OPĆINA VELIKA – Bivši pogon Orljave Veličani će pretvoriti u novi dom za poduzetnike

Datum objave: 01. 7. 2020. | Kategorija: Gospodarstvo

VELIKA – Ministar državne imovine Mario Banožić načelniku Općine Velika Vladi Bobanu uručio je danas Odluku o darovanju nekretnine, pogona Orljave u Velikoj u vrijednosti 4,6 milijuna kuna u svrhu osnivanja Poduzetničke zone Velika.

Iz pogona Orljave u Velikoj izlazile su visokokvalitetne košulje prepoznatljive u cijelom svijetu, no ti dani odavno su prošlost. Svoju djelatnost Orljava je preselila u Požegu, a prostor nekadašnjeg pogona, oko 30 tisuća kvadratnih metara zemljišta i 2 tisuće kvadratnih metara pogona, ostali su kao neiskorišten gospodarski potencijal koji će uskoro dobiti novu svrhu – postat će mjesto poduzetničkog rasta i razvoja.

“Davnih dana naša je ideja bila da tako riješimo problem nezaposlenosti i naših poduzetnika kojima nedostaje prostor kako bi pokrenuli ili proširili i poboljšali svoj posao. Zahvaljući ministru Banožiću došao je dan gdje smo uspjeli ostvariti dugogodišnji san da pokrenemo na ovakvom mjestu poduzetnički inkubator. Uz pomoć Ministarstva gospodarstva i Ministarstva državne imovine uspjeli realizirati bitan projekt za općinu ali i cijelu županiju. Ovdje ima dovoljno prostora za tri četiri hale, ali krenut ćemo s ovih dvije tisuće kvadrata, a sve zainteresirane pozvat ćemo kroz javni natječaj,” rekao je načelnik Općine Velika Vlado Boban.

Ovaj 4,6 milijuna kuna vrijedan prostor najbolje će znati koristiti jedinica lokalne samouprave na čijem se području nalazi, što govori i vaš zahtjev s osnovnom namjenom razvoja Poslovne zone – rekao je ministar državne imovine Mario Banožić.

“Ono na čemu Ministarstvo državne imovine radi od prvog dana i što je moja misija posljednjih godinu dana upravo je što više toga prenijeti na jedinice lokalne samouprave, ali isto tako napraviti svojevrsnu aplikaciju o darovanoj imovini po bilo kojoj osnovi kako bi se tako bolje organizirali za daljnju infrastrukturu koja će se ovdje dogoditi. S Ministarstvom regionalnog razvoja, kroz projekt Slavonija, Baranja i Srijem sada je ugovoreno 12,8 milijardi kuna po raznim osnovama – konkretno za Požeško-slavonsku županiju iznos je 1,4 milijarde kuna. Najviše sredstava odnosi se na vodno gospodarstvo, komunalnu infrastrukturu i društvene projekte, a evo u budućnosti naći će se i ovaj vaš dio sa svim ulaganjima. Dakle, dobit ćete podršku Ministarstva državne imovine, ne samo kroz riješeni imovinsko-pravni odnos, već se bilježimo i za svu daljnju pomoć i pri izradi bilo koje druge građevinske dokumentacije, komunalne infrastrukture i svega što je potrebno da ovu nekretninu što prije stavite u funkciju vašeg cilja, a to je poslovna zona,” rekao je u Velikoj ministar Banožić.

Događaju su nazočile vijećnice i vijećnici Općinskog vijeća Velika, direktor Orljave d.o.o. Luka Balenović, predsjednik Gradskog vijeća Grada Požege Željko Glavić, gradonačelnik Grada Požege Darko Puljašić i drugi uzvanici.

TEKST: S. Pok      FOTO: Dorian Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn