OTVOREN AUREA FEST POŽEGA 2021 – Najgizdavija Šokica, običaji i kulturna baština za početak

Datum objave: 27. 8. 2021. | Kategorija: Scena

POŽEGA – Aurea fest službeno je otvoren Festivalom običaja i kulturne baštine, a izabrana je i najgizdavija Šokica. Titulu najgizdavije Šokice Aurea festa Požega ove je godine ponijela Marija Rubilović iz Gornjih Andrijevaca, prva pratilja je Melita Tušek iz Pleternice, a druga pratilja Marija Alaber iz Zagrađa.

Aurea Fest 2020 koji se održava od 27. do 29. kolovoza u Požegi, svečano je otvoren Festivalom običaja i kulturne baštine. I ove godine raskoš pjesme, plesa i običajne baštine dostojno je najavila najdugovječniju festivalsku priču na ovim prostorima koja je dobila i svoje – najgizdavije Šokice. Titulu najgizdavije Šokice Aurea festa Požega ove je godine ponijela je Marija Rubilović iz Gornjih Andrijevaca, prva pratilja je Melita Tušek iz Pleternice, a druga pratilja Marija Alaber iz Zagrađa.

A dobra je tradicija da Aurea Fest počinje Festivalom običaja i kulturne baštine jer običaji i tradicija upravo su ono čime se Slavonci najviše ponose. Raskošni mozaik plesa, pjesme i kolorita običajne baštine dostojno je najavio jedinstvenu požešku festivalsku priču koja i ove godine, unatoč novim okolnostima donosi autentični kulturno – glazbeni užitak.

Na središnjem Trgu sv. Trojstva u svečanoj su povorci kulturno-umjetnička društva prikazala su blago iz škrinja, ali i predanu ljubav prema ostavštini predaka.Za najgizdaviju Šokicu natjecalo se 11 Šokica, a osim najgizdavije Marije i njenih pratilja sudjelovale su i Marina Krizmanić iz Brestovca, Nataša Abramović iz Čaglina, Patricija Kurtušić iz Beravaca, Tena Babić iz Gornje Bebrine, Ružica Krmpotić iz Semeljaca, Zdenka Rukavina Parad iz Zagrađa i Iva Jakovac iz Požege. Nagrade gizdavim djevojkama i snašama uručili su zamjenik gradonačelnika Borislav Miličević i zamjenik županice Ferdinand Troha.

U svečanoj povorci i na pozornici nastupili su Gradska glazba i povijesna postrojba “Trenkovi panduri” Požega, Požeške mažoretkinje, Gradska straža Požega, KUD “Požeška dolina”, folklorni ansambl Požega, KUD “Ivo Čakalić” Kaptol, Zavičajno društvo “Rama” Pleternica, HKUD “Slavonija” Jakšić, Matica Slovačka “Kukučin-Kuntarić”, KUD “Bektež” Bektež, KUD “Šijaci” Biškupci, Češka beseda Bjeliševac, KUD “Berda” Brestovac, Muška pjevačka skupina “Grabarčani” i KUD “Orljava” Pleternica.

TEKST: Sanja Pok             FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn