OPĆINA JAKŠIĆ: Kreću aktivnosti za dogradnju vrtića, završava se Reciklažno dvorište, a do lipnja i Vatrogasni dom

Datum objave: 12. 2. 2020. | Kategorija: Razgovori

JAKŠIĆ – Općina Jakšić uskoro će dobiti Reciklažno dvorište smješteno na području Gospodarske zone u kojoj kreću i drugi radovi. Pokrenute su i aktivnosti vezane uz dogradnju Dječjeg vrtića, a nastavalja se i s projektom dogradnje vatrogasnog doma. O tim i drugim projektima i planovima na jakšićkom području razgovarali smo s prvim čovjekom Općine Ivicom Kovačevićem.

Kakva je 2019. godina bila za općinu Jakšić, jesu li postavljeni čvrsti temelji za nove projekte i planove?
S prošlom 2019. godinom možemo biti zadovoljni, glavninu projekta smo uspjeli realizirali, neke smo napokon pokrenuli. Primjerice projekt koji se financira iz mjere ruralnog razvoja “Izgradnja vodovoda i kanalizacije Tekića” koja je imala dosta problema s dokumentacijom, ali uspjeli smo napokon i taj projekt pokrenuti osigurali smo i dodatna sredstva. Tekija je investitor, a mi ćemo pratiti u dijelu troškova i očekujemo da bi početkom srpnja 2020. godine trebala biti završena kanalizacija vrijedna oko 6,5 milijuna kuna bez PDV-a.
Drugi projekt koji smo radili u Tekiću i koji je prošle godine uspješno realiziran je obnova mjesnog doma u vrijednosti 600 tisuća kuna. Obnovljena je fasada, dio stolarije, krovište i strojarski dio grijanja. U Tekiću je obnovljena i škola, nedavno je bila i zadnja kontrola iz Ministarstva regionalnog razvoja koje je sufinanciralo tu investiciju. Nastavili smo s aktivnostima obnove rasvjete u naselju Jakšić – županijske i državne ceste – ulice Osječka, Kolodvorska, Stjepana Radića. Postavljena je LED rasvjeta u skladu sa standardima i ta investicija je bila oko 540 tisuća kuna s PDV-om. U ovoj godini nastavljamo sa sporednim ulicama i očekujemo kako bi cijelo naselje s dodatnih oko 400 tisuća kuna uskoro bilo osvijetljeno s novom LED rasvjetom. Osim toga izgradili smo pješačku stazu s pješačkim mostom u naselju Radnovac-Rajsavac. Projekt je u startu financirala Općina, a nakon toga smo dobili ugovor s Ministarstvom unutarnjih poslova vrijedan 700 tisuća kuna i onaj dio koje je Općina uložila očekujemo ove godine povrat iz Hrvatskih cesta koje su prihvatile ostatak investicije u iznosu od oko 800 tisuća kuna. Taj nogostup je u koridoru državne ceste B51 na opasnom mjestu Rajsavac gdje je nažalost, bilo više poginulih osoba. Stoga smo pored estetskog značaja ovom investicijom dobili i jednu infrastrukturu koja jamči prometnu sigurnost u tom dijelu.

Ključna za gospodarski razvoj ovog područja je Gospodarska zona. Kakve aktivnosti su planirane u narednom razdoblju?
Ovih dana trebaju biti nastavljeni i radovi u Gospodarskoj zoni u vrijednosti od oko 2,7 milijuna kuna. Prvi dio je izgradnja komunalne i cestovne infrastrukture i očekujem kako će se ispuniti uvjeti te će uskoro investitori u Gospodarskoj zoni moći početi sa svojim djelatnostima. Dva investitora su počela s radovima. Vlasnik Jozo Sedlaček počeo je radove na izgradnji sušare i pakirnice za lješnjake i voće, a jedna tvrtka treba ovih dana početi s izgradnjom otkupnog centra, a za treći investitor planira izgraditi uslužno-prodajni centar s prodajom poljoprivrednih strojeva i mehanizacije. Gradi se i Reciklažno dvorište koje je financirano od Ministarstva zaštite okoliša, Fonda za zaštitu okoliša i Općine Jakšić u vrijednosti od oko 2,6 milijuna kuna.Radovi ovih dana ulaze u završnu fazu. Nakon obavljenih svih pripremnih radova u tijeku je završetak postavljanje završnog asfaltnog sloja, postavljaju se zadnji metri žičane ograde, izvode se elektro i vodoopskrbni priključci nakon čega će se na projektom predviđena mjesta postavljati oprema i strojevi.

Radilo se i na obnovi mjesnih domova, te cestovne infrastrukture u naseljima, nastavljate li i u tom pravcu?
Naravno, u ovoj godini ćemo nastojati obnoviti još neke mjesne domove. U planu je mjesni dom u Eminovcima, u Rajsavcu i Stari vatrogasni dom u Jakšiću. Vjerujem da ćemo većinu tih projekata za obnovu mjesnih domova prijaviti prema Fondu za zaštitu okoliša i nadam se da ćemo dobiti dio sredstava da bi te objekte priveli funkciji i namjeni. U prošloj godini smo asfaltirali nekoliko ulica, a ove godine planiramo izgraditi pješačku stazu te obnoviti kolnički trak u Ulici Alojzija Stepinca u dužini od oko 650 metara.
U suradnji s Tekijom ove godine planiramo izvršiti obnova vodovodnih cijevi u Osječkoj ulici, od Ulice Stjepana Radića do Ulice Alojzija Stepinca jer vodovodna mreža je u jako lošem stanju i stalno je dolazilo do pucanja i kvarova te gubitka vode.Taj projekt bit će sufinanciran iz sredstava razvoja i sredstava Hrvatskih voda. Pri tom, HEP Elektra Požega u istom smjeru treba provući podzemne kablove da bi te ulice koje su u zapadnom dijelu dobile opskrbu iz dva izvora kako ne bi ostajali bez električne energije što se znalo događati. Planiramo asfaltirati i dvije ulice u Eminovcima – Stjepana Radića i Zrinsko-Frankopansku. To će biti financirano iz sredstava proračuna pa bi tako ostala jedna manja ulica u Eminovcima i jedna manja ulica u Jakšiću koje još nisu asfaltirane.

Kakva je situacija s vrtićem?
Za vrtić radimo projektnu dokumentaciju. Očekujemo ovih dana podnošenje zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole, radile su se određene nadopune. Nadam se kako ćemo u ovoj godini uspjeti i provesti postupak javne nabave te osigurati određena sredstva, milijun do dva milijuna kuna te nastaviti s dogradnjom vrtića. Vrtić je dupkom pun, nemamo kapaciteta, a s dogradnjom bi dobili mjesta za još 60 djece. Time bi zadovoljili sve potrebe. Od Ministarstva za demografiju smo ovih dana dobili potporu u iznosu od 270 tisuća kuna za malu školu, odnosno za razvoj novih projekta koji su vezani za predškolski odgoj- malu školu, vrtić i jaslice. Taj dio ćemo odmah uložiti u proširenje vrtića. Ima još stvari koje planiramo u budućnosti poput doma za starije. To nastojimo pripremiti za budućnost jer kako nam je potreban vrtić i predškolski odgoj, škola, tako je potrebno i za starije osobe osigurati primjerenu skrb.

Vatrogasni dom jedan je od kapitalnih projekata. U kojoj je fazi?
Vatrogasni dom uspješno smo u realizaciju krenuli 2019. i to u dogradnju vatrogasnog doma s vatrogasnim tornjem kako bi zadovoljili sve potrebe u tom dijelu. Sredstva su osigurana iz mjere 7.4.1 u iznosu od 2,3 milijuna kuna, a oko 650 tisuća kuna bit će osigurano iz proračuna općine. Projekt je trenutno na oko 60 posto izvedenosti i očekuje se završetak do početka lipnja ove godine. Malo je produžen rok zbog zahtjevnosti, odnosno zbog vatrogasnog tornja koji je visine 17 metara, a na njega je vezano sve ostalo. Dok ne bude završen toranj ne može se završavati ni krov ni ostali radovi. Vatrogasci su važni u svakoj sredini, a mi uz profesionalca imamo 40-tak aktivnih dragovoljaca kojima u svakom trenutku moramo biti zahvalni za njihov entuzijazam i rad.

TEKST: S. Pok          FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn