OTVOREN AUREA FEST 2019 – Raskošnim mozaikom pjesme, plesa i običajne baštine počeli dani dobrih vibracija u Požegi

Datum objave: 29. 8. 2019. | Kategorija: Scena

POŽEGA – Aurea Fest 2019, koji se ove godine u znaku 50. obljetnice od prvog požeškog festivala održava od 29. kolovoza do 1. rujna, svečano je otvoren Festivalom običaja i kulturne baštine. Raskošni mozaik pjesme, plesa i kolorita običajne baštine dostojno je najavio četverodnevnu festivalsku priču koja je dobila i svoje najgizdavije Šokice.

Titulu najgizdavije Šokice Aurea festa Požega 2019 ove je godine ponijela je Matea Lakušić iz KUD-a “Lovor” iz Trnjana, prva pratilja je Eva Sakoman iz KUD-a “Šijaci” iz Biškupaca, a druga pratilja je Barbara Mihić iz KUD-a “Vesela Šokadija iz Gundinaca.

Dobra je tradicija da Aurea Fest počinje Festivalom običaja i kulturne baštine jer običaji i tradicija upravo su ono čime se Slavonci najviše ponose. Raskošni mozaik plesa, pjesme i kolorita običajne baštine dostojno je najavio jedinstvenu požešku festivalsku priču koja i ove godine donosi uzbudljive zabavne i gastro sadržaje za sve ukuse i uzraste.

Na središnjem Trgu sv. Trojstva u svečanoj su povorci brojna kulturno-umjetnička društva prikazala blago iz škrinja, ali i predanu ljubav prema ostavštini predaka. Najbolja je to pozivnica svima koji ovih dana s Požežanima žele podijeliti festivalsko ozračje i doživljaje. Poziv je prigodno s festivalske pozornice uputio i požeški gradonačelnik Darko Puljašić koji je Aurea Fest proglasio otvorenim.

Poziv je prigodno s festivalske pozornice uputio i požeški gradonačelnik Darko Puljašić koji je Aurea Fest proglasio otvorenim. “Dobro došli u festivalski grad s 50 godina tradicije, na Aurea Fest i Zlatne žice Slavonije. Hvala svima koji su sudjelovali ovih 50 godina u stvaranju festivala, festivala koji je obilježio naš grad, našu mladost, ali i budućnost na najljepši način. Slavonci nemaju samo vrhunsko vino, gurmanska jela, imamo i pjesmu – pjesmu s kojom se rađamo, volimo, ženimo i živimo i kad treba, branimo svoje. Pozivam vas stoga, uživajmo ova četiri dana, uživajmo u onom što jesmo – veseli, ljubazni, prostrane duše i velikog srca, raširenih ruku i još širih osmijeha. Pokažimo svima bogatstvo koje imamo i neka nam živi naš Festival, naša Požega i naša Hrvatska,” rekao je gradonačelnik Puljašić.

Za najgizdaviju Šokicu natjecale su se i Ivana Balen iz GKUD-a Požega iz Požege, Sunčica Kaurić iz Brodske Varoši, Martina Živikić iz KUD-a „Šokadija“ Stari Mikanovci, Katarina Brnčić iz KUD-a „Orljavica“ iz Kuzmice, Nikolina Makovičić iz KUU „Marijan Lanasović“ iz Orubice te Jasminka Mihalj iz KUD-a „Ivan Filipović“ iz Velike Kopanice.

U svečanoj povorci i na pozornici nastupila su Gradska glazba i povijesna postrojba “Trenkovi panduri” Požega, Požeške mažoretkinje, Gradska straža Požega, KUD „Požeška dolina“ Požega, GKUD Požega, Zavičajno društvo „Rama“ Pleternica, HKUD „Slavonija“ Jakšić, KUD „Bektež“ Bektež, KUD „Orljavica“ Kuzmica, Češka beseda Bjeliševac KUD „Šijaci“ Biškupci, Matica slovačka „Kukučin-Kuntarić“ Jakšić, Konjogojstvena udruga „Vallis Aurea“ Požega, Konjogojstvena udruga Pleternica, Udruga vinogradara, vinara i voćara „Stjepan Koydl” Požega i Kutjevo d. d.

Uz program na središnjem trgu, te koncerte na prostoru bivšeg Atletskog stadiona, Požežani i njihovi gosti mogli su uživati i u brojnim sadržajima poput Dječjeg festivala na Trgu sv. Terezije, Uličnog festivala u Pješačkoj zoni, glazbeno- umjetničke zabave u Parku pod gradom. Tako će u festivalskom gradu biti i narednih dana.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn