PARK PRIRODE PAPUK – Ravnatelj Alen Jurenac: Još uvijek je nedovoljno prepoznat potencijal koji nudi Papuk

Datum objave: 20. 10. 2017. | Kategorija: Razgovori

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

VELIKA -Park prirode Papuk ima svoje velike potencijale, posebice turističke, a javna ustanova na čijem je čelu od početka ove godine mladi, ali iskusni Alen Jurenac, ima i svoje velike projekte. S ravnateljem Alenom pričali smo o Parku, projektima, očekivanjima i planovima, ali i o zoni oslobođenoj stresa u kojoj ćete uvijek biti rado viđen posjetitelj.

Park prirode Papuk vodite od siječnja ove godine. Što bi izdvojili kao posebno značajno u proteklom razdoblju?
Na dužnosti ravnatelja sam od početka siječnja 2017. godine. Ono što je obilježilo mojih prvih devet mjeseci rada u ovoj ustanovi je zasigurno odobrenje velikog projekta od 90 milijuna kuna, Geopriče UNESCO geoparka koji će obilježiti ne samo moj mandat već i usmjeriti budućnost samog Parka. Osim zaštite prirode koja nam je primarna i spomenutog projekta, izdvojio bih orijentaciju na povećanje broja posjetitelja u području Parka. Brojnim promotivnim aktivnostima po većim gradovima diljem Slavonije, nastupima na sajmovima, ali i online aktivnostima, nastojali smo Park približiti našim stalnim, ali i budućim posjetiteljima. Intencija nam je značajno povećati i broj posjeta školske djece, posebno one koja žive neposredno uz Park. Na tragu toga smo s osnivačima osnovnih i srednjih škola s područja županija na kojima se Park prostire potpisali i Sporazum o suradnji gdje nam je namjera dovesti sve učenike kako bi prvo upoznali svoj zavičaj. Tako smo, već za prvih šest mjeseci ove godine zabilježili rekordno povećanje broja posjetitelja od 34 posto u odnosu na prošlu godinu što je pokazatelj kvalitetnog rada Ustanove. Nadamo se da će rezultati i na kraju godine biti isto tako dobri. Istakao bih ovim putem i značajno poboljšanu suradnju s općinama i gradovima na području Parka, ali naravno i dionicima o čemu svjedoči i nekoliko potpisanih sporazuma o suradnji. Kao jedna od, po broju zaposlenih, manjih Javnih ustanova na području Republike Hrvatske u nekoliko smo mjeseci kroz razne projekte ili korištenjem mjera aktivne politike zapošljavanja značajno povećali broj zaposlenika što zasigurno olakšava i kvalitetnije vođenje Parka, ali jednako tako i provođenje postojećih i budućih projekata.

nnn

Što je u planu od drugih projekata?
Park prirode Papuk trenutno u provedbi ima dva velika projekta, to su ranije spomenute „Geopriče UNESCO geoparka“ vrijednosti veće od 90 milijuna kuna i projekt INTERREG „Danube Geo Tour“ vrijedan oko 150.000 eura, zatim pripremamo provedbu i trećeg odobrenog projekta „Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture“ u iznosu većem od 630.000 kuna, ali paralelno s budućim partnerom iz Mađarske planiramo pripremu novog projekta vrijednosti oko 200.000 eura. Izgradnjom ceste prema Jankovcu broj posjetitelja bit će značajno povećan, stoga planiramo i tu problematiku unaprijed riješiti tako da Jankovac pokušamo rasteretiti od vozila tako da posjetiteljima pružimo alternativu kako bi vozila ostavili u Slatinskom Drenovcu te budućom uređenom poučnom stazom, odnosno šetnicom uživaju u blagodatima Parka i Park šume Jankovac, koju bismo tako zaštitili od utjecaja motornih vozila s obzirom na to da je naš primarni zadatak očuvanje i zaštita prirode. Ali usporedo s tim nastojimo kao Park biti i nositelj, odnosno pokretač razvoja turizma na ovim prostorima. Stoga realizacijom ovih projekata planiramo potaknuti i lokalnu zajednicu da se aktivno uključi u rad Parka te da lokalno stanovništvu prepozna mogućnosti koje park otvara u segmentu ruralnog turizma. Da bismo slijedili pozitivan primjer  suradnje možemo uzeti primjer iz Baranje, gdje su lokalna obiteljska gospodarstva vezana na tamošnji Park prirode Kopački rit.

nn

Što je do sada učinjeno na tom području, što očekujete u budućem razdoblju?
Poznato je kako smo mi prije nekoliko mjeseci otvorili Kamp odmorište, prvo te vrste u Istočnoj Hrvatskoj i zadovoljni smo s njegovom posjećenošću. Naravno, očekujemo sljedeće godine još bolje rezultate jer vrlo intenzivno radimo na promociji kampa. Tako smo ulaskom u Kamping udruženje Hrvatske već uvršteni na popis najkvalitetnijih malih kampova Hrvatske. Osim toga od iduće godine u kamp odmorištu ćemo nuditi i višednevnu školu u prirodi, za potrebe održavanja škole u prirodi osigurali smo šatore za smještaj učenika te radne materijale.
Na Jankovcu smo prije nekoliko godina izgradili potrebnu infrastrukturu u vidu Eko točke Jankovac koja je ujedno i svojevrsni centar za posjetitelje, tu je i naša suvenirnica, dvorana za prezentacije, uredili smo sanitarni čvor, a osim toga izgrađena je i staza koja je prilagođena osobama s posebnim potrebama i kao takva jedina je u ovom dijelu Hrvatske. Realizacijom projekta koji nam je odobren prije mjesec dana od strane Ministarstva poljoprivrede, planiramo obnoviti i infrastrukturu na našim najposjećenijim stazama kao i svu signalizaciju na području našeg parka. Park je omiljeno planinarsko odredište, i volimo istaći kako imamo oko 200 kilometara planinarskih puteva koje u sklopu tog projekta planiramo dodatno urediti i proširiti, a u planu je isto tako i revitalizacija naših penjališta, ali i razvoj cikloturizma. Važno je ovdje naglasiti da ćemo realizacijom projekta Geopriče dobiti i 30 bicikala od kojih će petnaest biti električnih i petnaest brdskih koje će naši posjetitelji moći iznajmiti i koristiti na području Parka.

m1 m2

Park je smješten na području dvije županije, kakva je suradnja s lokalnim upravama, kako to funkcionira?
Moram pohvaliti napredak te suradnje između nas kao ustanove te požeške i virovitičke županije, ali i svih jedinica lokalne samouprave koje su na području Parka, ali i šire. Osim jedinica lokalne samouprave moram istaknuti i kvalitetnu suradnju s turističkim zajednicama koje djeluju na našem području jer smatram da samo kvalitetnom sinergijom lokalnog stanovništva, dionika i nas kao institucija zajedno možemo doprinijeti razvoju i samog Parka, ali i gospodarstva u cjelini.

Kada je riječ o posjetiteljima, 34 posto povećanje je već zabilježeno. Kakve su projekcije s obzirom na investicije i planirano?
Rast broja posjetitelja je neupitan, posebice kada se završi Geo-info Centra u Voćinu, izgradnja i rekonstrukcija ceste od Slatinskog Drenovca preko Jankovca do granice županija, adrenalinskog parka, Kuće panonskog mora u Velikoj, Centra za posjetitelje u Slatinskom Drenovcu… Požeško-slavonska županija je sa Županijskom upravom za ceste i Razvojnom agencijom Panora počela pripremati dokumentaciju kako bi u budućnosti riješili problem i dionice ceste od Velike do same granice županija, tako da će i Jankovac, koji opravdano nosi naziv „Biser Slavonije“, zasigurno bilježiti puno veći broj posjeta. Sljedeće godine planiramo i snižavanje cijena za organizirane posjete na području parka, ali ujedno i uvođenje cijene za pojedinačne posjete. Brojke kojima raspolažemo baziraju se isključivo na grupnim posjetama, u ovom trenutku to je oko pet tisuća godišnje, no računamo kako je taj broj puno veći. Naplatom ulaza koji bi se vršio samo na Jankovcu došli bismo i do nekih egzaktnijih podataka o broju posjetitelja. Tu je prisutan i problem smještajnih kapaciteta na našem području, nedovoljno prepoznat potencijal koji Papuk nudi, ali to je ono što bi i lokalno stanovništvo trebalo u budućnosti prepoznati. Pozitivan primjer su novoizgrađene vile Montis Aurea na Novom Zvečevu koje su se svojom vrhunskom i reprezentativnom pričom uklopile u tamošnje područje i predstavljaju ponudu kakvu posjetitelji ne bi očekivali u Slavoniji, ali uz ovakav primjer pozitivne prakse i tu ćemo percepciju šire javnosti nastojati zajednički promijeniti.

IMG_0297

Tko je doista – Alen Jurenac?
Dolazim iz Čačinaca, općine u Virovitičko-podravskoj županiji, zato možda i nisam poznat požeško-slavonskim posjetiteljima. Radim punih deset godina kao zaposlenik Parka. Radeći u čuvarskoj službi, poznajem problematiku s terena i pokušavam sve iskustvo koje sam stekao uložiti u rješavanje uočenih problema, ali i realizirati sve navedene projekte koji će dati izuzetan doprinos razvoju Parka. S izuzetno kvalitetnim radnim timom kojem sam na čelu vjerujem kako mi to “polazi za rukom” na korist prirode, posjetitelja, ali i lokalnog stanovništva.

Poruka za kraj?
Priroda, šuma i planine, izvor su pozitivne energije, suvremeni život ispunjen je stresom i svatko s vremena na vrijeme poželi imati pristup u zonu oslobođenu stresa, tako zovemo Papuk. Dođite i uvjerite se!

TEKST: S. Pok        FOTO: Slavonski.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn