OTVOREN “SLAVONSKI DUĆAN” U NOVOJ GRADIŠKI – Pomirišite, otpijte, okusite Slavoniju!

Datum objave: 24. 3. 2018. | Kategorija: Gospodarstvo

n

NOVA GRADIŠKA – Sve ono, okusima, mirisima i porijeklom najbolje od Slavonije, proizvedeno trudom i umijećem lokalnih, ali ne i samo lokalnih OPG-a, od sada možete pronaći i kupiti na jednom mjestu- u „Slavonskom dućanu“. Projekt je to Zadruge Zajednica proizvođača novogradiškog kraja i sjajna turističko-poduzetnička priča osnivača- Grada Nova Gradiška i Općina Cernik, Okučani, Nova Kapela, Staro Petrovo Selo, Davor i Rešetari, koja vas čeka u prostoru stare Bauerove knjižare.

Otvoren je Slavonski dućan! Prostor je to ispunjen najboljim okusima i mirisima Slavonije, projekt Zadruge Zajednica proizvođača novogradiškog kraja, kojem se, prepoznaju li svi to na pravi način, smiješi dobra budućnost. Sjajna je to priča koja okuplja i povezuje, prevladavajući, pri tom,politička i stranačka opredjeljenja, dajući prednost onome uistinu bitnom, što pokreće i oživljava, turističko-poduzetnička priča osnivača-Grada Nova Gradiška i Općina Cernik, Okučani, Nova Kapela, Staro Petrovo Selo, Davor i Rešetari, smještena, za sada, u , itekako adekvatnom, prostoru stare Baureove knjižare. Skroz namjerno, i u prostoru Turističke zajednice Grada.

nn

Riječ je o projektu čiji je cilj, na jednom mjestu, okupiti vlasnike prvenstveno lokalnih, ali ne i samo lokalnih opg-a, obrta i domaće radinosti, predstaviti njihove proizvode kupcima, ali i Slavoniju „dovesti“ turistima. Jer, osim što je riječ o priči s iznimnim gospodarskim potencijalom, priči koja oživljava i poljoprivredu, „Slavonski dućan“ odlična je i prilika za turističku promociju novogradiškog kraja. Rezultat je to dugogodišnjeg procesa – od ideje do realizacije, u koju se krenulo u lipnju prošle godine, i koju su, za sada, jer, riječ je, tek o prvom koraku, uz Grad Novu Gradišku, prepoznalo i šest Općina- Cernik, Okučani, Nova Kapela, Staro Petrovo Selo, Davor i Rešetari-osnivači Zadruge Zajednica proizvođača novogradiškog kraja.

Uz domaće „majstore“ vinare, proizvođače sira, meda, džemova, tjestenine, kolača, prirodne kozmetike, odjeće i obuće, u „Slavonskom dućanu“ proizvode nudi i nekolicina proizvođača iz Brodsko posavske, Sisačko moslavačke, Požeško-slavonske i Osječko baranjske županije, a u svakom su trenutku dobro došli i svi ostali zainteresirani. “Dovoljno je tek učlaniti se u Zadrugu i sklopiti ugovor“, istaknuo je na otvorenju „Dućana“ upravitelj i voditelj, Milan Rosić, lokalni etno-znalac, entuzijast i strastveni „zaljubljenik“ u tradiciju i Slavoniju, čovjek koji će, kako je i rekao “učiniti sve da ova priča uspije, da je svi prepoznamo i s jednakim žarom predstavljamo.“

m1 m2

Iako za sada na čvrstom tlu, „Slavonski dućan“ bi u budućnosti mogao i na put, kao pokretna suvenirnica. “U početku, na lokalnim manifestacijama, a, onda, za što već ima i naznaka, i na moru i u Zagrebu i u Osijeku“, rekao je na otvorenju „Slavonskog dućana“, njegov voditelj, Milan Rosić. Priča je ovo od koje jako puno očekuje i predsjednik Skupštine Zadruge, načelnik Općine Cernik,Vitomir Žakić.“ Jer, prilika je ovo da potencijal i bogatstvo koje imamo, počnemo predstavljati i vrednovati na pravi način i prestanemo biti samozatajni kakvi, mi Slavonci, uglavnom jesmo, korak koji smo trebali napraviti i ranije, ali još uvijek nismo ni dovoljno organizirani ni dovoljno spremni. Ipak, početak je. I, kao uvjereni optimist, siguran sam i priča s lijepim završetkom. Sad samo trebamo za glavu i rep hvatati sve naše mnogobrojne proizvođače, nudeći priliku njima, ali i svima onima koji će, upravo kroz njihove proizvode moći upoznati i ovaj dio Slavonije“ rekao je, Vitomir Žakić.

Dio priče „Slavonskog dućana“ i jedan od osnivača Zadruge, Općina Nova Kapela, također se, s puno dobre volje, pridružila projektu. Potvrdio je to načelnik, Ivan Šmit, podsjetivši kako je sve počelo još prije par godina, u trenutku kada je Grad Nova Gradiškaprestao Općine doživljavati  kao teret i smetnju i prihvatio ih partnera. „Uz projekt „Slavonskog dućana“ i osnovanu Zadrugu, dokazuje to i zajedničko vodno poduzeće i projekt širokopojasnog interneta, jer, zajedno smo i veći i jači, a ova trgovina je simbol svega toga. I možda izgleda nebitno što proizvođač s područja Općine Nova Kapela tu ima desetak boca viljamovke, za njega je to iznimno bitno, jer između voćnjaka i polja, između rezidbe, branja, skladištenja, pečenja, on taj proizvod nema vremena prodavati, a hoće li ga kupci koji su o kvaliteti njegovog proizvoda čuli, naći ili ne kod kuće, pitanje je. Govorim o viljamovki, ali ona je simbol i za sve ostale ovdje ponuđene i predstavljene proizvode.“, zaključio je, istaknuvši zadovoljstvo zbog sudjelovanja u projektu načelnik pćine Nova Kapela, Ivan Šmit.

m3 m4

U zajedničkoj, novogradiškoj i slavonskoj priči je i Općina Staro Petrovo Selo, jer, kako je rekao načelnik, Nikola Denis, „ iako skroman, ovo je početak. I sjajna prilika za sve naše proizvođače koji trebaju biti pokretač gospodarstva na novogradiškom području.“  Zadovoljan uspjehom, iako je, kako je istaknuo, osobno „htio sve to puno, puno brže, ali administrativno jednostavno nije išlo“, je i gradonačelnik grada osnivača Zadruge, Vinko Grgić. Istaknuo je to, kao i uvjerenje da će u projektu uskoro, prepoznajući ga, sudjelovati svih 10 općina novogradiškog kraja. „ Ne želimo razdvajati, nego spajati, a ovo je upravo takva, najljepša priča, priča koja ima budućnost, ali i za koju bi uskoro mogli znati i izvan Hrvatske, u austrijskom Wolsbergu, gradu,uskoro ,vrlo vjerojatno, prijatelju Nove Gradiške, koji od prije nekoliko mjeseci, također ima trgovinu poput ove naše. Vlastiti kutak tamo već nam je ponuđen, a to bi mogla biti i sjajna kulturno-gastro razmjena. U svakom slučaju, krenuli smo. I sretan sam zbog toga“, istaknuo je gradonačelnik Vinko Grgić, posebno zahvaljujući zamjeniku, Borislavu Vidošiću koji je, kako je rekao, „ još u lipnju prošle godine dobio zadatak priču dovesti do kraja, kako god zna, i to je, uspješno, s puno entuzijazma i rada, i učinio“ .

vinko

Slučajno, ali i namjerno, „Slavonski dućan“ prostor dijeli s Turističkom zajednicom Grada. Jer, upravo je promoviranje turističkog proizvoda jedna od njihovih osnovnih uloga, stoga će, bogatstvo Slavonije, okupljeno u „Slavonskom dućanu“ s posebnim zadovoljstvom ponuditi na hrvatskom i na inozemnom tržištu. „Bit će to jedan od glavnih sadržaja i glavnih doživljaja koji će, iz Slavonije, iz novogradiškog kraja, ponijeti naši gosti“, istaknula je, ne krijući zadovoljstvo dobrom turističko-poduzetničkom pričom, direktorica TZNG, Dinka Matijević. “Slavonski dućan“ čeka vas u središtu grada. Navratite…i pomirišite, okusite, otpijte i zagrizite u Slavoniju!

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn