OPG BOIĆ SKENDEROVICI – Živimo i radimo s prirodom

Datum objave: 03. 10. 2016. | Kategorija: Razgovori

n

SKENDEROVCI –  Jabuka je u Slavoniji oduvijek i bez premca prava kraljica voća, simbol zdravlja i ljubavi. Malo sočno spremište visokih nutricionističkih vrijednosti, jednako ukusno svježe, kuhano, sušeno ili u bakinom kolaču, za svoj životni poziv odabrao je mladi poduzetnik Mislav Boić koji u Skenderovcima na svom OPG Boić, ima pravo “kraljevstvo kraljice voća”. Dobru priču obitelji Boić prepoznali su ove godine i čitatelji Večernjeg lista pa je na natječaju “Zlata vrijedan” između 21 obiteljskog gospodarstva iz cijele Hrvatske, baš Boićevima pripala titula najboljih po ocijeni čitatelja. “Velika je čast bila sudjelovati, biti predstavnikom svoje županije i naći se u društvu uspješnih obiteljskih gospodarstava iz cijele Hrvatske,” kaže nam Mislav. No, krenimo redom.

Kako je počela priča s jabukama?
Proizvodnju jabuka poželi su 1993. godine još moji roditelji s prvih 0,7 hektara nasada. Njima je to bio hobi uz stalni posao, no tada sam ja završio agronomski fakultet, a roditelji su podigli još 2,5 hektara suvremenog nasada, po svim pravilima. Proizvodnju i preradu u sokove i čips pokrenuli smo 2009. godine i tako zaokružili proizvodni ciklus. Trenutno imamo oko 4,3 hektara ili 11 tisuća stabala – idared, zlatni delišes, jonagold, cripps pink i granny smith, imamo i hektar lijeske koja sada dolazi u rod, a  tu je i nešto oranica koje obrađujemo. Planova imamo, ali ove godine imali smo i veliku štetu od mraza koja će znatno utjecati na sve. Stat ćemo stoga malo s investicijama, raditi na proizvodnji i proširenju palete.

Kako štitite nasade, ima li lijeka protiv, primjerice, mraza?
Protiv mraza se može do  – 2 stupnja, ali ove godine je bilo i  -5 i više i tu pomoći zaista nema. Mi u voćnjaku imamo totalnu štetu, i ove godine, kada je o voćarstvu riječ, bilo je loše. No zaštita, troškovi proizvodnje i ulaganje provedeni su u potpunosti jer ako zapustite stablo, ako otpadne list, neće se formirati niti cvjetni pupovi tako da se stablo, unatoč svemu, mora održati zdravim.

nn
Kakva je situacija na tržištu?
Mi svoje proizvode prodamo, ali veliki je problem oko naplate i zna se dogoditi neugodnih iskustava. Ali bez rizika nema ni velikog uspjeha. Prošireni smo na područje Splita, Zagreba, trenutno nam je dosta zanimljiva Dalmacija. U Slavoniji uglavnom prodajemo na svom gospodarstvu, ali prava potražnja za zdravim proizvodima poput naših tek predstoji.

Otvoreno je veliko tržište Europske unije. Vidite li svoj prostor tamo?
Još uvijek smo mi vrlo mali proizvođači i ne možemo se obvezati za isporuke, primjerice za velike trgovačke lance, ali pomalo krenuti – može se, jer prostora doista ima, posebice za naše proizvode koji su vani jako traženi i cijenjeni. Čips, posebno, ali ima još vremena. Naš čips od jabuke nalazi se u hotelima s četiri zvjezdice u Priobalju i gosti, ponajviše stranci, prepoznaju to kao dobra proizvod koji bi željeli imati kao dostupan.

Kakva je po vama, budućnost obiteljskih gospodarstava?
Teško je bilo što reći. Danas su stvari jako loše organizirane, kao proizvođači vrlo smo slabo zaštićeni i od strane države, jer kad pogledate – na tržištu svaki drugi, treći kupac spreman je na prijevaru. Imamo jednog kupca koji nam je dužan, zatvorio je jednu firmu, otvorio drugu, ostao nam je svima dužan, otišao je u stečaj a on i dalje posluje, njegove trgovine su na istim mjestima. Dok se tu ne uvede reda, nema pomaka, baš kao i s elementarnim štetama – ne tražimo mi neku veliku naknadu ali bar da se održi situacija, jer mi imamo proizvode  i idemo dalje, no što je onim koji imaju samo jabuke? On nema ploda za iduću godinu, nema prihoda. Proizvođač nema nikakvu sigurnost. Iz godine u godinu događaju se priče da se voćnjaci zapuštaju jer ljudi nemaju sigurnost, nemaju pravu podršku s nadležnih mjesta.

nnn

A budućnost OPG Boić?
Mi smo obrt, gospodarstvo koje se bavi proizvodnjom pet vrsta sokova. Imamo čistu jabuku, jabuku-ciklu, čistu ciklu, jabuku-mrkvu, jabuku-višnju. Imamo suhe proizvode – čips od jabuke i suhe šljive, a u planu nam je ubacivati svake godine novi proizvod kako bi se paleta proširila na sedam do osam proizvoda. Jer, važno je kada nešto nudiš, imati što ponuditi. Svi sokovi su prirodni, bez konzervansa, vode, šećera, čisti sok. Uz to, radimo s prirodom i čuvamo ali i njegujemo naš okoliš. Stoga polako razvijamo i priču agro turizma. Kada smo podigli 2007. godine nove nasade jabuka, odmah smo izgradili akumulaciju, 4,5 kubika vode, malo jezero za navodnjavanje u koje smo ubacili ribu. Napravili smo jednu prostoriju, pa potom i drugu, sada imamo salu za 60 osoba i vanjsku sjenicu za 70 osoba. Idemo u smjeru agro turizma no još nismo riješili svu dokumentaciju, ali u procesu je i veselimo se novim izazovima. To je ta naša priča – radimo, s puno truda i odricanja ulazimo u sve projekte ali nadamo se kako se sve jednog dana vratiti jer sigurni smo kako je to jedna dobra priča. Uostalom, naš moto je “Živimo i radimo s prirodom”.

Kako to izgleda kada se radi, ali ponajprije živi s prirodom, mogu vam dočarati i ovi prizori:

TEKST: S. Pok     FOTO: D. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn