
.net: za pružatelje mrežne infrastrukture
.edu: za obrazovne ustanove
.gov: za državna tijela
itd..

Country code Top-Level Domain (ccTLD) – Domena najviše razine koda zemlje
Kako bi se jedna zemlja razlikovala od druge, uspostavljene su dvoslovne domene koje su postale povezane sa zemljama ili geografskim lokacijama; .hr i .si, na primjer, predstavljaju Hrvatsku odnosno Sloveniju. Kada su ccTLD-ovi prvobitno stvoreni, bili su namijenjeni za registraciju i korištenje od strane stanovnika te zemlje, međutim, određene zemlje dopuštaju vanjskim stranama da registriraju nazive domena koristeći njihov kod zemlje.

Second Level Domain (SLD) – Domena druge razine
Unutar DNS hijerarhije, domene druge razine su domene koje slijede domene najviše razine. Na primjer, u “example.com”, “examplee” je domena druge razine “.com” domene najviše razine.

Third-level domains (3LD) Domena treće razine
Unutar DNS hijerarhije, domene treće razine prirodno slijede domene druge razine. Mogu se pronaći lijevo od SLD-a i često se nazivaju poddomena.
Na primjer, u nazivu domene blog.example.com, “blog” je 3LD. 3LD-ovi se često koriste za stvaranje poddomena za određene svrhe, poput bloga ili internetske trgovine.

NEKI OD POJMOVA VEZANIH ZA DOMENE

Internet domena – skup podataka koji opisuje jedinstvenu administrativno-tehničku cjelinu na internetu, prema DNS pravilima.
Internet adresa – jedinstvena tekstualna oznaka koja se vezuje za određenu domenu i može biti adresa web stranice ili adresa elektronske pošte.
Naziv internet domene – alfanumerička oznaka koju registrant registrira za svoje potrebe i koja se sastoji iz dva segmenta razdvojena točkom. Sastavni je dio naziva web stranice i adrese elektronske pošte.
Ekstenzija domene – posljednji segment u adresi web stranice koji se sastoji od posljednje točke u nazivu domene i kombinaciji slova iza nje. Na primjer, u nazivu plus.hr, “.HR” predstavlja domensku ekstenziju.
Registrant – fizička ili pravna losoba koje registrira naziv domene i njime upravlja.
Ovlašteni registar – pravno subjekt ovlašteno od strane Registra internet domena da obavlja poslove registracije i obnove domena.
Transfer domene – proces promjene registra koji vrši registraciju i održavanje domena. Prilikom transfera mijenja se registar domena, dok se DNS zona i nameserver zapisi ne mjenjaju, osim u situacijama kada se pored transfera domena vrši i promijena hosting davatelja usluge.

Općenito, razumijevanje različitih vrsta naziva domena važno je pri odabiru naziva domene za vaše web mjesto i poslovanje. Razmotrite svoje ciljeve i ciljanu publiku pri odabiru naziva domene i TLD-a.

U ponudi imamo više od 200 različitih TLD-ova (Top-Level Domain) kako bismo vam omogućili da pronađete baš onu idealnu domenu koja odgovara vašim potrebama!
Provjerite dostupnost vaše idealne domene odmah na LINK https://plus.hr/domene! Brzo, jednostavno i sve na jednom mjestu. Posjetite nas već danas i osigurajte svoje mjesto na webu s idealnom domenom!

IZVOR: Plus Hosting

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn