OTVOREN AUREA FEST 2020 – Najgizdavije Šokice i blago običajne baštine za početak trodnevnog festivala

Datum objave: 28. 8. 2020. | Kategorija: Scena

POŽEGA – I ove godine, prkosno slavonski, raskošni kaleidoskop pjesme, plesa i običajne baštine dostojno je najavio najdugovječniju festivalsku priču na ovim prostorima koja je dobila i svoje – najgizdavije Šokice. Titulu najgizdavije Šokice Aurea festa Požega ove je godine ponijela je Ivana Bošnjak iz KUD-a “Seljačka sloga” iz Gradišta, prva pratilja je Nikolina Jugović iz KUD-a “Cernik” iz Cernika,, a druga pratilja je Dijana Klarić iz KUD-a “Šijaci” iz Biškupaca.

Aurea Fest 2020 koji se, ove godine s reduciranim sadržajem i u znaku epidemiološkog “novog normalnog”, održava od 28. do 30 kolovoza u Požegi, svečano je otvoren Festivalom običaja i kulturne baštine. I ove godine, prkosno slavonski, raskošni kaleidoskop pjesme, plesa i običajne baštine dostojno je najavio najdugovječniju festivalsku priču na ovim prostorima koja je dobila i svoje – najgizdavije Šokice. Titulu najgizdavije Šokice Aurea festa Požega ove je godine ponijela je Ivana Bošnjak iz KUD-a “Seljačka sloga” iz Gradišta, prva pratilja je Nikolina Jugović iz KUD-a “Cernik” iz Cernika,, a druga pratilja je Dijana Klarić iz KUD-a “Šijaci” iz Biškupaca.

A dobra je tradicija da Aurea Fest počinje Festivalom običaja i kulturne baštine jer običaji i tradicija upravo su ono čime se Slavonci najviše ponose. Raskošni mozaik plesa, pjesme i kolorita običajne baštine dostojno je najavio jedinstvenu požešku festivalsku priču koja i ove godine, unatoč novim okolnostima donosi autentični kulturno – glazbeni užitak.

Na središnjem Trgu sv. Trojstva u svečanoj su povorci kulturno-umjetnička društva prikazala su blago iz škrinja, ali i predanu ljubav prema ostavštini predaka. Čuvare baštine, ali i Požežane pozdravio je prigodnim riječima prvi čovjek grada, gradonačelnik i saborski zastupnik Darko Puljašić koji je Aurea Fest proglasio otvorenim.

“Drage moje Požežanke, dragi Požežani, hvala svima što ste danas ovdje, posebno hvala vama koji čuvate ovu prekrasnu slavonsku tradiciju i kulturu, koji njegujete običaje za mladost koja je pred nama. Nadam se da ćemo ova tri dana zajedno opet uživati na najljepšem trgu u najljepšem gradu, među najboljim ljudima. Nadam se da ćemo dostojno pokazati ono što mi Slavonci doista jesmo, te da ćemo i tako pokazati da možemo dalje, da možemo bolje jer mi to svi zaslužujemo,” rekao je gradonačelnik Puljašić.

Za najgizdaviju Šokicu natjecalo se deset Šokica iz svih pet slavonskih županija, a osim Ivane, Nikoline i Dijane koje su ponijele titule, gizdave su i prelijepe bile i Katija Bušljeta i Franka Zubak iz KUD-a “Čačinci” iz Čačinaca, Anamarija Ivšan iz Antunovca i Ema Vidmar iz KUD-a “Orljava” iz Pleternice., Marija Lučić iz Sikirevaca, Anamarija Ivšan iz Antunovca i Ema Vidmar iz KUD-a “Orljava” iz Pleternice.

U svečanoj povorci i na pozornici nastupili su Gradska glazba i povijesna postrojba “Trenkovi panduri” Požega, Požeške mažoretkinje, Gradska straža Požega, Folklorni Ansambl „Požega”, KUD „Bektež” iz BEKTEŽA, KUD „Orljava“ iz Pleternice, Muška pjevačka skupina „Grabarčani“ iz Grabarja, KUD „Šijaci“ iz Biškupaca, ZD „RAMA“ iz Pleternice, KUD „Poljadija” iz Grabarja, KUD „Požeška dolina“ iz Požege, HKUD “Slavonija” iz Jakšića i Matica slovačka Kukučin-Kuntarić iz Jakšića. Nakon folklornih skupina i izbora najgizdavije Šokice, prva večer požeškog trodnevnog festivala zaključena je koncertom tamburaškog sastava “Gazde”.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn