OPĆINA REŠETARI – Nastavak projekta kontrole plodnosti tla

Datum objave: 22. 8. 2023. | Kategorija: Gospodarstvo

REŠETARI – Općina Rešetari u suradnji s Brodsko posavskom županijom i u ovoj godini nastavlja s projektom kontrole plodnosti tla za što je Županija potpisala sporazum s Regionalnim Centrom za biotehnološka istraživanja i razvoj

Kontrola plodnosti tla osnovni je preduvjet za održivo upravljanje zemljištem i strateška komponenta održivog razvoja. Postupak podrazumijeva sustavno prikupljanje svih relevantnih fizikalno‐kemijsko‐bioloških podataka o tlu (uključujući klimu) kao i njihovo korištenje za potrebe gnojidbe (doza, vrijeme i način uporabe), agrotehnike i popravke tala.

Projekt kontrole plodnosti tla dugogodišnji je projekt koji se, u suradnji s Općinama, kroz sporazum s Regionalnim Centrom za biotehnološka istraživanja i razvoj, provodi na području Brodsko posavske županije. Jedna od Općina koja s projektom nastavlja i u 2023. godini je Općina Rešetari, radi praćenja stanja poljoprivrednog zemljišta i utvrđivanja preporuka za gnojidbu, s ciljem optimizacije gnojidbe i postizanja visokih i stabilnih prinosa u granicama ekonomičnosti, uz smanjenje ekološkog opterećenja okoliša.

Trošak jedne analize je 55 eura s PDV-om, što obuhvaća uzimanje uzoraka i podataka na terenu, analizu tla, interpretaciju rezultata i ustrojavanje baze podataka o stanju plodnosti tla, a zajednički će ga, u različitim iznosima, osigurati Županija i Općina. Brodsko-posavska županija- 50 posto ili 27,50 eura po uzorku, Općina Rešetari-30 posto ili 16,50 eura po uzorku, te krajnji korisnik-20 posto odnosno 11 eura po uzorku.Za prijavu je potrebno popuniti obrazac sa službenih stranica Općine i osobno ga donijeti, nakon čega slijedi slanje u Regionalni Centar za biotehnološka istraživanja i razvoj.

TEKST: S. Tarbuk              FOTO: Rešetari.hr

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn