OPĆINA JAKŠIĆ – Načelnik Ivica Kovačević: Vrtić i Gospodarska zona podići će kvalitetu i socijalnog i društvenog standarda naselja

Datum objave: 12. 9. 2015. | Kategorija: Razgovori

P1100451

JAKŠIĆ – Brojni infrastrukturni projekti koji su pred završetkom ili u fazi realizacije dokaz su da se u Općini Jakšić na veliko želi poboljšati život mještana i osigurati radna mjesta.  Projekti gradnje kanalizacijskih mreža,obnova javne rasvjete, otvaranje podružnice Gradske čitaonice i knjižnice i cestovnih infrastruktura dokaz su pak da se višegodišnji trud unatoč teškim uvjetima isplati. Više o svim projektima i planovima za budućnost u Općini Jakšić, rekao nam je načelnik Ivica Kovačević.

Koji su trenutno najvažniji infrastrukturni projekti u Općini Jakšić?
Prošle godine smo potpisali dva ugovora s Agencijom za plaćanje u poljoprivredi koja je nositelj IPARD programa mjere 301 koja je namijenjena jedinicama lokalne samouprave. Ove godine smo oba projekta priveli kraju. U pitanju je kanalizacija naselja Treštanovci, za koju smo dobili povrat novca iz Agencije u ukupnom iznosu nešto manjem od tri milijuna kuna. Drugi projekt je odvojak Ulice Stjepana Radića u kojem je napravljena cestovna infrastruktura i odvodnja oborinskih voda, investicija vrijedna 505 tisuća kuna. Agencija će nam isplatiti prihvatljive troškove oko 420 tisuća kuna ostali dio pripadajući dio je naš. Ovih dana je dobivena uporabna dozvola, očekujemo povrat sredstava. Dugogodišnji plan nam je bio da u svim naseljima dovedemo vodu i kanalizaciju.Unazad dvije godine imamo još par građevinskih dozvola za kanalizaciju Svetinja, Tekić, Cerovac i Granje, ali od 2012. godine nije bilo natječaja. Sada ćemo zajedno s Tekijom krenuti u prijave, ali ograničenje je jedan projekt po jednoj općini. Kada se realizira i privuče novac za prvi projekt onda se može prijaviti i drugi projekt.

Pored infrastrukture radili smo paraelno s požeškim HEP-om rekonstrukciju instalacijskih mreža i obnovu javne rasvjete u naselju Treštanovci i Rajsavac. Radovi naponske mreže u vrijednosti preko 400 tisuća kuna i javne rasvjeta oko 90 tisuća kuna u Treštanovcima su u potpunosti gotovi, a u Rajsavcu idući tjedan očekujemo zamjenu stare rasvjete novom gdje će Općina izdvojiti nešto više od 100 tisuća kuna. U naselju Radnovac asfaltirali smo jednu ulicu u duljini 150 metara vrijednosti nešto malo manje od 100 tisuća kuna. Radimo niz drugih projekata i priprema. Trenutno smo u postupku javne nabave za gradnju infrastrukture u Gospodarskoj zoni. Početkom sljedeće godine planiramo otvoriti Gospodarsku zonu za korisnike jer imamo par zainteresiranih tvrtki koje bi gradile, tako da je to neminovno i bez obzira što nemamo novca i nekih kvalitetnih sredstava, krenuti ćemo u gradnju. To je potrebno jer svi znamo da je gospodarska situacija u Hrvatskoj pa tako i našoj županiji i općini u jako lošem stanju,  a na taj način nastojimo otvoriti rada mjesta, zadržati mlade na ovom području, jer bez mladih neće biti i naše općine i države.

U ovoj godini provodili smo i projekt Fonda za zaštitu okoliša za obnovu i poboljšanje ovojnice obiteljskih kuća, zamjena stolarije, izolacija krovišta. Ukupno je ugovoreno 20 projekata za isto toliko obiteljskih kuća. Fond za zaštitu okoliša je financirao projekt s 998 tisuća kuna, ali jedan dio sredstava neće biti iskorišten jer se nije javio dovoljan broj korisnika. Privodimo to kraju i po meni je to jedna od dobrih investicija i dobrih projekata. za budućnost građana i očuvanje i smanjenje potrošnje energije. Otvorili smo Podružnicu Gradske knjižnice i čitaonice Požega. Radili smo projektnu dokumentaciju i dobili potvrdu glavnog projekta da možemo graditi. Tražiti ćemo neka kvalitetna sredstva iz EU fondova za obnovu objekta stare škole u kojem će biti smještena knjižnica i čitaonica i dva prostora za udruge. Vrijednost investicije je oko pet milijuna kuna. Ta sredstva mi nećemo moći osigurati, ali ja se nadam da će u narednom vremenu biti natječaj za tu namjenu i da ćemo se kandidirati za sredstva.
U ovoj godini ćemo opremiti tri dječja igrališta koja su u završnoj fazi. Napravili smo grube radove i ovih dana planiramo postaviti tri dječja igrališta. U budućnosti planiramo svake godine izgraditi po dva ili tri dječja igrališta da svako naselje ima minimalno jedno malo dječje igralište s klackalicama, ljuljačkama, toboganima i vrtuljcima. Te investicije dosta koštaju, ali bez ulaganja u djecu nema ničega.

U kojoj fazi su radovi na vrtiću u Jakšiću?
Nismo dobili neka sredstva od Ministarstva regionalog razvoja u ovoj godini, ali bez obzira a sve s izvođačem “Presoflex gradnja” smo dogovorili da idemo do kraja dovršiti radove na unutrašnjem uređenju. Trenutno se izvode radovi na fasadi, završeno je grijanje i planiraju se keramičarski poslovi polaganje pločica i sanitarija te uređenje prilazne ceste i dvorišta do vrtića. Ja se nadam da bi vrtić do kraja godine trebao biti priveden kraju s tim da financijska sredstva nemamo kompletno osigurana tako da ćemo dio obaveza prema izvođaču prenijeti u sljedeću godinu. Borimo se, tražimo, pokušavamo, osigurati dodatna sredstva iz ministarstava, fondova, ima nekih naznaka ali ne bih htio navoditi da je to definitivno dogovoreno jer još “visi u zraku”. Garantiram da ćemo glavninu vrtića do kraja godine privesti kraju, a u sljedećoj godini će ostati uređenje okoliša i par sitnica.

Kako bi ocijenili ovu godinu općenito za Općinu Jakšić?
Bez obzira što je ova godina na jedan način financijski teška za sve, niz godina smo prijavljivali te projekte i oni su realizirani. Realizaciju proračuna imati ćemo jako dobru jer smo uspjeli povući oko 3.5 milijuna kuna iz Fondova EU i oko milijun kuna od Fonda za zaštitu okoliša. Višegodišnji trud i rad koji smo uložili u te projekte se polako isplaćuje. Najgore je kada radite komunalne infrastrukture ono što ulažete u zemlju i kanalizaciju to nije vidljivo. Tek nakon određenog razdoblja građani uvide koliko je to nužno za bolje uvjet života.
U sljedećem mandatu ako pokrenemo Gospodarsku zonu mislim da će naša općina biti u rangu bilo kojeg srednjeg grada. To je moja iskrena težnja, a nakon niza godina pokazuje se da će biti tako. Završetkom vrtića i izgradnjom Gospodarske zone mi ćemo podići kvalitetu i socijalnog i društvenog standarda naselja.

TEKST: Tomislav Milanović    FOTO: T. Milanović

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn